Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Fülöp G. Márk naplója


576 [576 AL], gazdája Fülöp G. Márk
2005. szeptember 15.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/576
2005. szeptember 15.

Horvátország = lehúzás!

A címből sok minden kiderül, nem akarok megbántani olyanokat, akik tényleg JÓK, de én a személyes tapasztalataim alapján azon a véleményen vagyok, hogy cigányország. (Ez csak egy kifejezés, minden tiszteletem a rendes, dolgozó kissebbségé, nekik a legnehezebb!)

Elindultunk nagy firifittyel, négyen egy autóban, jól megrakva és megpakolva éjfélkor(!) Budapestről. Itthon lassan lehet haladni, aztán jön a határ. Sínen vagyunk - mint József Attila - gondoltuk, akkor mehetünk. GO.
Első autópálya kártya, Zágrábnál fizethetünk is (egy két órás útért több mint 1000 forintot autónként, egy alkalomra, nem négy napra, fasza), ahol a kedves útonálló le is vett minket, mint a spkát.
Sorban állunk a kocsival, végre a kapuhoz érünk, adjuk a lóvét, mire egy marok aprót basz vissza, egy cetlit, meg még egyet, meg egy papírpénzt. Sorompó nyílik, hajnali három óra, mögöttünk ezren (tényleg!), indulunk. Háát, biztos elszámolta magát, kár, hogy a mi kontónkra.
A második autópálya szakaszon már figyelmesebbek voltunk, de itt alapból kétsze annyit is kellett fizetni.
Az autópálya jó, kár hogy bedugul.

Reggelre már Rab előtt voltunk. Két óra a sorban, mire a kompra jutottunk, és fizethettünk 4000 forintnyi lóvét egy tíz perces utazásért. Ok, átúszni úgyse tudtuk volna. Majdnem a levegő is pénzbe kerül, méghozzá a német túristák pénztárcájához méretezve, dehát nyaralunk.
Nehéz a pézt átszámolni, úgyhogy az első esténken olyan 5000 költöttünk vacsira egy étteremben hatan. Legközelebb jobban figyelünk. Kismotor kb 7000ft/nap + biztosítás, ugyanez a Görögöknél max 3000. A túristák (mi) dinnyét akartunk. Aki nem figyelt, kapott egy szeletet (!) kb. 1000-ért, pedig kiírták, hogy kilója kb 100ft. Másodszorra meg véletlenül kb 200 ft/kg árral számoltak.
Más étteremben a magyar nyelvű étlapon véletlenül máshogy van az ár feltüntetve, persze úgy, hogy többet fizessünk. Kurvára kell alkudni, ahol lehet, mert a turista boltokban majdnem féláron odaadnak mindent!

Mondjuk egy jó kis Tesco árhoz viszonyítva minden két és félszer drágább. Olcsó nyaralás, mi? A környezet lepukkant, nincsenek rendes utak, utcák, csak zsúfoltság. Infrastruktúrálisan nincs kiépítve. Oldd meg magad! Ok, de a szabálytalanságokért meg büntetnek, mint állat. POLICAI, mi?

Alig van rendes fürdőzőhely, sziklák mindenhol, aztán feküdj rá. Köszi. Az ország belsejében meg még a háború maradványai, aknamezők, szarrá lőtt házak ...
Szép hely, azt nem lehet elvenni tőlük, de amit művelnek a túristákkal, az kritikán aluli. Legalább jó fejek lennének, de inkább begyöpösödött gyökerek, már bocs.

Itthoni utazási iroda intézte a szállást (csótányost), tehát az ő részük is benne volt, plusz az itthoni adó, plusz az ottani iroda jutaléka, plusz maga a szállásdíj, és így jött ki kb. 20EURO/nap/2fő. Ottmaradtunk még egy kicsit, mert muszály volt (sajnos), és kerestünmk magunknak szállást.
50EURO/nap/2Fő, 45EURO, 40EURO. Mintha a fogamat húzták volna, pedig eddig nem voltam anyagias. Látszott mindegyik vendéglátó szemében (de komolyan), hogy most aztán jól megkopaszt minket. Sikerült. Végre találtunk egy jó kis fürdőhelyet, ahol németül fel volt firkálva a falra, hogy az egyetlen fizetés-mentes övezet. Ott fürödtünk. Szép, már ők is rájöttek, pedig mi mindent elviseltek tőlünk is Balatonon...:)

Egyszer megéri megnézni, mert nagyon szép, főleg a kimondhatatlan nevű (Plitvickai?) tavak, de sok itthoni kajával, és előre lerendezett szállással, úgy hogy ne kelljen semmit se venni szinte. Különben ottmarad az ember mosogatni. Szerintem még vagy tíz év kell nekik, hogy észhez térjenek, hogyan is kell megtartani a vendégeket.
Tényleg nem vagyunk pénzszórósak, főleg, hogy munkanélküli vagyok, és a félretett pénzemből mentünk, 11 éjszaka mindenestül olyan 120-150e/fő volt. Azért szerintem ez nagyon sok volt, ahhoz képest, hogy Görögország meglett volna (jó busszal) max 70e/fő-ből. Mindegy, láttuk, jó képek készültek, szép volt, a többi meg nem számít, igaz?

Gondoltam egy fasza képet is felteszek hozzá, de majd legközelebb, figyeljétek a ! jelet!



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat