Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Mano naplója


_DUDE_ [120893 AL], gazdája Mano
2006-10-17

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/120893
2006-10-17

Matija Gubec 11. - Roza és Etela Jandek háza
A XVIII. század végén az utcai fronton egy földszintes ház állott, oromzatával az utca felé fordulva. Az akkori utcai front a telek mai szélétől néhány méterre beljebb húzódott, így az utca szabályzásakor, amire az 1838. évi kataszteri felmérés előtt került sor, a ház a parcella középső részére kerül I. kör 74. szám alatt. Már akkor a parcella egy része kinyúlt a Kazinczy (ma: Petar Drapąin) utcára.
Az akkori tulajdonos Saghmeister Simon szűcsmester, a szabadkai szűcsök és cipészek céhének tagja volt. A céh könyvébe, amelyben a kezdetektől, azaz 1764-től vezették a tömörülés szempontjából jelentős adatokat, bejegyezték azokat az új tagokat, akiket 1820-ban vettek fel: Berkes János, Libényi János, Mihailo Josimović, Bodolszki Ferenc, Danka András, Antun Golubović és Saghmeister Simon. Nem tudjuk, hogy Saghmeister mikor lett a ház tulajdonosa, de azt biztos, hogy 1848-ban még ő birtokolta a házat. A szabadkai polgárok összeírásakor, amelyet abban az évben végeztek, neve mellett az szerepel, hogy egy ház, 45 lánc szántóföld és 16 lánc szőlő volt a tulajdonában, amiért 16 forint adót vetettek ki rá.
Nem sikerült megállapítanunk, hogy a következő évtizedekben ki volt a ház tulajdonosa. A Bercsényi és a Kazinczy utca 1881-ből származó szabályozási tervén a parcella és a ház tulajdonosaként már Bende János özvegye szerepel.
Az 1890-es évek elején a telek a 75. számot viselte, a két tulajdonos pedig Roza és Etela Jandek. Akkor a telek Kazinczy utca felé eső részén hosszában egy ház állott.
A tulajdonosok 1893-ban a városi hatóságoktól kérték, hogy engedélyezzék számukra egy U alapú polgári ikerház megépítését, amelynek a közepén lenne a szárazkapu bejárat. A terveket Vágner Nándor készítette. Akárcsak ma, annak idején is, a szárazkapu bejárat mindkét oldalán négy-négy ablak nyílt és az épület megőrizte eredeti neoreneszánsz külsejét.
A XIX. század utolsó évtizedének közepe táján az a parcella-rész, amely a Kazinczy utcára nyílt, új tulajdonosokat kapott, Meznerits István és felesége, Ilona (szül. Bokor) személyében.
Aleksandar Maluąev 1906. évi útikalauzának adatai szerint a Jandek nővérek voltak a ház tulajdonosai. Valószínűleg szobafelesleggel küszködtek, mert az útikalauz szerint a házban élt, és valószínűleg építészeti tervezőirodát is működtetett Pavle Mamuľić, aki 1901-ben kezdte meg tevékenységét egy Halasi úti házban. Valószínűleg a munkája iránti igények szükségessé tették, hogy a központhoz közelebb legyen az irodája, ezért azután átköltözött Jandekék házába.
Ez a családi ház ma már eléggé lepusztult állapotban van. Középső tengelye mentén két lakásra oszlik szimmetrikusan elhelyezett ablakokkal, és nagy központi kapuval. Az alacsony aljazat felett magas ablakok helyezkednek el, nem tipikus falikarokkal, amelyek állatformákat ábrázolnak, domborműszerű női fejjel, amelyek háromszögletes timpanont hordoznak. A magas, kétszárnyas fakapu egyszerű kazettás kivitelben készült, díszítése ugyanaz, csupán sima főgerendája van, timpanon nélkül.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat