Az én oldalam - Naplóm

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje
http://teveclub.hu/naplo/
2009-06-12 felmelegedés II

A tegnap elmesélt üvegházhatás tehát, jó nekünk, hiszen melegen tartja Földünket, megelőzve a nagy hőingást, és a sokkal hidegebb, számunkra élhetetln éghajlatot.
A sok szén-dioxid gáz kibocsátása miatt, ez ahatás egyre ersőebb, és a Földön túl sok hőt tart itt. Ebből következik, hogy a Föld átlaghőmérséklete folyamatosan melegszik. Ennek elég sok hatása van, negatív és pozitív visszacsatolásokkal. Most elsőre egy elég jelentős pozitív viszacsatolásról fogok mesélni.

A Föld két pólusán tekintélyes mennyiségű jég van. Ez a jég Földünk édesvízkészletének igen nagy százaléka. A felmelegedés következtében ez a jég olvad, a területe csökken. Hogy megtudjuk ez miért gyorsítja a felmelegedést, meg kell ismernünk az albedó fogalmával.
Képzeljünk el egy szép nyári napot. A kertben kirakunk a napra egy fekete és egy fehér lemezt. Egy óra múlva melyik lesz melegebb? Természetesen a fekete szinte forró lesz. Ennek oka, hogy a fekete lapnak az albedója sokkal nagyobb, mint a fehéré. Ha nagyobb az albedó ez azt jelenti, hogy több hőt nyel el, kevsebbet ver vissza. A fehér jég sokkal kisebb albedójú, mint a tenger. A jég a beérkező napfény 80%-át visszaveri, a tenger ugyanennyit nyel el. Tehát a tenger 4-szer nagyobb albedójú, négyszer több energiát (hőt) tart itt a Földön. Emiatt gyorsabban olvad a jég, gyorsabban nő a Föld felszín albedója... és így tovább.

A jég olvadásának még több globális hatása is van. Ezekről olvahattok holnap

Várom a leveleket, még mindig!

Ha segíteni szeretnétek Földünkön, ne féljetek megtenni, beszéljetek róla barátaitokkal, írjatok blogot, gyűjtsetek szelektíven, éljetek környezettudatosan.







© Napfolt Kft. - Médiaajánlat

 


© Napfolt Kft. - Médiaajánlat