Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

BiBi naplója


BiBi [127265 AL], gazdája BiBi
2005. szeptember 24.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/127265
2005. szeptember 24.

Kakaó, avagy minden szelet csokoládéban benne van egy gyerek sírása


Milyen egyszerű dolog. Bemegyünk a helyi szupermarketbe, vagy csak a „kisboltba” veszünk egy tábla csokit hazamegyünk és jóízűen elfogyasztjuk. Persze csak olyat veszünk meg, amiről a TV-ben már mutatták milyen finom, mer egy topmodell alkatú nőci úgy eszi, hogy közben 6x-os orgazmusa van. Vagy éppen lila tehénből jön, vagy tele van bifiduszeszenzisszel (én úgy tudom, hogy ilyen nem létezik, de mindegy mennyirekúúlhagzásavamánem?). Különben is ki a faszt érdekel, honnan jön az a csoki, miből van, kik szüretelték a kakaót hozzá, meg hogy melyik multit támogatjuk vele. Végül is csak fogyasztunk, ahhoz nem kell gondolkodás…
Lássuk csak: A csoki alapanyaga ugye a kakaó. De az nem ám csak úgy leesik a fáról bele a tejjel teli edénybe, oszt majd a hódok jól összekeverik! Nem. Több ezer gyereket (!) vittek Elefántcsontpart hatalmas kakaó ültetvényeire (csak Maliból 20. 000-et). A gyerekeket áruként adják-veszik. Legtöbbje nem is tudja, hol van. Napi 10-15 órát dolgoznak a gyerekek, nem pénzért (mit kezdenének vele?), egy tál kukoricakásáért! A „munkásokat” kutyákkal őrzik, korbáccsal fenyítik az elviselhetetlen hőségben. A sebesülteknek beleköpnek a sebébe, aki szökni próbál jobb esetben, megverik, rosszabb esetben meg is ölhetik. Mi ez ha nem rabszolgatartás? A XXI. Században! Mindennek az ország gazdasága az oka, hisz Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaó termelője. Ebből a vér, veríték és könny áztatta kakaóból, készül később a csokoládé. Persze ebből is a multik húzzák a hasznot, és a kistermelők nyeresége nagyon alacsony. Hogy miért? Mert a világpiaci ár is alacsony, az elmúlt 20 évben a tonnánkénti ár 870-4000 Euró között mozgott és ez csak megy lejjebb. Persze a földművesek a legolcsóbban szeretnének termelni, és ilyenkor van szükség a gyermekmunkára, hisz nem kell nekik más, csak egy tál kukoricakása. Persze az alacsony árakért néhány élelmiszer konszern a felelős, akik a kakaóból csokoládét készítenek, hisz az ő kezükben van az egész kakaótermelés.
Ezek az édességforgalom nagysága alapján:
-Nestlé(Svájc) a következő márkákkal: After Eight, Boci, Ki-Kat, Lion, Nesquik, Nuts, Smarties stb.
-Mars(USA): Balisto, Banjo, Bounty, M&Ms, Mars, Milky Way, Snickers, Twix stb.
-Philip Morris/Kraft Jacobs Suchard (USA): Milka, Kaba, Sport szelet, Suchard, 3-bit stb.
-Ferrero (Olaszország): Duplo, Ferrerro-Roché, Hanuta, Kinder-termékek, Nutella stb.
Hát ez van röviden. Gondolkozzatok, hogy támogatjátok-e a korunk beli rabszolgatartást, vagy megpróbáltok szelektálni a termékek közt. Mindegyik „híres-trendi” csokinak megvan a kistermelős megfelelője is. Sőt ne is egyétek meg, úgyis asszongyák árt a fogaknak….:)

Forrás: Klaus Werner/Hans Weiss – Márkacégek feketekönyve (mindenkinek ajánlom!!!)



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat