Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Roxána naplója


33_33 [328450 AL], gazdája Roxána
2008földrengés kínába

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/328450
2008földrengés kínába

A hétfői híradások még országszerte 8700 áldozatról szóltak. A Richter-skála szerinti 7,8-es erősségű hétfői földrengés az Új Kína hírügynökség szerint a legsúlyosabb az országban az 1976. júliusi földmozgás óta: akkor hivatalos közlés szerint legalább 240 ezren, nyugati szakértők szerint pedig közel 700 ezren haltak meg az észak-kínai Tangsan (Tangshan) városában.

A katasztrófa áldozatainak száma tovább nőhet, amint a mentők elérik a földrengés epicentrumát, a Szecsuán tartománybeli Vencsuant (Wenchuan), amely egyelőre megközelíthetetlen. A hegyes vidéken az utakat sziklák és kövek zárták el.

Egy rendőri egység parancsnoka, amely gyalog próbálja meg megközelíteni Vencsuant, az Új Kína hírügynökségnek műholdas telefonon elmondta, hogy számos összeomlott házat látott, az utakat a hegyekből lezuhant sziklák torlaszolják el. A mintegy 112 ezres lakosságú település párttitkárának szintén műholdas telefonon sikerült segítséget kérnie. "Sürgősen szükségünk van sátrakra, élelmiszerre, gyógyszerre és műholdas távközlési eszközökre" - mondta Vang Bin (Wang Bin).

Tucsiankianban (Dujiangyan) a mentők újabb holttesteket emeltek ki egy iskola romjai alól. Az iskola vezetői szerint az intézmény 420 diákja közül legalább száz a romok alatt rekedt. A Szecsuán tartomány székhelye, Csengtu (Chengdu) és Vencsuan között fekvő Sifangban (Shifang) 900 gimnazistát temettek maguk alá az iskola romjai. A városban kedd reggel még 2300 ember volt a törmelékek alatt, és mintegy 600 volt a halálos áldozatok száma. Sifangban két vegyi üzem is összeomlott és több mint 80 tonna ammónium a kifolyt a szabadba.

"Több ezren" haltak meg vagy rekedtek a romok alatt a délnyugat-kínai Szecsuán (Sichuan) tartományban a földrengés következtében egy összeomlott üzemben - jelentette kedd reggel az Új Kína hírügynökség. A gázturbinákat gyártó üzem Miancsu járás Hanvang településén dőlt romba hétfőn, Vencsuantól a 7,8-es erősségű földrengés epicentrumától mintegy harminc kilométerre - tette hozzá a hírügynökség, amely közelebbit nem közölt az áldozatokról.

A China News félhivatalos hírügynökség úgy tudja, hogy 500 embernek veszett nyoma az üzemben, és 60 haláleset bizonyos. Az üzemben a földrengés idején öt- vagy hatezren dolgoztak. A polgári ügyek minisztériumának kedd reggeli adatai szerint a földrengésnek 9219 halálos áldozata van a katasztrófa által sújtott nyolc tartományban, a legtöbb Szecsuánban.
--------------------------------------------
Az áldozatok nagy része azon a helyen maradt, ahol a vég elérte. Az oszlásnak indult tetemek megfertőzhetik a folyókat és csatornákat, amelyekből az ivóvizet nyerik. Hasmenéses és vérhasos eseteket már tapasztaltak, koleráról azonban még nem érkezett hír - közölte a WHO. A katasztrófa mérete és a mianmari katonai vezetés helyzetkezelése miatt nincs kapacitás a halottak elföldelésére.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat