Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Villő naplója


Motyok [35834 AL], gazdája Villő
saját gyűjtés(2004.06.15.)

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/35834
saját gyűjtés(2004.06.15.)

Összegyűjtöttem a "legdivatosabb" helyesírási és nyelvhelyességi hibákat, de remélem, Ti nem ismertek magatokra bennük! :)))





1. Egyenlőre. Ez a szó azt jelenti, hogy "egyformára".(Ha nekem nem hisztek, nézzétek meg a legújabb Helyesírási szabályzatban, Értelmező szótárban, stb., vagy figyeljétek hogy mondják színészeink, hogy írják az igényesebb lapok, mert ők nem hibázhatnak ekkorát.)

Szóval az egyenlőre NEM EGYENLŐ!!! az EGYELŐRE szóval, ami helyett használják mostanság. Könnyen belátható, hogy értelmetlenségeket mondunk, ha helytelenül használjuk, mert gondoljunk bele: ha azt mondom, hogy "Egyenlőre még maradok." akkor ennek azt kellene jelentenie, hogy "Egyformára még maradok." ami viszont hö... hm...hát elég ciki. Hehe. Szóval helyesen: Egyelőre még maradok.

2.Fent szó. Emberek! Két formája is helyes: fenn, vagy fent. De hibrid változat ("fennt") nem létezik. Sza meg kellene elégedni azzal a kettővel.

3."Gondolkodás nélkül használok szabályokat" című típushiba. Emlékszik még hogy skandálta általános isiben, hogy "Ha az igekötő az ige előtt áll, akkor egybe írjuk..." és gátlástalanul minden igekötőt (gyk.: meg, fel, be, ki, át, el, stb.) egybeír az utána jövő igével. Csakhogy! Nem biztos, hogy az az ige következik utána, amihez valójában tartozik! Például: "el akartam menni", "fel kell kelni". Itt az igekötő után áll ugyan egy ige, de az csak egy beékelődés, az igekötő valójában az utána jövő igéhez tartozik. "Mit akartam? - Elmenni." "Mit kell csinálni? - Felkelni." Látszik, hogy nem használja tudatosan a nyelvet, aki úgy írja: "elakartam menni, felkell kelni"...

4. "Mucsaröcsögei" típushiba: -ban, -ben helyett a -ba, -be használata. Hámámilyenmáhá! Hö! Vótam tegnap moziba', he! Óvastam azzújságba, hö! Nahá, ugye! :D

5. Na van még valakinek 5lete?




Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat