Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Zsófi naplója


Matab [198040 AL], gazdája Zsófi
Én Matab... :)

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/198040
Én Matab... :)

Kétpupu teve
Camelus ferrus bactrianus

Két tevefaj él a világon: a dromedár vagy egypupu (Camelus dromedarius) és a baktrián vagy kétpúpú teve. Száraz vidéken élnek víz nélkül hosszú ideig is kibírják. A szükséges nedvességet zsírtartalékukból és növényekből nyerik, köztük sós növényelből is.
Jellegzetes és sajátos testfelépítésével( párnás talp, zárható orrnyílások, zsír púp stb. ) a sivatagi, félsivatagi körülmények elviseléséhez alkalmazkodott. Egyszerre akár 57 l vizet is képesek meginni. hogy pótolják az elveszített folyadékot.
A tevekanca általában egy (néha kettő) csikót elli minden második évben vemhessége 440 napig tart.Élettartamuk 50 év is lehet!

Testhosszuk eléri a 3,5 m-t, vállmagasságuk a 2,1 m-t, súlyuk a 690kg-ot. Járásuk jellegzetesen hullámzó, mivel aelülső és hátulsó lábukat egyszerre mozdítják ugyanazon a testoldalon. 65 km óránkénti sebességgel is tudnak futni.

Az egypupú tevét már időszámításunk előtt 4000 évvel háziasították. A vadon élő forma Arábiában s talán Észak-Amerikában élt, a legalább 2000 évvel ezlőtt kipusztult vagy pedig fokozatosan beolvadt a háziasított fajtába. a világ sok részére betelepítették így az Egyesült Államok déli részére, Dél-és Kelet-Afrikába, Spanyolországban és Ausztráliában( ahol nagyszámú elavult teve él). Mint háziállat a kétpupú teve története is hosszú, az időszámítasunk előtti harmadik vagy negyedik szazadban háziasították. A húszasévekig nagy volt az elterjedési területe, s Kis-Ázsiától, Közép-Ázsián át Kínáig helyenként tömegesen tartották. A vadon élő forma veszélyeztetett!!!

Napjainkban csak Délkelet-Mongóliában és Nyugat-Kínában maradt fenn 300-500 egyed.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat