Az én oldalam - Naplóm

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje
http://teveclub.hu/naplo/
2013-01-28

Nap-torta

Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
10 dkg margarin
15 dkg liszt
4 dkg cukor
1 db tojásfehérje
csipet só
A piskótatésztához:
5 dkg margarin
3 db tojás
15 dkg cukor
10 dkg liszt
3 evőkanál víz
1/2 csomag sütőpor
csipet só
A rátéthez:
6 db narancs vagy grapefruit
2,5 csomag zselatin
12,5 dkg porcukor
3 dl joghurt
30 dkg mascarpone
4 evőkanál gyümölcslikőr
6 dl friss narancs- vagy grapefruitlé
2,5 dl tejszín
9 dkg narancs- vagy sárgabaracklekvár
1 csomag zselatinpor vagy tortazselé
A dekorációhoz:
10 dkg mandulaforgács
2 dl tejszín
Elkészítés:
1. Az omlós tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk, és 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük pihenni. A tésztát kör alakúra (28 cm) nyújtjuk, a tortaformába rakjuk, és előmelegitett sütőben 90 foknál 10 percig (hőlégkeveréses sütőben 180 foknál) sütjük.

2. Sütés közben elkészítjük a piskótatésztát. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások fehérjét a sóval és 8 dkg cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját, a vizet és a maradék cukrot habosra keverjük, belekeverjük az olvasztott margarint, a sütőporral elkevert lisztet, illetve a fehérjehabot, és óvatosan elkeverjük. Beleöntjük egy margarinnal kikent, kilisztezett tortaformába, és előmelegített sütőben 180 foknál 20-25 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni és félbe vágjuk.

3. A három csomag zselatint az előirás szerint elkészítjük a narancslében. A narancsokat vagy grapefruitokat meghámozzuk, a fehér színű hártyát is teljesen eltávolítjuk, gerezdekre vágjuk. Simára keverjük a mascarponét, a likőrt, a cukrot és a joghurtot. A még langyos zselatint hozzáadjuk a túróhoz és jól összekeverjük. A tejszínt habbá verjük és hozzákeverjük a krémhez.

4. Az omlós tésztát belefektetjük a tortaformába, megkenjük a felmelegített lekvárral, rárakjuk a piskóta egyik lapját, ráfektetjük a narancsgerezdeket és ráöntjük a krémet (kb. 1,5 dl krémet hagyunk az utolsó réteghez). A krémre fektetjük a piskóta második felét és ráöntjük a maradék krémet. A tortát legalább két órára hűtőszekrénybe rakjuk.

5. Az egy csomag poralakú zselatint feloldjuk, gőz felett felmelegitjük, de nem forraljuk, majd 3 dl narancslébe keverjük (vagy elkészítünk egy csomag tortabevonó-zselét a csomagon feltűntetett utasítás szerint). A maradék narancsgerezdeket a torta tetejére fektetjük, ráöntjük az elkészített zselémázat és egy egész északára a hűtőszekrénybe tesszük.

6. A tortát kivesszük a tortaformából, tejszínhabbal és mandulapelyhekkel díszítjük.

i idő: 2 óra + dermedés








© Napfolt Kft. - Médiaajánlat

 


© Napfolt Kft. - Médiaajánlat