Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Mano naplója


_DUDE_ [120893 AL], gazdája Mano
SZABADKA-Egy utca-Globális fal

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/120893
SZABADKA-Egy utca-Globális fal


Egy utca - a globális falu
Szabadkáról, egy soknemzetiségű, sokvallású, sok... közösség toleranciájának fényes példájáról sokan, sokszor szóltak már. Általános megállapítások szintjén, valós élethelyzetek és emberek nélkül azonban ez mind jobban közelít a közhelyekhez. Arról, hogy milyen állapotok is uralkodtak tolerancia vonatkozásában a XIX. század második felében, megkíséreljük elmondani egy sor rövid történeten keresztül, amelyek egy szabadkai utca felében található házakról, az ezeket építtető, bennük élő emberekről szólnak.
Noha abban az időben a városban annak a népnek a képviselői éltek, akik az elmúlt időszakban jobbára eltűntek ebből a közösségből, a Bercsényi utcában, alig néhányszáz méterre a legszűkebb városközponttól akkoriban is épp olyan nemzeti, vallási, ... tarkaság uralkodott, mint ma. A gazdasági és társadalmi történésekhez közel lakni csak gazdasági alapokon volt lehetséges, és nem valamilyen más paraméterek segítségével. De hogy ne ragadjunk meg a már említett általános megállapításoknál, íme a bizonyítékok. A mai távlatokból nézett nemzeti hovatartozás szerint a Bercsényi utcának abban a részében volt zsidó, német, zsidó, zsidó, majd még egy zsidó, aztán bunyevác, két magyar, két szlovák, bunyevác, zsidó, magyar, két német, majd ismét egy magyar. Csupán az akkor kisszámú szerbek valamely képviselője hiányzik ebből az utcarészből, akik egyébként akkortájt a központban, vagy a piactéren illetve annak környékén, illetve a VII. és VIII. körben laktak, ahhoz, hogy teljes legyen a városi lakosság nemzetiségi szerkezete.
A történetek középpontjában álló házak tulajdonosainak foglalkozása a városközpontra jellemző módon a szokásos tarkaságot tükrözi. A Bercsényi utcának ebben a részében lakott kereskedő, vállalkozó, gyáros, adóbehajtó, kereskedő, római katolikus pap, hivatalnok, földbirtokos, bérlakás-tulajdonos, ügyvéd, kereskedő, építész és iparos. A lakosság akkoriban igen mozgékony volt, mindig is vonzódva a gazdaságilag fejlődőképes közösségekhez, s megállapítottuk, hogy az utcarész lakói közül hárman úgy települtek be Szabadkára. Nyugton állíthatjuk, hogy közösségeikből magukkal hozták szokásaik és hagyományaik egy részét, miáltal ők is beépítették a globális falut alkotó Szabadka sokszínűségébe a maguk kis tégláit.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat