Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

edi naplója


gyöngyöm pupu [200842 AL], gazdája edi
2010-12-03

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/200842
2010-12-03

Füszeres aprósütemény



25 dkg liszt,
12,5 dkg cukor,
12,5 dkg vaj,
2 tojás,
őrölt szerecsendió,
őrölt fahéj,
őrölt szegfűszeg,
egy csipet szódabikarbóna



Gyúrjuk jól össze a hozzávalókat, és tiszta konyharuhával letakarva hűvös helyen pihentessük egy éjszakát. Másnap nyújtsuk ki, szaggassunk belőle formákat és gyenge tűznél süssük meg.


Amaretto kekszek


Hozzávalók kb. 150 darabhoz:
300 g hámozott, darált mandula
1-2 evőkanál Amaretto likőr (mandulalikőr)
2 friss tojásfehérje
500 g porcukor


Elkészítés:
A mandulából, az Amarettoból, a tojásfehérjéből és 480 g porcukorból tésztát gyúrunk. A sütőt 150ºC-ra (gázsütő 1. fokozat) melegítjük. A tésztát nagy, vagy közepes lyukú habzsákba töltjük, és egy alufóliával bélelt (az alufóliáról könnyebben elválik a megsült sütemény) tepsire cseresznye nagyságú golyókat nyomunk. Előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A kekszecskéket még melegen megszórjuk a maradék porcukorral.
Tipp: a golyócskákat kézzel is készíthetjük, ha a kinyomáshoz túl keményre sikerülne a tészta

Beigli változat

1 kg liszt,
20 dkg vaj vagy margarin,
15 dkg zsír,
60 dkg cukor,
1 dkg élesztő,
2 tojás,
2 dl tej,
só,
40 dkg mák,
40 dkg dió,
10 dkg mazsola,
fél citrom,
4 dkg búzacsíra vagy zsemlemorzsa



A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.

Máktöltelék:
26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék).

Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát, vagy búzacsírát.

Csokis szivek

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
30 dkg liszt+a nyújtáshoz
fél teáskanál sütőpor
4 dkg kakaó
15 dkg hideg vaj
2 tojás
10 dkg fehér csokoládé tortabevonó
3 evőkanál csokoládéforgács



Előkészítés: Nagy sütőtepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés: A cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet, a sütőport, a kakaót, a vajat és a tojást gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Lisztezett deszkán 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, és nem túl nagy szíveket szaggatunk ki. A tepsire rakosgatjuk, és a sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. A fehér tortabevonót a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, és ecsettel a szívekre kenjük. Megszórjuk csokoládéforgáccsal, és hagyjuk teljesen megszáradni. Díszes dobozba rakjuk, és így ajándékozzuk



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat