Az én oldalam - Naplóm

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje
http://teveclub.hu/naplo/
HÚSVÉT

HÚSVÉT -Tevus baby magazinja

Tartalom:
1. rész: Az ünnep
2. rész: Húsvéti ajándékötletek
3. rész: Húsvéti versikék
4. rész: Húsvéti mese
5. rész: Receptek

1. rész Az ünnep

A húsvéti ünnep neve különbözô nyelveken más és más. Közös eredete azonban, a húsvét héber neve, a pészah. A szó kikerülést, elkerülést jelent. Eredetileg a keresztény és a zsidó ünnep egybe is esett. A níceai zsinat i. sz. 325-ben szabályozta a keresztény ünnepek rendjét, ekkor vált el a két ünnep ideje. A húsvét angol neve: passover, átrepülést jelent. Gyakorta használják az Easter elnevezést, mely a német Oster szóval együtt keresendô. Ôse egy germán istennô, Ostara az alvilág úrnôje, ünnepe a tavaszi
napéjegyenlôség idején volt. Lehet, hogy neve az East, a kelet szóból származik, s a napfelkeltére utal. A szó a magyarban nem található meg, de Csíkményságon a húsvéti körmenet neve: kikerülés, más vidékeken a feltámadáshoz kapcsolódik. A magyar szó: húsvét, az azt megelôzô idôszak, a negyvennapos böjt lezárulását jelzi.
A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlôség idején tartott termékenységi ünnepekkel, melynek elemei a feltámadás, az újjászületés. Húsvét napja az 1582-bôl származó egyházi szabályzat szerint a tavaszi holdtölte utáni elsô vasárnapra esik: március 22 és április 25-e közé. (Ezt mondja ki a niceai zsinat határozata is i. sz. 325-ben)
Húsvét kialakulásában fontos szerepet játszik a zsidó húsvét, a pészah. E vallás tanítása szerint e napon ünneplik a zsidók az egyiptomi rabságbül való menekülésüket. Az Ótestamentum szerint a halál angyala lecsapott az egyiptomiakra, a zsidók kapuja azonban egy frissen leölt bárány vérével volt bekenve, így az ô házukat “elkerülte”.
Az Egyiptomból való kivonulás történetét írja le a Hagada. A keresztény egyház szertartásaiban a hosszú ünnepi idôszak átfogja a kora tavasz és a nyár elejei hónapokat. Az elôkészületi idô a nagyböjt, amely Jézus negyvennapos sivatagi böjtjének emlékére, önmegtartóztatására tanít. Ezt nagyobb, kisebb ünnepek követik s a húsvéti ünnepkör a pünkösddel zárul. A ciklus a karácsonyi ünnepi szakasz párja, de jóval régebbi annál. Latin neve: Septuagesima - hetvened, mert hetven napig tart, húsvéti idônek is nevezik.
A böjt utolsó hetének neve: nagyhét, a húsvét utáni hét húsvét hete, egyes magyar vidékeken fehérhét - fehérvasárnapig tart.

2. rész Húsvéti ajándékötletek

Óhatatlanul a karácsony sorsára jut húsvét ünnepe is: már most is az ajándékok körül forog jóformán minden, és az összes családtag várja, hogy neki is hozzon valamit a nyuszi. Ha belegondolunk, nem is annyira alaptalanul. Otthonunk tavaszi díszben pompázik, kiegészítők garmadája áll rendelkezésünkre, hogy húsvéti hangulatot varázsoljunk a lakásba - akkor miért épp szeretteinket felejtsük el a nagy húsvéti készülődésben?

A jól bevált tojás
A legtöbb esetben persze megteszi valami apró-cseprő kedvesség is, amit nyugodtan előállíthatunk saját kezűleg is. Ez lehet akár egy szépen kifestett, személyre szóló húsvéti tojás is, mely az ünnepek elmúltával is szépen mutat egy kis kosárban vagy a polcon.

Tavaszi virágkompozíciók

Szintén mutatós és nem túl bonyolult húsvéti ajándék valamilyen virágkompozíció készítése. Hogy tartós legyen, ajánlatos száraz virágból készíteni, és kiegészíteni mindenféle apró húsvéti "kellékkel", például csibe- vagy nyuszifigurákkal.

Kizöldülő tojásfejek

Igazán különleges húsvéti ajándék, ha az előző két módszert kombináljuk, és a tojásba illesztünk virágokat. Először ki kell fújni a tojásokat, majd pengével óvatosan levágni a héj felső részét. Ezután fessük ki a tojást, és végül helyezzük bele a kis szárazvirág-csokrot.

Földet is tehetünk a lefejezett tojásokba, és fűmagot szórva bele néhány nap múlva "kihajtanak" a tojásaink. Fontos, hogy állandóan nedvesen tartsuk a földet, és biztosítsunk elég napfényt a kis fűszálaknak. Ha már elég hosszú a fű, kedvünkre alakíthatjuk a tojás frizuráját. Az egész családot is be lehet vonni a húsvéti fűültetésbe: mindenkinek kinevezünk egy tojást, saját arcát ráfestjük a héjára, és a "hajat" is hozzá igazítjuk.

3. rész Húsvéti versikék

Lengyel népköltés – Weöres Sándor ford.
Parton ül a két nyúl,
kis nyúl, nagy nyúl,
ugrabugrál, lyukba bujkál,
bukfencet hány, fűbe turkál
itt nyúl, ott nyúl,
kis nyúl, nagy nyúl.

Szablya István: Nyuszi- mese
Nyúlmamának húsvét táján
nyuszilánya született -
egész népes rokonsága
körülállta, megcsodálta
a kis nyuszigyereket...
Örvendezve babusgatták
nénjei és bátyai
ölbe vették, dédelgették,
majd megették, úgy szerették -
vitték volna játszani...
Hoztak édes sárgarépát,
friss káposztalevelet;
táncoltak, daloltak néki
ám az álmos nyuszi bébi
nem játszott és nem evett...
Nyúlanyó az ajtó mellett
nevette a hajcihőt –
de a végén megsokallta,
és a lármás nyuszihadra
feladta a nyúlcipőt...
Egy kis nyuszit boltba küldött:
Hozzon langyos friss tejet –
két testvérke tüzet rakott,
másik három mosogatott –
mindenki serénykedett...
Nyuszipapa sem maradt rest
ő a bölcső mestere:
Fürgén, gyorsan nekilátott,
egy nagy tojást ketté vágott,
s puha szénát tett bele...
Egy fél tojás így lett bölcső,
míg a másik darabot
kiskocsinak kinevezték,
és hozzá két nyúlgyerek szép
kerekeket faragott...
Holnap reggel ha felébred
az aprócska nyuszilány,
aki jó lesz, eltolhatja
kankalinos patakpartra
nyuszitojás kocsiján...

4.rész Húsvéti mese

Húsvéti készülődés
Egy kora tavaszi napon nyúl apóék jóízűen ebédeltek, amikor az anyóka szeme rátévedt a naptárra.
-Nézd, apó! Mára ígértük a tyúkanyónak, hogy elhozzuk a húsvétra szánt tojásokat. Tüstént indulnunk kell, nehogy ránk esteledjenÉn hozom a tojástartót, te meg légy szíves hozd addig a szekeret.
Amikor már jó ideig gyalogoltak, nyúl anyónak feltűnt, hogy nyúl apó mennyire szótlan.
-Mi baj van apó? Miért vagy ennyire csöndes?
-Emlékszel, hogy tavaly az utolsó percig dolgoztunk, hogy elkészüljünk a tojásokkal? Annyira siettem, hogy elfelejtettem kimosni a festéket az ecsetekből.
-Akkor bajban vagyunk apó. Nincs már annyi időnk, hogy elutazzunk a városba másikat venni. Törjük a fejünket, hogy mit csináljunk.
Már sötétedni kezdett az ég, amikor elérkeztek a tyúkanyó óljához.
-Jó estét, Kapirga. Ne haragudj, hogy ilyen későn értünk ide. Ugye nem adtad oda másnak a tojásokat, amit megrendeltünk?
-Persze, hogy nem, hiszen minden évben hozzánk jöttök. Nézzétek már minden tyúk elhozta a tojását, kivéve a kopasznyakút. Szegénykével a többiek már eddig is csúfolódtak, most meg rá kell várni. Gyertek, addig tegyük be a többi tojást a tartóba.
Amikor végeztek, benéztek a tyúk ólba , hogy elvihessék az utolsó tojást is. De a kopasznyakú csak ücsörgött szomorúan a kosáron, és látszott rajta, a nagy igyekezet.
-Nem baj, tyúkocska. Egy tojással több vagy kevesebb, nem hiszem, hogy számítana.
-Kérlek, ne menjetek el. Így is bántanak a többiek, hogy ilyen csúnya a nyakam. Ha nem tudom odaadni nektek a tojást, elkergetnek az ólból, és földön futó leszek.
Nyúl anyóék nagyon megsajnálták a szegény kis kopasznyakút, és megbeszélték, hogy innen addig el nem mennek, amíg az utolsó tojást is magukkal nem vihetik. Mire felébredtek, észrevették, hogy a kopasznyakú tyúknak nagyon jó a kedve.
-Nézzetek csak ide!
És lássatok csodát, amikor felállt a kosárról, olyan nagy és annyira szép, formás tojást láttak, amilyet eddig soha. Nyúl apóék kivitték a hatalmas tojást a szekérre, és igencsak kimelegedtek, mire be tudták helyezni a tojástartóba. Megköszönték a tyúkoknak a fáradozásukat, és amikor megfogták a szekér rúdját, hogy elinduljanak, rájöttek, hogy a nagy súlytól meg sem tudják mozdítani.
-Várjatok egy kicsit - mondta a kopasznyakú tyúkanyó -,elszaladok az istállóba, és megkérem a lovat, hogy legyen a segítségetekre.
Hamarosan jött is vissza egy szép erős hátaslóval.
-Üljetek fel ti is, apóka - nyerítette a paci - Nekem ez igazán nem teher.
Az úton, miközben a patkók egyenletes kopogását hallgatták, megszólalt az anyó:
-Hogy fogjuk ezt a rengeteg tojást megfesteni, ha még egy rendes ecsetünk sincsen? A többi nyuszitól sem kérhetünk, most nekik is sok a munkájuk.
-Nem tudom Fánika. De azt megígérem, hogy máskor jobban oda figyelek, hogy minden rendben legyen, mire jön a tojás festés ideje.
Nem sokára elértek a házukhoz és megitatták a lovat, köszönetet mondtak a segítségért, és már éppen búcsúzni készültek, amikor a paci azt kérdezte:
-Apóka! Van a háznál egy jó éles olló?
-Persze, hogy van. Miért kell neked?
-Hozd csak ki, majd meglátod.
Amikor Gerzson papa megjelent az ollóval, a paci arra kérte, vágjon le egy tincset a farkából, ecsetnek!
Nyúl apóék nagyon meghatódtak. Besiettek a házba, és még aznap neki láttak a munkának. Néhány hét múlva megfestették az összes tojást, kivéve azt az egyet, amelyik olyan szép nagy volt, hogy nem tudták kiszedni a tartójából...

5. rész Receptek

1. Húsvéti reggeli
Kenyérszeletek
5 tojás
1 3 decis konzerv sűritett tej (nem az édes kondenzált!)
1 pohár víz
2 csésze (összesen fél liternyi) reszelt kissé csípős sajt
40 deka sonka vagy kolbász 1 1/2 kávéskanál mustár
1 kiskanál só
Vágd le a héjakat a kenyérszeletekről, bélelj ki velük egy tepsit. Szórd erre a vagdalt kolbászt/sonkát/kipirított szalonnát, arra a reszelt sajtot. Akkor keverd össze a tojásokat a tejjel, vízzel, mustárral és sóval. Öntsd az egészet az előbbiekre a tepsiben. Takard be és tedd a hűtőszekrénybe éjszakára.
Reggel tedd be a forró sütőbe és süsd ki szép pirosra.

2. Nyuszi fészkek
Piskótatésztát és vajaskrémet készitünk. Pohárral kerekeket vágunk a süteményből, ha nem elég vastag, kettőt kettőt összeragasztunk a krémmel, majd kivül is bevonjuk. Kókuszdiót ételfestékkel megfestünk zöldre, megszórjuk vele a kis tortácskák tetejét, kistányérokra helyezzük őket, majd mindegyiknek a közepére egy kis halom tarka cukortojást rakunk. Ha van elég, lehet egy néhányat a tányér szélén, köréje is rakni.


az újság összeállításában segítséget nyújtott többek között a www.husvet.hu és a www.angelfire.com.







© Napfolt Kft. - Médiaajánlat

 


© Napfolt Kft. - Médiaajánlat