Tevém a Székelyföld karaván tagja.
-------------------------------------------------------- ----------------
A flekken
Mint erdélyi specialitás, neve a német-szász "Fleck" szóból ered. Közsimert neve: fatányéros, rostélyon sült, rostonsült.
Vannak, akik flekkennek kizárólag a sertéshúst, abból is a tarját ismerik el az igazinak. Emellett azonban a marhahús is nagyon jó, mégpedig a vesepecsenye vagy egyéb sütésre alkalmas marhatagok, különösen a felsál.
A sütés lényege, hogy a közepes vastagságúra vágott szeletek a rácson a parázs fölött gyorsan sülnek, mégpedig mind a két oldalon, nem több mint negyedórányi idő alatt. Egyesek szerint lehet előre fűszerezni a sütendő szeleteket; a másik felfogás szerint szigorúan tilos bármilyen fűszert használni, és sütni csak a sózott szeleteket szabad.
De ajánlható az az erdélyi szokás is, hogy a hússzeleteket sütés előtt két-három órával sózzák, borsozzák.
Hozzávalók: sertéskaraj, só, bors, zsír
A sertéskarajt egy darabban megmossuk, szárazra töröljük, majd szeletekre vágjuk. Húsverővel kissé kiverjük, besózzuk, borsozzuk, roston, parázs felett, mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Grillezett zöldségekkel tálaljuk vagy simán mustárral.
(foto: sajátkészítésû fénykép)
|