Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Wellcome to the Hell, baby. naplója


Arriett [162846 AL], gazdája Wellcome to the Hell, baby.
Kis ismertető a mandragóráról:

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/162846
Kis ismertető a mandragóráról:

A mandragórát, más néven szerecsen gyökeret (ördögalma, kutyaalma, földialma, varázsgyökér) már Theophrasztosz, görög filozófus-természettudós is felismerte. A magyar nép hitvilága tovább rokonította őket, hogy a nadragulya név a nép ajkán mint „nadrágujjas emberke” élt, és emiatt a nadragulyát máig rendszeresen összekeverik az emberke alakú gyökerű mandragorával.
Az ógermánok látomáskeltő anyagnak és mágikus rontásokhoz használták.
A Historia Plantarum szerint mindazoknak, akik a gyökeret ki akarják ásni, három kört kell húzniuk körülötte karddal, és nyugatra kell nézniük. Segédjeiknek körtáncot kellett lejteniük a növény körül, és erotikus szavakat kell suttogniuk neki.
Hildegard von Bingen a XII. században úgy vélte, hogy mivel e növény hasonlít az emberre, az ördög és annak szeszélyei könnyen befolyásolhatják. Megkülönböztette a hímnemű, a nőnemű és a "bolond" mandragóragyökereket.
A középkorban elterjedt hit szerint a mandragóra bitófa alatt növekszik az akasztott ember írmagjából; ezért a növényt akasztófamanónak is hívták. Ha a gyökeret kihúzzák a földből, olyan szörnyű hangon kezd el sikoltozni, hogy akik meghallják, beleőrülnek vagy belehalnak. Ezért kihúzás közben trombitával kell túlharsogni, vagy egy fekete kutyára bízni, hogy kiássa. Akinek ez sikerül, annak a mandragóra gazdagságot és szerencsét hoz.
Ugyancsak a középkorban a boszorkányok egyik kedvenc növényének tartották: úgy vélték, a mandragóra a repülőzsír egyik fontos alkotóeleme (ezzel kellett bekenni a seprűt, hogy repülni tudjanak vele).

(Forrás: Wikipédia)



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat