Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje http://teveclub.hu/naplo/
|
2005-12-21
KARÁCSONYI ITALOK
A narancsbortól a grogig
A karácsonyi asztalra nemcsak ételek, hanem italok is járnak. Kóstold meg a finom, melegítő kortyokat! Ha jól válogatsz, gyerekeknek és felnőtteknek való változatot is találsz, hogy ne fürödjön mindenki alkoholban! Persze nem is kell karácsonyig várnod, hiszen egy zimankós téliestét is feldobhatsz egy jóízű kortyolnivalóval!
Gyümölcsös-fűszeres téli itóka
Hozzávalók:
2 dl ananász juice
2 dl narancs juice
4 evőkanál fekete tea
1 csipet szerecsendió-reszelék
4 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
méz
Elkészítés:
Forraljuk fel a narancslevet a szegfűszeggel és a fahéjjal, majd hagyjuk állni fél órát. Közben főzzünk erős fekete teát, és ha kihűlt, ízesítsük mézzel. A fűszeres narancsléhez keverjük hozzá a teát, az ananászlevet és a szerecsendiót, és mielőtt hőálló poharakba töltenénk, forraljuk fel még egyszer.
Karácsonyi narancsbor
Hozzávalók:
1 l vörösbor
1 pohár tiszta alkohol
4 darab narancs
egy narancs héja
25 darab kockacukor
Elkészítés:
Hámozzuk meg a narancsokat, és a gerezdeket vágjuk fel apró darabokra. Keressünk egy jó nagy (kb 1,5-2 literes) üveget, és töltsük bele a bort a narancsdarabkákkal. Zárjuk le, és tegyük félre egy hétre – hadd érjenek össze az ízek. Az persze nem árt, ha minden nap megkevergetjük egy kicsit. A hetedik napon szűrjük le a folyadékot - az utolsó előtti napon hozzádobhatunk még egy narancshéjat is - oldjuk fel benne a kockacukrot, majd öntsük hozzá az alkoholt is.
Gyömbérlikőr
Hozzávalók:
1/4 liter tiszta alkohol
3-4 dl víz
8-10 dkg friss gyömbérgyökér
150 g barna kandiscukor
egy fél citrom héja és leve
Elkészítés:
Aprítsuk fel a gyömbért, majd a citrom héjával elkeverve főzzük takaréklángon kb. negyedóráig. Ezt követően adjuk hozzá a citrom levét és a kandiscukrot, és főzzük addig, amíg a cukor fel nem oldódik. Ha ezzel megvagyunk, szűrjük le az egészet, majd öntsük hozzá az alkoholt is. Akkor lesz a legfinomabb, ha minimum egy hétig állni hagyjuk.
Brandy Hot Toddy
Hozzávalók:
6 cl brandy
forró víz
szerecsendió
1 kockacukor
citromhéj
Elkészítés:
Töltsünk meg félig forró vízzel egy poharat, oldjuk fel benne a kockacukrot, öntsük hozzá a brandyt, permetezzünk rá a citrom héjával, majd nyugodtan ejtsük is bele a citromhéjat. Végül reszeljünk rá egy kis szerecsendiót.
Karácsonyi egg nog
Hozzávalók:
3 cl brandy
3 cl rum
1 kk cukorszirup
1 tojás
szerecsendió
tej
Elkészítés:
Rázzuk össze alaposan egy shaker-ben (jég és tej nélkül) a hozzávalókat, szűrjük az italt pohárba, majd öntsük fel forró tejjel. A tetejére reszeljünk szerecsendiót.
Grog
Hozzávalók:
6 cl rum
1 cl citromlé
1 kockacukor
1 szelet citrom
szegfűszeg
fahéj
citromhéj
Elkészítés:
A rumot, a citromlét és a cukrot keverjük el egy füles pohárban, adjunk hozzá néhány szem szegfűszeget és a fahéjdarabkát, majd az egészet öntsük fel forró vízzel. A tetejét szórjuk meg a citromhéjjal, s végül hanyagul ejtsünk a pohárba egy citromszeletet.
|