Az én oldalam - Naplóm

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje
http://teveclub.hu/naplo/
2006-02-25

Róma 7.

Délutánunkat a S. Giovanni in Laterano templom megnézésével kezdtük. Érdekes a története. Nagy Konstantin adományozta az épületet a pápáknak, évszázadokig, az avignoni fogság végéig, ez volt a pápai székhely is. Sokáig itt volt a mostani Vatikáni Múzeum anyagát képező műkincsek kiállítási helye is.
A székesegyház hatalmas, bejárati kapuját a Forum Romanumról hozatták, valaha a Curia kapuja volt. Pogány hit szerint a rajta levő bronz tölgyfamakkok megsimogatása segíti a termékenységet, különösen a fiú utódoknál segít be. Megfelelően fényesek is a makkok. Én meg mosolyogva néztem, hogy milyen jól megfér az ókori ajtó a pápai székesegyház ajtaján, rajta a rómaiak babonás hitének nyomával.
A templom főhajójában 12 szobor fogad. A 11 apostol és Szt. Pál szobra. Hatalmasak, szépek, de valahogy nem ragadnak meg. Pedig neves művészek munkái. Annál inkább a szobrok feletti kazettákban elhelyezett 6-6 márvány féldombormű, amely párhuzamba állít Ó- és Újtestamentumi történeteket. A főoltár feletti baldachin ereklyetartó is egyben, Szt. Péter és Szt. Pál koponyaereklyéivel. A padlózata, sok más római temploméhoz hasonlóan, kimondottan szép. Ebben a templomban van II. Szilveszter pápa sírja s fölötte emléktábla, amelyen azt a jelenetet láthatjuk, amikor a pápa a Szent Koronát átadja a magyaroknak. Nem messze a táblától meg egy Giotto freskótöredék van. Nekem kimondottan tetszett egy akusztikai jelenség. Egyik oszlopnál suttogott szavakat tökéletesen hallhatja egy viszonylag messzi falbemélyedésnél álló társ. Összességében a templom bár szép, de nem ragadott különösebben meg.
A székesegyház előtti teret Assisi Szt. Ferencet és társait ábrázoló szoborcsoport díszíti. A tér másik felében a Szent Lépcső – Szentek Szentje -kápolna van. Nagy Konstantin császár édesanyja fiánál korábban már a keresztény hitre tért, s beutazta a Szentföldet, összegyűjtve azokat az ereklyéket, amelyek valamilyen módon kapcsolatban álltak Jézussal és a kora keresztény vértanúkkal. Így hozatta Rómába Pontius Pilatus palotájához vezető lépcsőket is, amelyeken Krisztust a helytartó elé vezették. 28 fával borított lépcsőfokon térden állva, imádkozva mennek fel a hívők. Bizony nem könnyű. Bár idő hiányában csak minden negyedik lépcsőfoknál pihentem meg egy-egy imára, térdemet mégis eléggé megdolgozta. A lépcsősor tetején a Capella Sancta Sanctorum látható, a Lateráni-palota egykori pápai magánkápolnája. Itt ereklyék sokaságát őrizték.
Nem messze van a S. Croce in Gerusalemme templom. Itt látható a Jeruzsálemből idehozott Szent Kereszt ereklye. A kívülről díszes épület szerényebb belsőt takar, ám a padlózata még az eddig látottakénál is sokkal szebb. A szentély mellett található, valamivel lennebb, Szent Ilona egykori magánkápolnája, ahová Jeruzsálemből, a Golgotáról hozatott hajón földet, hogy mindig jeruzsálemi "földön" imádkozhasson. Mennyezetét csodás mozaik borítja, engem különösen megragadott a központi helyet elfoglaló mosolygó Jézus.
Ebben a templomban őrzik a Torino-i lepel másolatát. Meghatottan néztem, s bár tudtam, hogy ez csak másolat, mégis valami érdekes érzés kerített hatalmába. Mellette egy emberhagyságú feszület, a leplen látható lenyomat alapján készítették. Szívesen maradnék még ebben a puritán termecskében, de az idő sürget. Azt hiszem ide még vissza fogok jönni.
Aztán visszamentünk a S. Prassede templomba. I. Szt. Pascal pápa ide hozatta a katakombákból sok pápa és vértanú ereklyéjét. Szép a templom apszisának mozaikja, de ami különösen érdekes, az a Szt. Zeno kápolna, ahova a pápa édesanyját, Theodorat temette. Bizáncias ízlésű, gazdagon díszített apró kápolna, szinte lehetetlen mindent végignézni rajta. Itt is tanulok valami érdekességet. A mozaikon egyes személyeknek kék színű, négyszögletes glóriájuk volt. Máris kapom a magyarázatot Gerytől. Olyan személyeket ábrázolnak így, akik a mozaik készítésének idején még éltek, s így szentként nem ábrázolhatták, bár már életében szentként tisztelték.
Lassan már csak a S. Maria in Trastevere templomra maradt energiám. Ez az első Szűz Mária tiszteletére épített római templom. Az apszis mozaikja itt is gyönyörű, állítólag itt ábrázolják először a trónján ülő Krisztus mellett édesanyját is. Érdekes átmenet ez a mozaik a bizánci és a korareneszánsz művészet között.
A templom egyik kápolnájában érdekes freskó látható. A tridenti zsinatot ábrázolja. Nekem nagyon tetszett, ahogy a komoly egyházatyák üldögélnek keményített spanyolgallérjukban, megfontoltan.
A napi nézelődés után már csak egy pizzavacsora következett. Szimpatikus pincér szolgált ki, mosolygósan készítette össze a rendelésünket a késői óra ellenére is. Irigylésre méltó volt az a nyugalom, amivel munkáját végezte. Én meg csak örültem az egész napi élményeimnek, a finom pizzának, a vacsora hangulatának, s úgy Rómának mindenestől.







© Napfolt Kft. - Médiaajánlat

 


© Napfolt Kft. - Médiaajánlat