Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Zsófi naplója


Pupu-Pukkancs [131492 AL], gazdája Zsófi
2005. március 18.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/131492
2005. március 18.

Most sietek ebédelni, különben szia! Puszi Zsófi!

Ennyi volt hát mára a tulajdonos beírása. Amúgy elég zehernyés napja volt és korán elment aludni, még tán be sem sötétedett. Hát igen, az idei vírusinvázió senkinek sem tett jót, főként a kisebbeknek nem! (Anya)

A fenti kép Zsófiról két nappal ezelőtt készült: akkor jó napja volt. Ez persze látszik is! Egészen olyan, mint ahogyan a képet elneveztem:

ZSÓFI RAGYOGÁSBAN

Igyekszem valami érdekeset ideollózni, ha sikerül!
A National Geographic oldalain akadtam rá (aki szereti ezeket a témákat: www.geographic.hu honlapon magyarul nézegetheti, olvashatja. Jó szórakozást!)

MÁR VIRÁGZIK A TÉLTEMETŐ

A pálmaházi nagycsarnok melegében a szágópálmának könnyű virágot bontania. A szabadban viszont ez még komoly kihívásokkal jár. A téltemetőt azonban nem érdekli a télies idő, vagy a sárga kis virágok „már tudnak valamit”.

A boglárkafélék közé tartozó téltemető (Eranthis hyemalis) neve már önmagában is beszédes, hiszen a legkorábban nyíló vadvirágunk. Néha már februárban megkezdi a virágzást, és március végére el is virágzik. Ehhez a menetrendhez – úgy látszik – a mi téltemetőink is szigorúan tartják magukat, annak ellenére, hogy a tavasziasabb időjárás pillanatnyilag még várat magára.

A téltemető máskülönben a páradús, üde talajú erdőket kedveli, jellemzően tehát a gyertyános-tölgyesekben fordul elő. Még az sem zavarja, ha a virágait hó lepi be. Ez annál is furcsább, mivel a téltemető tulajdonképpen mediterrán eredetű jövevény. Magyarországon előbb csak a kolostorkertekben, füvészkertekben pompázott, és csak az elmúlt egy-két évszázadban terjedt el Magyarországon. E védett növény legnevezetesebb magyarországi élőhelye a Balaton-felvidéken, Aszófő térségében található.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

Hát igen, a mi kertünkben éppen tegnap vettem észre az első sárga virágocskákat. Már régen ott lehettek, hiszen egészen kinyíltak! Valószínűleg már a hó alatt bontogatták szirmaikat és várták, hogy a sok fehérség alól kibújhassanak! Eljött az idő! Mint ahogy elérkezett végre a tavasz is (remélem!).






Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat