Az én oldalam - Naplóm

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje
http://teveclub.hu/naplo/
Születésnapomra

Hanyas vagy? Hatvanhetes?
Akkor mi félszavakból is.
„Azt mondod, Lennon, azt mondom: McCartney. Azt mondod, Szörényi, azt mondom, Bródy. Azt mondod, Elvis, azt mondom: a rendőr.” (Az idézet Nagy Bandótól való.)
Hanyas vagy? Hatvanhetes?
Akkor már éltél, amikor még volt Beatles. Lady Madonna, Get back, Let it be, Sa töb bi.
Hanyas vagy? Hatvanhetes?
Akkor te is a hetvenes években voltál gyerek. Elsőben még nem volt szabadszombat. Aztán minden második szombat volt szabad. Őszi szünet nem volt, csak november hetedike. De akkor Csápájevet néztük a moziban, kötelezően. Tavaszi szünet sem volt, csak húsvét, meg április négy, amikor a hősök emlékművét koszorúztuk. Viszont hosszabb volt a nyári szünet! Egész nyáron ki voltunk csapva a térre, nyakbakulccsal. Nem volt mobiltelefon, a szüleink azt se tudták, hol vagyunk egész nap, de nem aggódtak. Más világ volt.
Hanyas vagy? Hatvanhetes?
Akkor fekete-fehér tévén nézted a Futrinka utcát. Meg a lengyel és csehszlovák rajzfilmgyártás gyöngyszemeit: Lolka-Bolka, Varázsseruza, Kisvakond. Meg néha Nu págágyí, zajc! Meg persze Kukori-Kotkoda és Mekkmester, Moháról és Páfrányról nem is beszélve.
Hétfőn nem volt adás. Néztük a szlovák tévén a Sportové ozvenit. Meg a Vecsernyicseket. Lámpagyújtogató apóka a kutyussal. Később, mikor a tévémaci előtt Bérczi István és Müller Kati, mint a nemzet akkori Norbija és Béres Alexandrája, megmozgatták az országot (nem is beszélve Schmittné Makrai Katiról és három bájos lányáról), a szlovákon is volt Cvicstye v ritme. És a szovjet tévén az Izvesztyija kupa! Azok voltak a jégkorong meccsek! Emlékszem egy Szojetúnió-Csehszlovákia 0:0 meccsre. Rengeteg helyzet volt, de Tretyák és Králik mindent fogott.
Hanyas vagy? Hatvanhetes?
Akkor Kovács Krisztián filmjein nevelkedtünk. Tudod: Keménykalap, és Utánam, srácok. Falrahányt Berkes Gábor. Jelisztratov Szergej a napokban volt 50. Isten éltesse!
No meg persze Gojko Mitic filmjei. Indián romantika. A gaz kovbojok ellen.
Keddenként sorozatok. Onedin kapitány, Blazsej doktor, és a detektívek: Kojak, Maigret, Derrick, és persze a Ballonkabátos.
Videó nem volt: diafilmeket vetítettünk. Előbb orsós, majd kazettás BRG magnó, Polimer kazettával. Boney M, Abba. Jártuk a csövestáncot a Raszputyinra. (Trapper farmer, Alfa papucs.)
Hanyas vagy? Hatvanhetes?
Akkor nálad is két forint ez a dal. Vagyis egy bélás. (A fél P. Mobil már odaát van. Tunyogi, Cserháti, Bencsik. Micsoda csapat!) Neked is volt Ricse kendőd? És az építőtáborban a munkáskabátod hátuljára ráírtad, hogy Edda Művek? Ment a hűtlen… meggyet szedni Bodakajtorba.
Hanyas vagy? Hatvanhetes?
Akkor emlékszel az utolsó klasszikus táncdalfesztiválra. Limbó hintó, Bábu vagy, Homok a szélben.
A nyolcvanas években Fenyőékre rokiztál. Később a Dolly Rollra. Vagy Öcsi Rollra? Nyugodj békében, Béla.
Aztán, mikor a lányok már nem azért érdekeltek, hogy meghúzd a hajukat, iszonyat nyálas zenékre lassúztunk. Moderntóking, meg Karlesszviszper. A csapból is ezek folytak, meg a Depecsmód és a Vem, intellektüeleknek Dájersztréc, és tetőzött az újhullámos punk: egy férfi akkor volt szép, ha úgy nézett ki, mint egy csúnya nő.
Hanyas vagy? Hatvanhetes?
Akkor te is voltál katona. (Vagy jártál katonával.)
Nehéz a dolga, meg szájába csutora, mi? Láttad a CSMO-ban a Queen budapesti koncetfilmjét? Vagy ott voltál a koncerten is?
A cselló neked sem csak egy hangszer. Kimaradáson kerülted a VÁPosokat. Megmaradt az összes betétlapod?
Jött Izaura, mi pedig havat lapátoltunk.
Hanyas vagy? Hatvanhetes?
Emlékszel az első műholdas csatornákra? Sky csenel, Super csenel, felejcsenel. Pat Sharp, a tinilányok bálványa felhívott szerte Európában fiatalokat, lehetett klipet kérni, és míg Ronny időre megkereste a kazettát, a stúdió statisztái párnákkal egymást püfölve bíztatták: run, Ronny, run! Aztán a bundesligafrizurás Pat világgá üvöltette a betelefonálóval: Sky Channel is Europe’s number 1! Hú, milyen pofát vágott, mikor egy jópofa norvég csaj július közepén ehelyett azt kiáltotta: Merry Christmas! Nézzük tovább: csütörtökönként Monsters of rock! A műsorvezető stílusát egy az egyben nyúlta le Csipszar Jenő. És alig vártuk a hétvégi slágerlistákat: vajon mikor üti ki a Jekejeke a Pet Shop Boys vámpíros klipjét az első helyről? Nescafé UK Top 40, az idióta Caroline Marshallal, és a Coca Cola Eurochart Top 50, a bájos Linda De Mollal.
Hanyas vagy? Hatvanhetes?
Neked is Trabi volt az első kocsid? És panel volt az első lakásod? Sikerült már lépned? Társasházi gázfűtéses lakás és Szuzuki, vagy családi ház és BMW?
Hanyas vagy? Hatvanhetes?
Neked is vannak gyerekeid? És mitől félted a jövőjüket? A globális felmelegedéstől, a recessziótól, vagy a pártoktól?

Bocs ezért a dujurimembörért. Negyvenen túl az ember már néha visszatekint. És van mire.







© Napfolt Kft. - Médiaajánlat

 


© Napfolt Kft. - Médiaajánlat