Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Mano naplója


_DUDE_ [120893 AL], gazdája Mano
2006-10-14

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/120893
2006-10-14

Matija Gubec 7. - Pajo Kujundľić háza
Akárcsak az utca bal oldalán található többi parcellán, 1778-ban ezen is földszintes parasztház állott, oromzatával az utca felé fordulva. Ugyanezt a házat látjuk az 1799-ben készült térképen is.
Változatlan volt a helyzet 1838-ban, amikor az adatok szerint Pukkel István birtokában volt a telek. Tíz évvel később, amikor elkészült a szabadkai polgárok népszámlálása, Pukkel szűcs egyúttal 70 lánc szántóföld és 62 lánc szőlő, valamint a már említett ház tulajdonosa volt.
Azt csupán feltételezhetjük, hogy a ház mikor került Pajo Kujundľić római katolikus pap (1859. máj. 12. - 1915. okt. 10.) tulajdonába. Az igazsághoz talán az 1885. év áll a legközelebb, amikor a városi hatóságok őt nevezték ki a szabadkai gimnázium hittantanárává. Előtte a fiatal pap Bikicsen és Monostorszegen volt segédlelkész.
Szülővárosában hivatásának gyakorlása mellett Kujundľić az I. világháború előtti időszak egyik legkiemelkedőbb politikusává, a bunyevácok nemzeti mozgalmának egyik vezéregyéniségévé lett. Számos lapban, folyóiratban jelentek meg írása: Neven, Danica, Naąe novine, ezzel egyidejűleg pedig tagja volt a Nemzeti Kaszinónak, a Városi Olvasókörnek és a Pucska Kaszinónak. Tagja volt a Magyarországi Római Katolikus Hitoktatók Közössége vezetőségének, valamint a zágrábi Szent Jeromos Irodalmi Társaságnak. Ő volt a Szent János Temetkezési Egylet egyik alapítója. Mamuzsich Mátyás halála után a Katolikus Kör elnöke lett, de mivel a nyilvánosság részéről sok bírálat érte a Kör táncmulatságain előfordult részegeskedésekért és verekedésekért, lemondott elnöki tisztjéről. Hosszú ideig tagja volt a városi bizottságnak, valamint az Iskolaszéknek. Részt vett a Polgári Gazdabank Rt. és a Földműves Takarékpénztár megalakításában.
Hosszú ideig dolgozott tanárként a gimnáziumban, majd 1909-ben kinevezték a szabadkai Szent György plébánia plébánosává. Hogy milyen tekintéllyel bírt, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 1910. augusztus 20-án őt érte az a megtiszteltetés, hogy megszentelhette az új városháza aranyozott keresztjét, mielőtt az a helyére került volna.
Pajo Kujundľić 1903-ban a városi hatóságoktól engedélyt kért egy emeletes ház építésére a tulajdonában levő telken. A házat Kocka Géza tervezte. Az épületnek volt pincéje, egy-egy lakás pedig a földszinten illetve az emeleten helyezkedett el. A földszinti lakás háromszobás volt, konyhával, külön illemhellyel a közös lépcsőház mellett. Az emeleti lakás ötszobás volt, amelyek közül a középső, a legnagyobb a Matija Gubec utcára nézett és valószínűleg szalonként szolgált. A ház Kocka Géza szerényebb tervei alapján készült. A homlokzat díszítése igen egyszerű és kilép a neoreneszánsz stílus keretei közül, ami egyébként Kocka kedvelt stílusa volt. A tervrajzon látható díszítés az építész azon kísérletét szemlélteti, hogy eltérjen a neoreneszánsz stílustól, és közelítsen a XX. század elején tapasztalt modernebb díszítési irányzatokhoz, de nyugton állíthatjuk? ez a kísérlete sikertelennek bizonyult. A ház valamely lakását valószínűleg bérlakásnak szánták.
Kujundľić házában az első napoktól kezdve, 1911. májusától működött a Földműves Bank Rt. Mindaddig itt is maradt, amíg be nem olvadt az eszéki Horvát Országos Bank Rt.-be. Az épület egy ideig fiúinternátusként működött, majd pedig rendőrállomást helyeztek el benne.
Idővel a házról teljesen lekopott a díszítés, illetve elveszítette eredeti alakját a XX. század elejéről. Az utolsó felújítással ez az emeletes épület és a mellette levő földszintes ház (Matija Gubec 5.) azonos homlokzati elemeket kapott. Minden díszítőelemet eltávolítottak, műkőből magas aljazatot készítettek, míg a kocsi- és gyalogkapu egyszerű szegélyt kapott ugyanolyan műkőből. A homlokzatot négy egyenlő mezőre osztották, amelyek közül kettőben ablaksorok találhatók. Ezeket a vízszintes csíkokat eltérő, zöld-sárga kombinációjú színezéssel hangsúlyozták. Az aljazat, a kiemelt bejárat, a vízszintes csíkok, a színezés és az anyagok mindkét épületnél azonosak. Míg a szomszédos földszintes ház ma is jó állapotban van, az emeletes ház állaga igencsak leromlott.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat