Az én oldalam - Naplóm

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje
http://teveclub.hu/naplo/
2009-06-11

2010. 08. 23. - NE(aki tudja mi ez, az tudja, és kész) magánvélemény

megPUPUrcantTEVE: mi is történt itt?
megPUPUrcantTEVE: Nem szabad megrendszabályozni a normalitás érdekében egyeseket? Mondjuk részemről még kérdéses, hogy ITT mi számít egyáltalán normálisnak :-), szerintem amíg Ferg képes a normalitás ITT vett határát megtartani a viselkedésével, vagy gondolkodásával, adigg nincs baj azzal, ha máshol hülyül.
megPUPUrcantTEVE: Viszont azt bele kell verni a fejébe, hogy "ha lehet, azért ne engedd el a démont, és maradj köztük is normális + igazán nevelhetnéd néha őket is egy egy mondtattal, mert ha nem, akkor elképedek rajtad, hogy ennyire nem veszed komolyan a dolgot.

Rendszer: Teveteveke belépett a szobába.
Vendess: Üdv.
Teveteveke: szia
Vendess: Köszönöm purci.
Vendess: Megint jól fogalmaztál

Rendszer: Teveteveke kilépett a szobából.
Rendszer: Teveteveke belépett a szobába.
megPUPUrcantTEVE: Szóval szerintem nem kell eltiltani sehonnan. Csak meg kell neki mondani, hogy tarts magad körül egy bizonyos színvonalat. Ha nem vesznek körül eléggé normálisak, akkor vagy próbáld néha őket is észhez téríteni, vagy vedd tudomásul, hogy ha ennyire nem veszed komolyan ÉPPEN A NORMALITÁST, akkor...
Rendszer: Teveteveke kilépett a szobából.
megPUPUrcantTEVE: ...sajnos lesznek következményei, vagy valami pápá-féle.
megPUPUrcantTEVE: Mert ez a szoba nem vicc (már ha tényleg nem az, Vendess, mert én sokszor annak látom).

megPUPUrcantTEVE: "Csak meg kell neki mondani, hogy tarts magad körül egy bizonyos színvonalat." ---> És fokozatosan emeld is ezt a színvonalat, szintet, lehetőleg, mert a normalitásnak nem egyszerűen rendeltetése, de célja is van, amihez fejlődni kell.







"Ha csak egy kicsi hiányzik, sürgősen forduljon a providenthez!"
...
Nem tetszik észrevenni, kedves magyar emberek?
Ha CSAK egy KICSI hiányzik, akkor is MENJÉL TÖNKRE!!!
Ha már csak a szappan hiányzik az egész lakásból, SÜRGŐSEN ADÓSODJ EL.
Tetszik érteni? :@@


















///////////////Sziasztok. Rég voltam itt. Mi újság? ELvagytok nélkülem? Ugye higgadtságból több jut, mint idegeskedésből? :)

Üdv(össéget)!///////////////////////




Hűtőgép röviden, szükséges részletek nélkül:

*Mikor kezdtek el mesterséges hűtéssel foglalkozni, miért?*
*Miért fontos manapság háztartásainkban a hűtők használata?*

A hűtőszekrények belsejében endoterm folyamat létrehozásával hoznak létre hideget.
Viszont kell egy exoterm rész is, hogy újra és újra lehessen endoterm-kedni.

*Áram alá helyezéskor mi történik, hogyan működik a termosztát, és miként tud beindulni a kompresszor?*

*Mi is az a CFC? + "Környezetbarát eljárás" + A szövegbe beágyazni!!*

A kompresszor magában egy pumpát működtet, melyen a hűtő belülső csöveiből érkező gázhalmalmazállapotú hűtőközeg áthalad, és majd a hűtő külső csöveibe ér át. A pumpával nyomást generálunk, és így a gáz a külső csövekben lecsapódik folyadékká. Eközben környezetét melegíti, maga pedig hőt, hőenergiát ad le. Ez egy exoterm folyamat, mellyel a tulajdonképpen előzőleg felvett hőt is leadja.
Mivel ezek a csövek a hűtőszekrény külső részén helyezkednek el, a belső, hűteni kívánt részre nincs különösebb hatással.
A külső csövek végére érve egy újabb, a kapillárisnak nevezett hajszálcsövön keresztül beszivárog a hűtő belsejében található, tágasabb csövekbe a folyadék, és itt a nyomáskülönbség változások következtében párolgásba kezd. Eközben hőt vesz fel, azaz von el környezetéből, így hűti azt. Ez pedig endoterm folyamat.
A belső csövek végén újra visszaérkezik a hűtőközeg a kompresszorba, és a folyamat innentől megismétlődik.
A kompresszor azonban nem működik állandóan: egy termosztát nevezetű elem is található a hűtő belsejében, mely érzékeli, hogy a beállított hőmérséklethez képest milyen is az valójában. Amikor a belső térben a meleg kezdi a határértéket súrolni, a kompresszor bekapcsolódik, és elkezdődik a hűtési folyamat.
Amikor viszont a hűtési folyamat közben azt érzékeli ez a szerkentyű, hogy kezd túlságosan hideg lenni, kikapcsolja a kompresszort, és a hűtés is abbamarad ideiglenesen.
-------------------------









MAGYAR NYELVI KITÉRŐ, 2010. Március 25.-e

ELŐSZÓ FÉLESÉG
=============
Sokat foglalkozom a magyar nyelvnek a megértésével, és ez az első alkalom, amikor vettem a fáradtságot, hogy ne vesszenek el a gondolataim mások elől egy spontán beszélgetés után: most előszőr le is írom pár gondolatomat. Na most, ha felvetődne egy amolyan kérdés, hogy "A kijelentéseimért mennyire vállalok felelősséget?", csak azt mondhatom, hogy butaság ilyet kérdezni, és egyénileg elgondolva felelősségre kényszeríteni bárkit is amiatt, hogy leírja a véleményét.
Egyszerűen nekem ez a jelenlegi álláspontom: "az elmélkedésem produktuma". Szimpla véleménnyilvánítás. Ha éppen nem jól ítélem meg a dolgokat, akkor is, azt tudni kell, hogy törekszem a színtiszta igazat meglelni, és bármikor megváltoztatom a teljes világnézetemet, és máshogy fogom aztán értelmezni is a dolgokat, egy sokkal valóságosabb nézetre cserélem... Feltéve, hogy én, vagy valaki más nekem igazolni tudja a vélt rosszul való gondolkodásom helyességét.
Ehhez viszont ok-osat kell mondani. Ugyebár az ok-os szó sem azt jelenti, hogy zseni. Annyit tesz, hogy okkal mondani valamit. Van valódi, helyes oka valakinek azt állítania, amit állít. Akkor máris okos! :) Na nem arról beszélek, hogy "eladja nekem", illetve "belém neveli", hanem igaz törekedéssel, igazság-kereséssel, és türelemmel, persze még több bölcsességgel képes megértetni velem, hogy amit gondolok, az nem állja meg a helyét. Ennyi, nem kell lenézni a másikat!

Na de kezdjük is el azt az elmélkedést! :)



MAGYAR NYELVI KITÉRŐ, 2010. Március 25.-e
=================================
Már sokszor felvetődött ez a spontán beszélgetésekben, majd későbbi írásokban pót(o)lom [ha valóban írok majd még ilyeneket a honlapomon]:

Kezdésként akkor itt egy nyelvészeti példa álljon arról, hogy jó = jav (ó = av = au). Aki javít, az valójában jó-ít. És aki jó-ít, az a leginkább is jóvá tesz valamit = javít! Majd, hogy nem Jobbít, de az már nem ugyanaz. Az már csak a jó irányba hajladozó dolog, de nem éri el, és nem szándéka megközelíteni az abszolút jót.

Meg vannak ezek a dolgok is, hogy... El-nök, Ügy-nök, Mér-nök, Ál-nok (kígyó), Ír-nok, stb... Ma pl. az jutott az eszembe, hogy Baj-nok. Hopplá! Remélem minden összefüggés világos, hogy ezek nem légből kapott szavak. Hogy míg mindenki azt mondja, hogy ez egy szó, ami jelent egy adott dolgot, addig nem veszi észre, hogy ragok tömkelege valójában mindez, és én nem igazán nevezném a helyében statikusan, tipikusan szónak. Teljesen összefügg a jelentése az első részében található résszel. Mi következik ebből? Tényleg ragozott! De nem csak ez esetben, meg lehet figyelni.


Az is megfogalmazódott már bennem, hogy a világ legtöbb nyelvének szavai AZ ÉGVILÁGON SEMMIT NEM JELENTENEK, CSUPÁN ASSZOCIÁLNAK (utalnak) VALAMIRE! Szerintem van valóságalapja. Mi elemi részeire is szét tudjuk szedni a szavainkat, akár hangokig (baromi okosan: betűkig) is vissza tudunk úgy menni, hogy mégis értjük elemről elemre az egészet. Persze, ha teljes értékű magyar ragozású szó, és van kellő tudásunk a részek értelmezéséhez. Más nyelvnek lila gőze sem lenne arról, hogy adott szava mi a búbánatért jelenti azt, amire tulajdonképpen csak asszociál.

És ha már az asszociálnál tartunk, vegyük ezt a fogalmat a magyarosabb megfelelőjével, az "utal" szóval. Mi információt, adatot tudunk mi kinyerni ebből a négy betűből? Benne van az ÚT szavunk, és valóban. Például "Kiutalok egy csekket" = Valakivel útra küldetem! Ennyi.

Ahogy az UTAS úttal rendelkezik, pontosabban épp útja van (rendelkezik vele) valahonnan valahová. Ugyebár az -as, -es, -os, -ös, stb. mindig kapcsolatosságot fejez ki. FŐLEG JÓ PÉLDA MÉG AZ "ÉS", és az "IS" szavunk is erre!! Különösebb tekintettel például arra, hogy amit ma "ÉS"-nek mondunk, az a korábbi időkben csak "S" volt. Talán el kéne hagyni az É hangot? :)

Aztán ha már utas. Mi az az utasítás? Ellátni valamit, vagy valakit úttal. Na nem autópályát építeni neki, hanem: "Te! Menj ide, és menj oda + végezz el valamit azokon a helyeken!" Mondhatnám azt is, hogy Egy út megtételére szólítani fel valakit valamilyen céllal. ÚT! ("UT")
És akkor még nem is beszéltünk az "UTAZNI", "UTAZÓ", "UTAZÁS", "UTÁNZÁS" mint "UTÁNA menni, követni", de talán az "UTOLÉRHETETLEN" szóról sem, ami talán, de feltételezhetően valami úton-módon egy-úttal (egyszerre) akkor is kapcsolódik a többivel. :)

Más dolog, hogy például amikor valakit idehívok (hivatkozás = előtérbe helyezés --- gyere ide --- így jött ki az is, hogy "Hogy hívnak? Juliskának. Ha szólítanak, én odamegyek."), ő is utat tesz meg egyfajtailag, míg idejön, és talán az ÚT szóval is szintén össze lehetne ragozni, hogy amikor valakit magamhoz utaztatok..., de a hívás szó elsősorban már nem az utat hangsúlyozta, hanem a megszólítást, ezért nincs benne az út szócska. Ilyen egyszerű, nem kell benne utat keresni. Ez egyszerűen csak másból indul ki. Nincs itt hiba. :)


Aztán mit tudok még mondani? Lássunk pár röpke párbeszédet, tanulságos lesz!

- Elmegyek a Peti-VEL moziba.
- Hogy ki-VEL?
- Hát VEL-e!

Aztán:

- Ki-NEK kell füzet?
- NEK-em, de NEK-i is!

Ugyanúgy mint a...

- Ki-HEZ mész feleségül?
- HOZ-zá.

...esetében is. Sőt!

- Ki-TŐL vetted el a szendvicsét?
- TŐL-e!

...és így tovább!

Szóvégi ragok? Ugyanmár! Legalábbis egyáltalán nem csak annak vehetőek. Az igaz, hogy amikor ezeket szóvégi ragokként használjuk, akkor abszolút szóvégiek, mert utánuk képtelenség logikusan bármit is kapcsolni, de ettől függetlenül nem csak a szavak végén tudnak érvényesülni. Itt kell megemlítenem még azt is, hogy az emberek rag alatt csakis egy valamit értenek: a szóvégi ragot. De könyörgöm! Akkor minek van ellátva már amúgy is a "SZÓVÉGI" megkülönböztetéssel? Van szóvégi rag is, de nem csak szóvégi! Persze, nevezhetjük képzőknek is, de szinte egykutya, ráadásul nem harap.

Ezekről eszembe jutott még a "RAG" szónak, ha nem is pont a megmagyarázása, de megsejtetése, hogy miről is van szó: A RAG a szavakba gyakorlatilag bele lesz illesztve, más szóval RAGasztva az adott szóba. A G-nek pedig van, ha jól tudom a zöngétlen párja, és ez a Ká hang. Ha a G-t K-ra cserélem, mi történik? Megkaptam a "RAK" szót. Amikor "beleRAGasztottam" azt a kis, RAG-nak nevezett részt a szóba, akkor tulajdonképpen beleRAKtam(!).

Erre van másik példám is kéznél: BentREKedni valahol annyi, mint bentRAGadni! Hohó!

Tulajdonképpen elég sok esetben fel lehet cserélni a zöngés-zöngétlen párokat. Személyes véleményem a "jelenségről" az az, hogy igazából ezek a párok ugyanazt a jelentést birtokolják, és majdnem ugyanazon hangoknak tekinthetők, mindössze apró árnyalat bújik meg. Egy jelentés két féle kiejtéssel, hangzással.


Tudnék még nagyon sokat írni erről, valószínűleg még fogok is sokat, de szeretném itt most befejezni a jelen(legi) írást. Lenne még most is sokminden a tarsolyomban, de nem kell félni, hogy legközelebb nem lesz. Még több is lesz!


2010-03-25,
B. Gergő






Ez már nem ide tartozik:
--------------------------------------
;jobb felső oszlop
[MeshBuilder]
Vertex 2.9,1.5,0
Vertex 2.9,2.9,1
Vertex 3,2.9,1
Vertex 3,1.5,0
Face 0,1,2,3
Color 255,56,0


HELYETT ÁTLÁTHATÓBB VOLNA MINDENÜTT A


;jobb felső oszlop
[MeshBuilder]
Vertex 2.9,1.5,0
Vertex 2.9,2.9,1
Vertex 3.0,2.9,1
Vertex 3.0,1.5,0
Face 0,1,2,3
Color 255,56,0


Megfontoldanó, hiszen így kevésbé nézed félre a dolgokat! ;)







© Napfolt Kft. - Médiaajánlat

 


© Napfolt Kft. - Médiaajánlat