Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje http://teveclub.hu/naplo/
|
2005. március 18.
Ma palacsintát sütöttünk Anyuval, Zsófi is, én is lestük-felváltva-, hogy hogyan kell. Anyut megkértem és leírja ide a receptet:
PALACSINTA
TÉSZTA: 1 tojáshoz végy 15 dkg lisztet kis csipet cukrot és kis csipetnyi sót, 3 dl tejet és 1 dl vizet (a legjobb a szóda, vagy buborékos ásványvíz)
Keverd össze a tojást, a sót, cukrot, a lisztet és a tej felét, ilyenkor még jó sűrű a tészta. Ezután keverd bele a másik felét a tejnek, meg a vizet. Hagyd állni egy óra hosszat, addig megdagad a liszt és összeérik a tészta. Ha kicsit csomós maradt, érdemes átszűrni az egészet, mert könnyebb lesz sütni!
(1 tojásból kb 12-15 palacsinta lesz, attól függ, milyen vékonyra sikerül! Nálunk praktikusan a család mérete miatt 4, vagy 5 tojásból készül, ez kb 60-80 db palacsinta)
SÜTÉS: Vegyél elő egy palacsintasütőt (lapos, nyeles edény), egy bögrét, amibe olajat töltesz és egy kenőtollat. A tollal kend meg a serpenyőt, amit a tűzre raktál. Ha már elég forró, egy kicsi merőkanállal lassan kezdd el csurgatni a tésztát, közben forgasd körbe a serpenyőt a másik kezeddel, hogy a tészta szétterüljön és jó vékony legyen. Ha a széle kezd pirulni, mozgasd meg a serpenyőt. Ha már könnyedén csúszik rajta a palacsinta, fordíthatod, késsel óvatosan alányúlva, vagy a profik: feldobva.
VIGYÁZZ A KEZEDRE, MEG NE ÉGESD!!!!!!!!!!!!!!
Tányérra kiborítod, letakarod.
Kakaós, vagy fahéjas, esetleg citromos cukorral, Dejóval, dióval, bármilyen lekvárral nagyon finom!
JÓ ÉTVÁGYAT!!!
Ha elég ügyes vagy, meglepheted vele valamelyik nap a családodat!
|