Tevém a Székelyföld karaván tagja.
-------------------------------------------------------- -
Senki nem tud olyan finom tárkonyos pityókalevest fôzni, mint édesanyám, de az ô receptjének hiányában bemásoltam két variánst, amit az interneten találtam:
Tárkonyos krumplileves
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 4 dkg vöröshagyma, 8 dkg sárgarépa, 4 dkg fehérrépa, 1 db tojás, 2 dkg liszt, fél dl tejföl, kis csomó petrezselyemzöld, fél dl olaj, 0,2 dl ecet, 1 dkg só, kis csokor tárkonylevél.
Elkészítés: A vöröshagymát lehéjazzuk, apró kockákra vágjuk, és a megtisztított, kockákra vágott sárga- meg fehérrépával együtt olajban kissé megpároljuk, aztán felöntjük 1,5 dl vízzel, és felforraljuk. Hozzáadjuk a meghámozott, kisebb kockákra vágott burgonyát, megsózzuk, és készre főzzük. Beletesszük az aprított tárkonyt meg az ecetet. Egy tányérban felverjük a tojást, és belecsurgatjuk a kész levesbe. Tejföllel tálaljuk.
* * * * *
Tárkonyos pityókaleves szalonnára
(felsőháromszéki módra)
Hozzávalók: krumpli, murok, hagyma, szalonna, tej, liszt, paprika, tárkony, ecet
A kockákra vágott krumplit a félbevágott murokkal és a hagymával együtt sós vízben megfőzzük. A tárkonyt megmossuk, apróra vágjuk, belefőzzük a levesbe. Tejből és liszből habarást készítünk, amit a megfőtt zöldésgekre öntünk. A szalonnát megsütjük, paprikázzuk, majd a zsírjával együtt a levesre öntjük. kevés ecettel ízesítjük.
|