Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Bence naplója


Bence2005 [131562 AL], gazdája Bence
Március 15

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/131562
Március 15

Helló!

Mi is Március 15??

1848. március 15. a magyar történelem egyik legjelentősebb dátuma. Ehhez a naphoz kapcsolódik az ország átlépése a feudális társadalmi rendből a polgári társadalmi rendbe, s szimbolikus értelemben a magyar nép nagy tömegeinek a jobbágyi kötöttségekből való felszabadulása, illetve a magyar állam szuverenitásának visszanyerése.

A tizenkét pont fejlécén olvasható kérdésre: "Mit kíván a magyar nemzet?" - a márciusi ifjak első válasza ez volt: "Legyen béke, szabadság és egyetértés!". 1848 szereplői abban reménykedtek, hogy ha vér nélküli, "törvényes" forradalommal lépnek át a feudális rendszerből a polgári rendszerbe, Magyarország a béke, szabadság és egyetértés hazájává lehet. Rövidesen azonban az egész társadalomnak tudomásul kellett vennie: A béke ideje elmúlt, a szabadságot meg is kell védeni, s ehhez egyetértésre van szükség.
Március 15. a fiatalság, szimbolikus értelemben a saját sorsát kormányozni képes, nagykorúvá váló társadalom ünnepe. A márciusi fiatalok többsége nem volt harminc éves, egy részük pedig, pld. Vasvári Pál, életkora miatt nem rendelkezett sem aktív, sem passzív választójoggal.

Március 15. pesti forradalma annak példája volt, hogy Magyarországon megváltozott a politikacsinálás módja. A forradalom vezetői nem a hagyományos rendi politikai elitből kerültek ki, hanem többségükben fiatal, húszas éveikben járó fiatalok voltak. Olyan fiatalok, akiket egyszerre jellemzett az elkötelezett hazafiság és az európai látókör. Megmutatták, hogy a magyar társadalom képes és kész saját sorsának irányítására. Nem véletlen, hogy ez a nap, s nem április 11., a törvények szentesítésének napja vált a forradalom emlékünnepévé 1849-ben, az ezt követő elnyomatás éveiben is.

bye!



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat