Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Mano naplója


_DUDE_ [120893 AL], gazdája Mano
2006-10-19

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/120893
2006-10-19

Matija Gubec 13. - Schreier Zsigmond háza
A mai Matija Gubec és Petar Drapąin utcák sarkán a XVIII. század végén egy földszintes ház állt, oromzatával a Matija Gubec utca felé fordulva.
A város 1838. évi kataszteri feltérképezésekor ezen a telken három épület állt: egy földszintes, L alapú polgári ház, amely a Gubec utca 11-es szám alatti telekre támaszkodott, továbbá két kisebb építmény, valószínűleg melléképület. A ház tulajdonosa Antonije (Antun) Bogojević iparos volt, s az ő tulajdonában volt mindez tíz évvel később is. A szabadkai polgárság összeírásakor azt írták róla, hogy kalaposmester, és hogy a már említett ház mellett két lánc szőlő volt a tulajdonában, ami után szerény, évi 3,5 forint adót fizetett.
A Kazinczy és a Bercsényi utcák sarkának rendezési tervén, amelyet Werner János dolgozott ki 1881-ben, fel van tüntetve a parcella, a rajta álló ház és a raktár új tulajdonosának neve: Schreier Zsigmond (? - 1913. dec. 26.) gabonakereskedő. A parcelláról készült rajzon jól látható mindhárom építmény abból az időből, amikor még Bogojević volt a tulajdonos, de be van rajzolva a sarki épület egy része is, amely egyik szárnyával a régi, L alapú házra támaszkodott, a másik szárnya pedig a mai Drapąin utcába nyúlt. Ez a sarokház az egyetlen, amelyet nem árnyékoltak be ezen a szabályozási terven, ezért megállapíthatjuk, hogy az 1881. táján még épülőfélben volt. Erre az épület, illetve a tetőszerkezet magassága alapján következtetünk, de erre vonatkozóan nem rendelkezünk megbízható adatokkal. Nem mondhatunk sokat eredeti külalakjáról sem, mivel azt a számos átépítés során többször is megváltoztatták. Egy egészen biztos: egyidejűleg szolgált lakhatási célokat, de bizonyos részeit üzlethelyiségeknek szánták.
Schreier az elsők között, vagyis még 1876. febr. 28-án bejegyeztette kereskedését az akkor létrehozott cégnyilvántartásba, ezért feltételezhetően már korábban is kereskedő volt. Az első üzleti melléfogások jelei már 1883-ban kiütköznek, amikor cége ellen megindították a csődeljárást.
A legnagyobb adófizetők jegyzékén Schreier csak 1883-ban és 1884-ben szerepel, de mindkét esetben a 300. hely alatt. Az egyénileg dolgozó cégek nyilvántartásában 1888. aug. 23-án jegyezték be a kereskedés megszűnését.
Schreier háza Seffer Mór (1843 - 1904. márc. 24.) ügyvéd és földbirtokos személyében 1887-ben kapott új tulajdonost. A városi bizottság sokéves harcias tagja, az elit Nemzeti kaszinó vezetőségének tagja, dr. Seffer ebben a házban lakott élete végéig.
Özvegye, Malvin (szül. Herzfeld) asszony utána még néhány évig a házban élt, de azt biztosan tudjuk, hogy 1907-től a ház Vogel Zsigmond bádogos tulajdonába ment át. Az építési engedély kiadására benyújtott három kérvény közül a Szabadkai Történelmi Levéltárban csupán az az 1910-ből származó tervrajz maradt meg, amely a háznak egy bádogosműhellyel történő kibővítését tartalmazza a Kazinczy utca (Petar Drapąin 16 b.) irányába. A kibővített ház L alapú volt, homlokzata pedig nem a terveknek megfelelően lett kialakítva. Az eredeti tervekben szereplő 3 háromszárnyas ablak helyett négy két-kétszárnyas ablakot építettek be. A szecessziós dekoráció is más volt, mint amilyen a tervekben szerepelt. A ház alagsorában helyezkedett el a bádogosműhely, a földszinten pedig az utca felé három szoba. Az udvar irányában volt a konyha, az éléskamra, a fürdőszoba és a csukott tornác. A ház terveit Gombos Lajos készítette.
A ház Matija Gubec utca felöli része megtartotta barokkos körvonalait és XIX. század-eleji arányait, noha az ablakokat később kicserélték, akárcsak a tetőborítást, a fali plasztikákat pedig teljesen lecsupaszították. A ház többi része nem őrizte meg egységes voltát. A sarokrész, a lemetszett sarokkal, lépcsőzetes attikával a XIX. század végén végrehajtott beavatkozást tükrözi, míg a fából készült kirakatok újabb keletűek. A Drapąin utca felöli részen a kis kétszárnyas ablakok és a kirakatok váltakoznak, a háznak a végén pedig egy kétszárnyas fakapu található, amely az udvarba vezet.
A ház ma már igencsak lepusztult állapotban van, az egyenetlenül megoldott nyílásokkal nem képez esztétikai egészet.
Napjainkra csupán még egy ilyen típusú sarokház maradt fenn a város központjában, mégpedig a Petőfi Sándor utca és az Októberi forradalom tér sarkán. A két ház egyikét restaurálni kellene és úgy megőrizni a jövő számára.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat