Az én oldalam - Naplóm

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje
http://teveclub.hu/naplo/
2012-07-30


Fejtett bableves csipetkével

Hozzávalók kb. 6 személyre:
50 dkg kifejtett bab
40 dkg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, darab zeller és karalábé) - aprítva
1 nagy vöröshagyma - finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma - aprítva
40 dkg főtt-füstölt hús darabolva - füstölt szárazkolbász karika vegyesen
2-3 babérlevél
őrölt feketebors
őrölt pirospaprika
őrölt kömény
tárkony - ízlés szerint
1-1 paradicsom és zöldpaprika, csak behasítva
zeller és petrezselyem zöldje, csokorba kötözve
3 dl tejföl
1 bő evőkanál liszt
5 dkg (liba) zsír

ecet
A csipetkéhez:
1 tojás
liszt, amennyit felvesz
csipet só
Elkészítés:
A felhevített zsiradékban az aprított zöldségeket a vöröshagymával magas hőfokon, kevergetve, pár percig dinsztelem, majd belepirítom a fokhagymát és a lisztet. Meghintem pirospaprikával, felengedem vízzel.

Amikor felforr, beleöntöm a babot, ízesítem a többi hozzávalóval, a húst és a kolbászt is hozzáadom, puhulásig főzöm. (A vége felé 1-2 szem kis kockára vágott közepes krumplit is főzhetünk bele.)

Ameddig puhul a bab, 1 tojásból és lisztből kemény tésztát gyúrok egy kis tálban, pár perc pihentetés után enyhén lisztezett tálcára csipegetem.

Amikor megpuhult a bab, a tejfölt kevés forró levessel kikeverve hozzáadom a leveshez, újraforrásnál a csipetkét is belekeverem. Amennyiben szükséges, további vizet adok hozzá, utána fűszerezem, ecettel ízesítem, pár perc alatt együtt készre főzöm.

Tálaláskor a zöldségcsokrot, a paprikát és a paradicsomot eltávolítom a levesből, további tejföllel és kenyérrel kínálom. -mindmegette.hu










© Napfolt Kft. - Médiaajánlat

 


© Napfolt Kft. - Médiaajánlat