Az én oldalam - Naplóm

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje
http://teveclub.hu/naplo/
Róma-egy kicsit másképp 1.

Olasz társaság fapados gépe repít az örök városba. Egy kicsit családiasabb, mint a többi járatok. Mosolygó légikisasszony vesz sokadszorra számba, mindenkihez van egy jó szava. Sajnálom, hogy nem értem, s olyan kedves, hogy faragatlanságnak érezném, ha angolul kérdeznék vissza, mit is mondott. Így nemzetközi módon visszamosolygok, s ezzel máris megbeszéltük, hogy érezzem jól magam a járatukon, illetve, hogy könnyű szolgálatot neki. Időm sincs elővenni olvasnivalómat, szikrázó napfény ragyog be az ablakon, s ha kinézek, előttem Dél-Európa napsütötte részlete. Mint egy térkép tárulkozik ki, csak épp a feliratok hiányoznak. Azért a horvát tengerpartra ráismerek nagy nehezen.
Rövid a repülőút, máris Róma felett körözünk, megcsodálom az ókori viaduktot. Tudtak ezek a régi rómaiak építeni. Aztán bekerülök a repülőtéri darálógépbe. Útlevélszolgálat – unottan pillant rá a tiszt az okmányaimra, semmi pecsét, semmi vizsgálódás, s pillanatokon belül már száguldok is a Szent István Ház sofőrjével a szállás fele. Fel sem ocsúdhattam a megérkezés öröméből, már pörgő olasz nyelven mesél az autóvezető. Bánatára kiderül, hogy nem értem, de pillanatra sem szegi kedvét ez a tény. Pár szavas angol szókincsével folytatjuk a kommunikációt és máris életem első olasz tanóráján találom magam. A hét napjait ismételteti velem, ezek szerint ez a legfontosabb tudnivaló szerinte. Elfeledem a fáradtságomat, fájdalomtól lüktető csuklómat, s lassan feloldódom a latinosan közvetlen világban. Időnként önkéntelenül is megkapaszkodom. A római forgalom egyedülálló. Szerintem védjeggyel kellene ellátni, mint nemzeti specifikumot.
Közlekedési táblák vannak, feltehetően szabályok is léteznek, de mindez a helyiek számára pusztán informatív jellegű. Hajt mindenki, mint az őrült, de valamilyen furcsa módon mégis odafigyelve a többire. Háromsávos körgyűrű leágazásánál négy autó osztozik a helyen, s valahogy mindannyiunkat beengednek. Pedig a másiknak lenne elsőbbsége. Feladom a forgalom figyelését. Szabadságon vagyok, van életbiztosításom, inkább nézem az elsuhanó tájat.







© Napfolt Kft. - Médiaajánlat

 


© Napfolt Kft. - Médiaajánlat