Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje http://teveclub.hu/naplo/
|
2013-12-12
Churut készítése
Készítési ideje augusztus, szeptember, amikor jó sok petrezselyemzöld áll rendelkezésre és még meleg van. Ősi örmény ételízesítő.
Hozzávalók: 4 liter tej, 4 marék petrezselyemzöldje, 1 marék zellerzöldje, 1-2 szál csombor.
Elkészítése: A 4 liter tejből (házitej kell hozzá) 2 litert felfőzünk, majd langyosra hűtünk, és összetöltjük a 2 liter forralatlan tejjel. Öt literes befőttesüvegbe tesszük, se nem meleg, se nem hideg helyen tartjuk, 3-4 héten át mindennap megkavarjuk, reggel is és este is. Kb. négy hét múltával, amikor citrom-savanyú, próbaként egy kis pohárnyit felfőzünk belőle. Ha nem megy össze, akkor kész. A tejet főzni tesszük egy inox lábosba (régen rézüstbe) a csomborral és elkezdjük főzni. Amikor kezd sűrűsödni, kivesszük a csombort, beletesszük az apróra vágott (manapság darált) petrezselymet, zellert és folyamatos kavarás mellett főzzük, csak főzzük és még mindig főzzük. Egészen addig, amíg sűrű lekvárszerű lesz. Ez bizony eltarthat reggeltől estig. Ezért is szokták ezt kalákában főzni, közösen, mert felváltva kavargatva a churutot, közben jókat lehet beszélgetni. Ha elkészült, kúp alakokat kell formázni belőle, tüllel letakarva, folyamatosan forgatgatva megszárítani. Mostanában a könnyebb megoldást választjuk, kis zacskókba lefagyasztjuk, vagy esetleg befőttesüvegbe téve kidunsztoljuk.
Felhasználása: tányérba reszelünk egy kúpocskát, homogénre elkavarjuk tejföllel, hőkiegyenlítéssel a húslevesbe főzzük. Levesbetétként angadzsaburt (fültésztát) teszünk bele, de ha az nincs, akkor a szélesre vágott (kb. 4-5 mm) laska is megfelelő. Sosem tálaljuk cérnametélttel. A jó churut annyira savanyú, hogy a levest nem kell mesterségesen savanyítani citromlével.
|