Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

cherry naplója


Halálsajt [26829 AL], gazdája cherry
2017-06-16

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/26829
2017-06-16

Megismerés....megértés... elfogadás... szeretet.

Mindenki tudja mit jelent.
Először megismersz, utána megértesz, aztán elfogadsz, és végül szeretsz.
De mi van akkor, ha valakit nem tudsz elfogadni, megérteni? Akkor nem tudod szeretni se.
De valaki nem is akar szeretni. Se elfogadni, se megérteni, se megismerni.
Miért?
Mert az a bizonyos személy/dolog nem olyan, mint amivel ő mondjuk egyetért. Nem olyan, mint amilyet tudna szeretni. Nem olyan, mint ő.
Mindenki a saját elgondolásának a képére akarja formálni a világot. Hiába mondja sok ember, hogy az a jó, hogy különbözünk, miközben a saját igazát próbálja ráerőszakolni másokra.
A megértés, elfogadás és szeretet szorosan összekapcsolódnak. Mert ha valamit megértesz, akkor átérzed minden örömét, fájdalmát, és abban a pillanatban, amikor Tényleg képes vagy megérteni, el is tudod fogadni. A megértés és az elfogadás között az csak egód áll. Ha valamiről meg vagy győződve, hogy szerinted az a helyes vagy helytelen, akkor hiába értesz meg valamit, nem fogod tudni elfogadni. Tegyük fel, hogy megérted, Jóska bácsi miért pofozta fel Marika nénit, hiszen öreg már, kicsit kattant az agya, és sok minden felhúzza manapság. De nem tudod elfogadni, mert ettől függetlenül elítéled, amit tett. "Egy nőt megütni...? Szégyen."
Akkor fogadtad el, ha elfogadtad magát a tényt, hogy Jóska bácsi megütött egy nőt, de nem tett rosszat, ettől még nem rossz ember. Elfogadtad, hogy Jóska bácsi nem tehet arról, hogy öreg és kattant. Jóska bácsi is ember, aki ugyanúgy éli az életét, mint bárki más.
De miért akarnád te ezt elfogadni, ha az egód szerint ez egy rossz tett? Sőt, lehet, hogy megérteni se akarod. Lehet, hogy mielőtt átfutna az agyadon, hogy Jóska bácsi miért tehette ezt, egyből elítéled, hogy ő egy rossz ember.
És Jóska bácsin kívül ott még ezer még ezer másik dolog, amit nem értesz meg és nem fogadsz el.
Az emberek csak úgy dobálóznak az ítéleteikkel, nem törődve a másik ember helyzetével. Az ítélet persze kell, mert kell a túléléshez, hogy tudd, mi az ami árt neked, és mi az ami nem.
Csakhogy ez olyan dolog, hogy mindig annyival több vagy, mint amennyi dolgot elfogadtál. Nem szó szoros értelemben több, nem vagy attól még jobb ember, hogy elfogadsz másokat, hanem a belső világod lesz gazdagabb.
Azzal, hogy valamit nem elutasítasz, hanem befogadsz, gazdagabb leszel. Szoktam látni a büszkén kitett szeretem - nem szeretem listákat egyes embereknél. Ilyenkor úgy képzeld el, hogy van egy fal, aminek ott állsz az egyik oldalán, és a világon az összes dolgot aszerint rendszerezed, hogy melyik oldalon van. Melletted, vagy a falon túl. Melletted vannak azok a dolgok, amiket megértesz, elfogadsz, szeretsz, és a másik oldalon, amiket nem értesz meg, nem fogadsz el, nem szeretsz és elutasítod.
A fal belső oldala te magad vagy. Azok a dolgok, amikkel azonosulni tudsz, amik beleillenek a világról alkotott képedbe.
Minél több dolgot hozol be magad mellé, annál színesebbé és könnyebbé válik az életed.
Hogy miért?
Mert egyrészt egyre kevesebb dolog fog stresszezni. Nem fogsz azon idegeskedni, hogy Jóska bácsi hogy lehetett ilyen szemét. Nem fogsz azon idegeskedni, hogy x ember miért tette ezt, y ember miért tette azt, hogy lehet a világon ennyi szörnyűség. Pedig csak a befogadott dolgaid listája rövid.
Azok az emberek, akik nem látnak a világban semmi jót, azok szinte mindent elutasítanak. Nincs olyan, amiben örömüket leljék.
Akik úgy gondolják, hogy őket senki sem érti meg, igazából ők nem értenek meg senkit.
Minél több dolgot fogadsz be, annál több mindenben találod meg az örömöt. Minden egyes elutasítással elveszed a lehetőséget a megismeréstől, megértéstől és elfogadástól. És magától a szeretettől is.

És tegyük hozzá, hogyha valakit 100%-ban megértesz és elfogadsz, akkor nem azt lesed, hogy melyik irányból fog jönni felőle a támadás, mert rögtön tudod, hogy az nem feléd irányul, hanem az a saját falának a rádvetődő tükröződése. Innentől kezdve adott a lehetőség, hogy megismerteted vele a valóságot, hátha ő is jobban megismerni, megérti magát, és rávezetheted a változásra vagy pedig az elfogadásra.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat