Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Mano naplója


_DUDE_ [120893 AL], gazdája Mano
2006-10-22

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/120893
2006-10-22

Matija Gubec 16. - Höbl Gábor háza
Az 1838. évi kataszteri térkép készítésekor a 9-es számmal jelölt parcella akkor Stipan Meznerić kötélverő tulajdonát képezte. A telken akkor két épület volt: egy falusi ház oromzatával a mai Makszim Gorkij utca felé fordulva és egy kisebb melléképület az udvar belsejében. A mai 4-es szám alatt parcellán akkoriban egy épület volt, Meznerić telkén pedig kettő - ezek voltak az utca jobb oldalának ezen a részén az egyetlen építmények.
Ezt a telket később három részre osztották. Az 1878. évi kataszteri térképen 10-es számmal jelölt részen található a mai 16-os szám alatti ház. Már az akkori térképen szerepel egy latin "L" alakú ház, amely alaprajzi méreteit szinte teljes egészében megtartotta mind a mai napig.
E parcellarész tulajdonosaként 1894-ben szerepel először Höbl Gábor, aki abban az évben nyújtott be kérvényt a korábban már ott állott földszintes ház bővítésére és felújítására. A felújítási munkálatokat a kérvényhez csatolt tervek alapján végezték el, amely azonban nem tartalmazza az építész-tervező aláírását. A ház neobarokk dekorációt kapott, a legérdekesebb részévé pedig kétségkívül a kapu vált. Külön említést érdemel a kapu feletti homlokzatrész, ugyancsak fával bevonva, amely a kapuval együtt kivételes dekoratív egységet képez.
Szabadkán csupán még egy így kivitelezett kapura van példa: a mai Mirko Bogović utca 17-es szám alatt, de ennek a háznak a tervei sincsenek aláírva, így nem lehet megállapítani, hogy ki készítette ezeket az egyedülálló és érdekes kapukat.
Höbl Gábor házának gyönyörű, masszív fakapuja, a keskeny, nyújtott üvegablakokkal és kovácsoltvas díszráccsal tartalmazza a tulajdonos HG monogramját.
A kapu feletti elágazás formájában ívelt ablakok találhatók a személyzeti (legény) szobán, ami a tervrajzon nem szerepel. A tervben ugyanis csupán az udvari szárny kibővítése, valamint a ház homlokzatának a felújítása szerepelt.
Ennek az egyedülálló, neobarokk háznak a kapu melletti homlokzatmezejében négy ablak található. Az ablak körüli szegély az ablak felett gazdag plasztikába megy át, konzolokon fekvő főgerendával és behasított, ívelt timpanonnal, egy finoman kidogozott férfi fejjel. Az ablak feletti mező közepében egy női fej található, oldalán súlyos füzérekkel.
A kettesével csoportosított ablakok közötti részen egy nagy domborműves mező található, az épület különlegesen hangsúlyos része. Féldomborműként van kidolgozva, vékony fonatokkal, növényi ornamentikával. A közepén a "bőség kosara" foglal helyet, a felső részeken két galamb, alul pedig egy stilizált antik váza gyönyörű fonatokkal, füzérekkel és szalagokkal - igazi mestermunka.
Csupán a műkőből később készült aljazat nem felel meg az 1894. évi állapotnak.
Néhány évvel a már említett felújítás után a ház tulajdonosává Höbl Ferencet és feleségét, Irmát (szül. Váli) tüntették fel. Höbl Ferencet említik tulajdonosként 1906-ban is, amikor megjelent Aleksandar Maluąev útikalauza.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat