Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Arba naplója


Arba alias Hű [56068 AL], gazdája Arba
2004. június 30.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/56068
2004. június 30.

Ez a keddi nap anyaga:
1.óra:Gyom-és Gyógynövénytan
Mi a bonsai?

A bonsai elnevezés "tálcás ültetést" jelent. Mint sok más japán kerti kultúrának, a bonsai-nak is abban rejlik a lényege, hogy természetellenes kezeléssel a lehető legtermészetesebb eredményt érje el. A fák és tűlevelűek miniatürizált változatai az idős kor éretlenségét színlelik: törzsük göcsörtös, bütykös, csavarodott, elhajló. Olyan látványt nyújtanak, mint természetbeli hatalmas társaik, közben magasságuk nem haladja meg a 60 cm-t. A japánok számára a bonsai-ok filozofikus és vallási tartalommal bírnak. Számukra az idő enyészését jelképezik, az ember és a természet harmóniáját hirdetik.
A bonsai-kultúra legfőbb szabályait a 14. században fektették le Japánban. A bonsai-on belül különböző stílusok alakultak ki. Az eltérő faalakoknak speciális japán nevük van. A méltóságteljes, felfelé törő koronájú fa a chokkan; a ferde törzsű fa a shakan; a kengai pedig olyan fára vonatkozik, amely lecsüng a tálcájáról, miként egy vadon élő fa a szikláról. Az egyesével ültetett bonsai-okat ippon-né-nak nevezik, a több növényből álló bonsai csoportokat pedig yoseue-nak. Azokat a fákat, amelyeknek gyökereit habkőbe ágyazzák, ishizuke-nak hívják.
A különös japán neveket olvasva se feledkezzünk meg arról, hogy bonsai növényeket itthon is vásárolhatunk, sőt magunk is nevelhetünkA bonsai fák eredetileg szabadtéri növények voltak.. Áruk koruktól és alakjuktól függ. A bonsai fák hosszú életűek és korukkal egyre értékesebbé válnak.
Japánban csak különleges ünnepekkor, néhány napra vitték be őket a szobába. Ezek a csodálatos szabadtéri növények, ha a tél nem túl zord, nem igényelnek különleges védelmet. Ahol a fagyok túl kemények, szükséges lehet hideg ágyba, vagy fűtetlen üvegházba helyezni őket.
A szabadtéri bonsai-okon kívül ma már olyan szobai bonsai-okat is előállítanak trópusi vagy szubtrópusi fajokból, amelyek egész évben jól érzik magukat a lakásban.

Házi feladat:
Írjatok pár mondatot, mit tudtok a törpecserjékről.
Ide a házit:hudekiraly@freemail.hu

2.óra:Bűbájtan
Az anyag, amivel most foglalkozunk az a röptető bűbájok. A négy varázslat, amiről szó lesz órán: Mobiliarbus: amely tárgyak felemelésére szolgál, a Mobilicorpus: amely testek felemelésére szolgál, a Vingardium leviosa (ezzel részletesen foglalkozunk): amely röptetésre szolgál, levitáció és végül a Volate e stenderya: amely tárgyak mozgatására alkalmas. Az óra végére mindenki jól begyakorolta a levitációt.
Házi:1 pergamentekercs (10 sor mailban) a Vingardium leviosa használatáról és alkalmazásáról

3.óra:Átváltoztatás tan:
-transzformáció = átváltoztatás
A transzformáció a mágiában azt jelenti, hogy
a) egy tárgyból vagy élőlényből másik tárgyat vagy élőlényt varázsolunk
b)Egy bizonyos tárgyat vagy élőlényt elővarázsolunk vagy eltüntetünk

-A transzformációknak hét típusa van:
a)tárgyat tárggyá
b)tárgyat élőlénnyé (vagy fordítva, ennek nincs jelentősége)
c)élőlényt élőlénnyé
d)tárgyat semmivé
e)élőlényt semmivé
f)semmiből élőlényt
g)semmiből tárgyat
változtathatunk.

A különböző transzformációk elvégzéséhez mindenekelőtt varázspálcára, a varázsigé(k) pontos ismeretére, nagyon erős koncentrálásra és gyakorlásra van szükség.
A tvalami mássá, de az elvégzés nehézsége függhet az átváltozás mértékétőlranszformációkat annál nehezebb elvégezni, minél magasabb rendű élőlényt vagy nagyobb tárgyat kell átváltoztatnunk pl. a csigát puhatestű lévén könnyebb eltüntetni, mint a macskát, ami ugyebár emlősállat, vagy az asztalt is nehezebb eltüntetni, mint például egy gyertyát, (a változás mértékére utalva): vagy a sündisznót is könnyebb tűpárnává változtatni, mint malaccá a széket Ugyanazt a tárgyat vagy élőlényt mindig nehezebb elővarázsolni, mint eltüntetni!

A transzformációknak van még egy fontos jellemzője: amikor ember változik át állattá. Ez két típusba sorolható:
a) valaki simán embert állattá változtat
- valaki simán embert állattá változtat -a varázslatot minden esetben másik boszorka/varázsló végzi el
b) animágusok
-az állatok ilyenkor jellegzetes, volt emberi ismeretőjegye(ke)t viselnek
-a transzformáció időtartama az alany akaratától függ, és a varázslatot ő maga hajtja végre
-ha valaki animágus akar lenni, be kell jegyeztetnie magát a Minisztériumban


4.óra:Mugliismeret:
Ugye örültök? Talán a legfontosabb definíció a mugli szó fogalma. Hogyan definiáljuk a mugli szót? varázstalan ember? Nonem, ez nem fedi a valóságot. A mugli szó olyan emberi lényt takar, amely nem képes varázs kifejtésére, annak használatára, még segítő eszköz felhasználásval sem. Ezek az emberek azonban nem ismeretlenek előttetek. A mugli nem hibát jelent, hanem természetes hiányosságot az emberben. A varázserő ugyanis adottság, tehettség, nem saját erő segítségével kialakult tulajdonság. A muglik ezért nem mondhatók rossz, gonosz, ostoba embernek!



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat