Az én oldalam - Naplóm

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje
http://teveclub.hu/naplo/
2009-06-11 felmelegedés

Üdv naplóolvasók!

Most egy olyan témáról fogok írni, amiről elég gyakran hallunk, de mégsem tudunk róla sokat. Ez pedig az lenne, hogy miért hogyan, és milyen következmények mellett melegszik a klímánk.
Alapvetően itt egy éghajlatváltozásról beszélünk. Az éghajlat, egy adott területen az időjárási viszonyok (hőm., csapadék, szél...) viszonylagos állandósága. Napjainkban globális felmelegedésről beszélünk. Ennek tbb oka van, én nem fogok mindről beszélni, csak arról, amelyik döntő módon belejátszik ebbe a folyamatba.

Mielőtt elkezdneém a "mesét", tudni kell, hogy a Föld éghajlata az ember nélkül is változna, melegedne majd lehűlne. (jégkorszakok). Ennek több oka van, például, hogy a Föld tengelye nem mind 23,5 fokkal dől a napéhoz képest, hanem +- 2 fpkkal ez ciklikusan változik. Emellett az is okozza az éghajlat változását, hogy a Föld pályája sem állandó, ciklikusan változik, tehát néha közelebb, néha messzebb van a naptól.

Ez a folyamat ma is zajlik, de ezeknek a melegítő hatásra az ember is nagy mértékben hatással van. MÉg az elején megjegyezném, hogy a felmelegedés csupán egy a sok probléma közül, amelyet a emberek okoznak a természetnek. (erdőirtás, halászás...).
Kb az első ipari forradalom óta (1800-as évek eleje), indult meg a nagybani szén-felhasználás. Később elkezdődött a többi fosszilis (szén aapú: kőolaj, földgáz...) üzemanyag használat. Ezek elégetésével energiát kapunk, melyet munkavégzésre használunk fel. De a fosszilis üzemanyagok felhasználása közben szén-dioxid gáz szabadul fel. Ez a gáz, mely normál esetben 0,003%-át tenné ki a légkörnek, ma drámai módonfelszaporodott.
Fontos megjegyezni, hogy a széndioxid, az őslégkör fő alkotója, már az élet kezdetén jelen volt. 2 MD éve a fotoszintetizáló növényi szervezetek megjelnésével kezdett csökkenni a mennyisége. (fotoszintézis során a növények széndioxidból és vízből, a nap energiája segítségével cukrot állítanak elő, bonyolult folyamatokon keresztül.). Így tehát a széndioxid szerves vegyületek formájában elkezdett megkötődni, eltűnni a légkörből.
Az elmúlt 200 évben ennek jelentős részét, a növényi anyagok (a kőolaj, szén... is növényi eredetű) elégetésévelvisszajuttattuk a légkörbe. Ennek hatására megindult egy olyan jelenség, melyet üvegházhatásnak hívunk egyre nagyobb hatással van Földünkre. A folyamat megértéséhez képzeljünk el egy autót. Mind ismerjük, azt a jelenséget, hogy egy forró nyári napon, a leparkolt autóba órák múlva be szállunk, és rettentő hőség van. Ennek oka, hogy a napból jövő hő az ablakon bejut az autóba, felmelegíti azt, az autó a levegőt, és a meleg nem megy ki az autóból.
Ugyanez történik a Földön. A bejött hő felmelegíti a talajt, az a levegőt, és így lesz meleg a Földön. A félreértések elkerülése végett: Üvegházhatás régen is volt, és ez jo, mert ha nem lenne, 20 fokkal lenne hidegebb a Földön. A baj az, hogy az elmúlt két évszázadban ez a jelenség drámai módon növekedett. Az egyre több szén-dioxid az autóüveghez hasonlóan lent tartja a meleg nagyrészét, így a Föld folyamatosan melegszik.

Ennek hatásairól a holnapi napon olvashattok.







© Napfolt Kft. - Médiaajánlat

 


© Napfolt Kft. - Médiaajánlat