Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Lujzi naplója


Rudolf Gergely [48045 AL], gazdája Lujzi
2011-01-03

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/48045
2011-01-03

vA középkorban a keresztény természetjog létrehozta a skolasztikát.
Ennek központi alakja: Aquinói Szent Tamás. Summa teologie könyvében istenközpontúként ír róla.
A harmadik szakasz. A secularizált természetjogi irányzatok megjelenése Hugo Grotius, az angol Thomas Hobbes, az angol Locke, a francia származású de Genfben élt Rousseau, és a német Pufendorf. Ezeknek a polgári felvilágosodáshoz kapcsolódó irányzatoknak közös vonása minden más természetjoggal együtt, a felsorolt néhány ismérv elfogadása, azzal a különbséggel, hogy számukra már nem istentől ered, hanem egy secularizált világrendtől.



Megalapítója az éliszi Pürrhón (i. e. 360 - 270). Az irányzat neve a görög szkeptomai ('kutat') igéből származik: a filozófus tevékenysége az örökös kutatás, ám a kutatást nem követi ítéletalkotás és szilárd tantételek kimunkálása, mint a dogmatikus fllozófusoknál.
A dolgok megismerőképességünk számára elérhetetlenek, ebből következően a fizika (természetfilozófia) nem is lehet része a. filozófiának. A logika feladata olyan érvek kidolgozása, amelyek megalapozzák azt a tételt, hogy a külvilágról nem lehet biztos ismeretet alkotni. Ezek az érvek az ún. troposzok (troposz 'mód', 'jelleg', 'fordulat'); a kifejezés arra utal, hogy ilyen módokon, ilyen fordulatokkal lehet szkeptikus érveket alkotni.
Az ember etikailag helyes magatartása az ítéletektől való tartózkodás (epokhé 'felfüggesztés', ti. az ítéleteké), amely megőrzi a lélek derült nyugalmát.



http://hu.wikipedia.org/wiki/Sztoikus_filoz%C3%B3fia



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat