Az én oldalam - Naplóm

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje
http://teveclub.hu/naplo/
2007-10-09

A legjobb SG-1 epizód:
Egy apró lehetőség

A CSK-1 egy lakatlan bolygó romjai közt kutatgat egy Malikai nevű idegen archeológus társaságában. Sam a légkört vizsgálja, míg Daniel Malikaijal a romok központjában levő ősi vezérlőpultot. Malikai élénken érdeklődik Danieltől, mikor is fognak már elmenni, majd mintha nem lenne más választása, lelövi dr. Jacksont. Ezután elkezd babrálni a vezérlőn. Sam szól O’Neillnak, hogy ideje indulni a közelgő geomagnetikus vihar miatt, de Daniel nincs sehol. Jack és Teal’c befut a vezérlőhöz, ahol a paneleket nyomogató Malikait találják, rögvest beindul a romokban vmi energiaáramlás, ami beindítja a kaput. Egy pillanatra megnyílik a féregjárat, majd azon nyomban eltűnik, ettől függetlenül nagy elektromos kisülések cikáznak a kapun.
A Parancsnokságra féregjárat nyílik, az íriszt lezárják, de az elektromos kisülések itt is össze-vissza ficánkolnak. Nem tudják mire vélni a jelenséget.
Jack szól Malikainak, hogy álljon le, de az nem hallgat rá, így Teal’ckel megpróbálják onnan elráncigálni. Ekkor egy hatalmas villanás…
…és a Parancsnokság kantinjában Jack épp eszik. Vele szemben Sam és Daniel, aki épp feltett egy kérdést és most a választ várja. Jack csak nagyon meglepetten csodálkozik, nem érti mi történt.
Az eligazítóban Sam a következő vizsgálandó bolygóról beszél, amit a CSK-15 előzetesen már vizsgált, és ahol geomagnetikus viharok pusztítanak a napkitörések miatt. Jack azonban a szavába vág, ez az eligazítás egyszer már megtörtént szerinte és mond pár apróságot, amiről Carter épp beszélni készült. Mindenki nagyon meglepődik, kivéve Teal’cet, aki egyetért Jackkel. A beszélgetést egy érkező utazó zavarja meg. Jack és Teal’c megmondja ki lesz az, az elvileg napok múlva érkező CSK-12, és egyikük sebesült.
Fraiser doki már vizsgálja a két jövendőmondót, de nem talál semmit, inkább vár a laboreredményekre.
Daniel felkeresi az ezredest és elmondja neki, hogy fontos volna a romokon található feliratok lefordítása (a CSK-15 már lefényképezte mindet, így nem is kell odamenni), hisz ezek nélkül soha nem értik meg a szerkezet működését. O’Neill javasolja, hogy csak a vezérlőpultra koncentráljon.
A laboreredmények megjöttek, negatív mind. Hammond visszavonja a küldetések leállítását. Aztán egyszer csak bejövő féregjárat érkezik. Írisz le, majd jönnek a kisülések, a villanás…
…és Jack megint ott ül a kantinban, Daniel pedig várja válaszát a kérdésre. Újra az eligazító, a CSK-12 érkezése, majd a gyengélkedő. O’Neill és Teal’c szól a dokinak, hogy felesleges a vizsgálódás, nem fog találni semmit. Ezután jön Daniel és Jack beszélgetése.
Az ezredes megkéri Hammondot, hogy ne állítsa le a küldetést, ennek az időhuroknak köze van Malikaihoz és a romokhoz.
Visszatérnek hát avagy csak most ennek először lényeg, hogy a bolygón meglelik az archeológust. Fegyvert fognak rá, majd elcsevegnek, semmit nem árul el és úgy csinál, mintha nem emlékezne a CSK-1-re, de végül elszólja magát. A vezérlőpult gombjai maguktól beindulnak, jön a sok szikrázó kisülés, a villanás…
…újra a kantinban. Ezúttal annyit változik a helyzet, hogy Daniel előző alkalommal belekezdett a vezérlő szövegének lefordításába, Jack előrelátó volt és felvette egy diktafonnal, ám nem ért el vele semmit, hisz az időugrás miatt ez meg sem történt. Dr. Jacksonnak szüksége volna Teal’c és Jack segítségére, nekik kell őt tájékoztatni majd újra és újra a fordításról, ehhez pedig együtt kell tanulniuk.
Sam úgy véli, van egy megoldás, ha közvetlen a bejövő féregjárat előtt tárcsáznak, akkor az ne tud megnyílni és minden OK. Ezt ki is próbálják, de gond van. A 7. ékzár nem kódol. Viszont a bejövő járat megérkezik nagy kisülések közepette, jön a villanás…
…kantin. Ezúttal Jack és Teal’c már Danielnek segít a szövegek fordításában újra és újra. Ez kissé unalmas számukra, ezért idővel mindketten megtanulnak zsonglőrködni.
Carter őrnagy is gondolkodik a megoldáson. Rájön, hogy az időgépes bolygó a kapu révén kapcsolatban áll a közelében levő világokkal és már a Földdel is, tehát az időhurok nem is olyan kicsi. A másik rossz az, hogy ez a hurok egy buborékot is képez, a valóság többi részétől független, tehát amíg ők újra meg újra átélik azt a 6-8 órát, addig az idő ugyanúgy telik a világegyetem többi részén. Ezek tükrében kiderül, hogy a ’buborékon kívüli’ világokkal nem tudnak kapcsolatot létesíteni, a CSK-12 is csak azért tud minden alkalommal hazatérni, mert az egyik ilyen időhurkos világon járnak.
Teal’c is átéli azt, amit Jack. Neki mindig azt kell megtapasztalnia, amint egy kiskatona rányitja az orrára az ajtót.
Egy alkalommal fordítás közben Daniel megkérdi Jackéktől, hogy hányszor ismétlődött már ez az egész. Nem tudják mert már rég nem számolják. Aztán Daniel rávilágít, hogy ez egy jó lehetőséget is kínál, hisz ha rajtuk kívül senki nem emlékezik semmire, akkor bármit megtehetnek, ami csak az eszükbe jut…
…így a fiúk szabadjára engedik fantáziájukat, de inkább csak Jack. Kedvenc ezredesünk kipróbálja magát mint fazekas, biciklivel száguldozik a bázison, Teal’ckel golfozik a nyitott Csillagkapuba. Egyik alkalommal átnyújtja a felmondását Georgenak, csak hogy megcsókolhassa Samet.
Végre elkészül a fordítás. Ebből kiderül, hogy a bolygón valaha egy Ős kolónia volt. Bekövetkezett egy kataklizma (vmi járvány v hasonló). Meg akarták változtatni a történelmüket, ezért megépítették az időgépet, de az csak egy időhurkot képezett. Próbálták megjavítani, de nem sikerült, így végül kikapcsolták. Vagyis a hurok megtörhető.
A csapat nemsokára indul. A bolygón azonban váratlan meglepetésbe ütköznek, Malikai a goa’uld pajzs egyik változatát hozta létre a vezérlő körül, így nem tudják leállítani. Nincs más megoldás, meg kell győzni. Elkezdődik hát a beszélgetés: Malikai néhai feleségével akar újra találkozni, megmenteni nem tudja, mert szívelégtelenségben halt meg, de ha újra együtt lehetne vele, az mindent kárpótolna. Amikor megtalálta ezt a szerkezetet, erre tette fel az életét. De ha újra találkozik vele, akkor újra átéli a halálát is, ez pedig nem egy kellemes élmény. Rádöbben, hogy ezt ő maga sem akarja. Az is nyomja a lelkiismeretét, hogy több másik világot is belekényszerít ebbe az állapotba, mivel eddig nem tudott róla. Másrészt a gép amúgy sem működik. Tehát leállítja a gépet.
A CSK-1 hazatér. A Tok’rák már 3 hónapja próbáltak kapcsolatba lépni a Földdel de, ki tudja, hogy mennyi időt tölthettek ezen kívül a hurokban.
Újra a kantinban, Jack egy nagy adag zabkását eszik, végre egy új íz. Daniel felteszi a kérdést, hogy nem volt-e vmi olyan tettük, amit alapból nem tehetnének meg a következmények miatt. Jack csak azt feleli, hogy ezt a kérdést egyszer már feltette, majd Sam-re néz és sejtelmesen mosolyog.

Írta: P$YCHO







© Napfolt Kft. - Médiaajánlat

 


© Napfolt Kft. - Médiaajánlat