Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Roxána naplója


33_33 [328450 AL], gazdája Roxána
R.I.P Marian Cozma

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/328450
R.I.P Marian Cozma

Vérvörös vasárnap Veszprémben
Cigarettacsikk úszik a vérvörös pocsolya tetején. Órák óta zuhog az eső, de a Skorpió Irish Pub és a Patrióta Lounge nevű, egy épületben lévő szórakozóhelyek előtti kicsiny utcában a tömérdek víz sem volt képes elmosni a vasárnap hajnali borzalom nyomait.

Az utcát lezárta a rendőrség. Szanaszét számozott táblák, a bizonyítékok helyét jelölve. Ablakpárkányon félig telt söröskorsó, röviditalos poharak, üvegdarabok és üvegszilánkok a betonon, meg valami rongycafat, amely az út közepén vöröslik. A szórakozóhely bejáratában rendőrök strázsálnak, a sarkon mécsesek lángjai küzdenek az életben maradásért. Kevés sikerrel. Az életben maradás nem sikerült. Marian Cozmának, az MKV Veszprém román válogatott kézilabdázójának sem. Esélye sem volt a megmenekülésre.

- Egy ilyen cigánygaleri elől nincs menekvés, ha az felbőszül! - mondja egy középkorú asszony, miután virágot helyez el az emlékhelyen.

- Biztosan cigányok voltak?

- Persze, azok járnak ekkora hordákban, azok hordanak maguknál kést.

- Szóval találgatni tetszik?

- Azok voltak, enyingi romák - szól közbe egy magas, ősz hajú férfi, nyakában a kézilabdacsapat zászlaja, hangjából gyűlölet árad -, de hibás a "tehetségtelen" kormány is, húsz éve még mindenki elképedt, amikor bemutatta a tévé, amint Amerikában az utcán lövik az emberek egymást, és ma hasonló a helyzet nálunk is.

Van, aki vehemensen, van, aki könnyeivel küszködve emlékezik, de olyan is akad, aki árpádsávos zászlóval tartotta jónak leróni kegyeletét. A borzalom felerősíti az emóciókat. Nem is lehet ép ésszel felfogni, mi történt február 7-ről 8-ára virradó éjszaka Veszprém belvárosában. A helyi rajongott kézilabda-együttes három játékosát megtámadták, egyikük, Marian Cozma életét vesztette. Szíven szúrták. Megsérült a szerb Zarko Sesum, akiről eleinte az a hír járta, olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy koponyája összetört, szeme kifolyt, a horvát Pesicet pedig vesén szúrták, mialatt társuk segítségére sietett. A döbbenet a városra telepedett. A Veszprém csapatának tagjai szombaton Inváncsik Gergő gyermekének világra jöttét ünnepelték, amikor egy húsz-harmincfős társaság megtámadta őket. Hogy kik, s miért, arról mindenki csak találgat vasárnap koradélután.

Pontosabban majdnem mindenki. A Veszprém Aréna egyik hátsó személyzeti bejáratában két fiatal várakozik. Egyikük Hunyadfalvy Ákossal, a klub társadalmi elnökével találkozik hamarosan. Ő ott volt a helyszínen. Szemtanú.

- Én is ott voltam az éjjel. Három óra tájban már csak hat-nyolc játékos maradt a buliban. Ekkor jött meg a romatársaság, körülbelül húszan lehettek. Többször láttam már őket a városban, enyingiek. Az egyik haverjukat vagy rokonukat jönnek általában meglátogatni. Most este a szórakozóhelyről egy kis időre elmentek valahova, majd később visszajöttek, bizonyára elintézték, amit kellett. Hogy a szóváltás miként kezdődött, nem tudom, de az biztos, hogy inzultálták a pultos lányt, a fejét beleverték a pultba, amikor arra kérte őket, hogy legyenek kedvesek fizetni. Felül van a Skorpió, az alsó szint a Patrióta. Cosmát lentről húzkodták fel. Hatan fogták le azt a hatalmas embert. Miközben kirángatták az utcára, talán már több szúrást kapott. Amikor én fölértem, már vagy negyven ember állt az utcán. Láttátok, milyen szűk az a kis utca? Akkor el tudjátok képzelni, mi volt ott. Én már csak azt láttam, hogy mindenki mindenfelé szétszéled. Próbáltam segíteni a kézilabdázón, de a szívénél akkora lyuk tátongott, hogy két ujjam belefért volna. Ömlött a vére.

Mindezt elmondja Hunyadfalvy elnöknek is, aki megtiltja őt nyilatkozni: "Én felelek a biztonságáért!" - mondja.

Délután fél háromkor a klub sokkos állapotban lévő vezetői válságértekezletet tartanak. Megérkezik Budapestről Mocsai Lajos vezetőedző és Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter, s hírlik, várhatóan Draskovics Tibor rendészeti miniszter is. A klub vezetése nehezen találja a szavakat. Magyarádi Péter gazdasági vezető elmondja, bent járt a kórházban, szót váltott Sesummal, aki a körülményekhez képest jól van, nem igaz, hogy koponyaműtétet kellett rajta elvégezni, ahogy nem veszítette el egyik szeme világát sem. "Agyrázkódást szenvedett, kettős látása van. Az arccsontját kell operálni. Pesicet az intenzív osztályon altatják, az egyik veséjét eltávolították."

Mocsai Lajos, miközben az elöljárót hallgatta, könnyeivel küszködik. Ezek a kegyelet órái - mondja, - sportszakmai kérdésekben ilyen állapotban nem lehet dönteni. - Lányom, Dorottya révén felutaztam szombaton Budapestre. Telefonomat csak vasárnap reggel kapcsoltam be, letaglózott a hír. Ezek a játékosokkal több időt töltöttem az utóbbi másfél évben mint a családommal. Arról, hogy elhalasztjuk-e a következő versenyeket, ilyen körülmények közepette képtelenség dönteni. A Bajnokok Ligájában keddig lehet új játékosokat szerződtetni, tehát az idő szorít, de hétfő előtt nem dönthetünk.

Közben az Aréna előtt népesedik a tömeg, gyúlnak a gyertyák, és a helyszínre érkezik a Ferencváros férfi kézi csapata is. A Veszprém megyei kapitányságon ez időben Draskovics Tibor a kapitányság vezetőivel tart sajtótájékoztatót, ám a nyomozás érdekeire hivatkozva túl sok konkrétumot az ügyben nem mondanak. A miniszter megerősíti, hamarosan több rendőr lesz az utcákon, főként azokon a településeken, amelyeken valós veszély van az önbíráskodásra. "Nyomatékosítani kell: a bűnnek nincs bőrszíne. A bűnnek elkövetői és áldozatai vannak mindössze!"

Nem tudni, a miniszter úr tisztában volt-e vele vagy sem, s ezért is hangoztatta a fentieket, ám ekkor már a bűntett helyszínén "Ébredj magyar!" feliratú zászlók is virítanak. Este hét órára jókora tömeg gyűlik össze az Aréna főbejáratánál, ahonnan nem hiányoznak az árpádsávos zászlók, valamint a magukat komoly hadseregnek képzelő fekete bomber-dzsekis fiatalok (a kiírások szerint a Wass Albert zászlóalj).

Egy efféle emóciókkal telített ügyben a szélsőséges megnyilvánulások borzalmas veszélyt jelenthetnek. Nem kell erre emlékeztetni, elég, ha az ember visszaemlékszik arra, hogy mily borzalmas látvány a szórakozóhely előtti vértől vöröslő aszfalt.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat