Az én oldalam - Naplóm

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje
http://teveclub.hu/naplo/
Féktelenül

Féktelenül
Egy utasokkal megpakolt busz robog nyolcvannal a zsúfolt város utcáin. Ha lassít, felrobban, ha valaki kiszáll, felrobban, ha valaki felszáll, felrobban. A tét huszonvalahány utas élete. A busz először átrobog csúcsforgalomban a hatalmas megapoliszon, a kocsikkal teli sztrádán, majd nagyon okosan egy repülőtéren köröz. Csakhogy egyszer a benzin is elfogy...
A Féktelenül a Stephen King-en (pl. Cujo) edződött operatőr Jan de Bont első rendezése. A film talán ezért is lebilincselő. Nincsenek benne (még) rossz rendezői beidegződések, elhasznált szófordulatok, elejétől a végéig magával ragadó friss, üde akcióorgia. Kétségtelen, hogy volt hozzá sok pénz is, de mint azt nem is egyszer tapasztalhattuk, az önmagában édes kevés. Hogy ki, miért teszi mindezt (mármint a buszba a bombát), az még akkor sem érdekes, hogyha a teljesen mellékes elkövetőt Dennis Hopper alakítja. Ez esetben tényleg lényegtelen a robbantó személye (amúgy ex-zsaru) és indítéka (valami homályos sértettség), a hangsúly a mindent lehengerlő látványon, akción van, abból pedig bőven kijut. A filmes klisék – jó-rossz, nagy leszámolás – közül persze nem egyet alkalmaz, és akad benne hatalmas túlzás is – repülő busz –, de ezt felfoghatjuk úgy is, mint az akciófilmek szükségszerű követelményeit.
A film rögtön egy remek liftes beköszönéssel kezd, majd jön a busz (robban egy repülő is), kis játék négykerekű, végül a föld alá vonulva egy metró – de csak azért, hogy a fináléban kitörhessen a felszínre. Mark Mancina először komponál "gépi" zenét, amit azóta is nem egyszer "kellékként" használnak a különböző akciófilmek előzeteseiben. Keanu Reeves nagyon cool, főleg a menő cuccában, sérójával és a beszólásaival (pl.: - Mi állítja meg a zuhanó liftet? - A pince.), Sandra Bullock pedig tényleg vadmacska; az ember majd hanyatt vágódik, ahogy ott ül a busz volánjánál és tekeri a hatalmas kormányt kislányos tekintetével. A film őserő, a rombolás mintapéldája, nincs mese, látszik minden dollár a vásznon.
Nem utolsó, ez a film robbantotta, vagy ahogy emlegetik, "vezette, fuvarozta" be a szakmába Sandra Bullocokot, aki manapság várja az újabb díjakat.







© Napfolt Kft. - Médiaajánlat

 


© Napfolt Kft. - Médiaajánlat