Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Tibor (Lt) naplója


Líftraszir [102725 AL], gazdája Tibor (Lt)
Az ivóvíz

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/102725
Az ivóvíz

Kirándulás az ivóvíz körül :o)

A szépséges őszi időt érdemes kihasználni, hatalmasat sétálni a természetben, csodákat látni és felfedezni. A Káli-medence gyönyörűséges vidéke tökéletes környezet ehhez. A séta alatt ráadásul tanulhatunk is egyet s mást: a Tanösvénynek köszönhetően.

Sok szó esik mostanság a vízről. Igyunk legalább két litert naponta, mert jó a szervezetünknek. Igyunk ásványvizet, mert a szervezetnek szüksége van az ásványi anyagokra, amelyek elsősorban a vízzel kerülnek a szervezetünkbe. Ezeket már mind-mind tudjuk. De honnan jön a víz, amit palackba zárva megvásárolunk? Hány éve rejtőzik a föld alatt? Milyen ásványi anyagokat tartalmaz (amelyek jók vagy rosszak a szervezetnek), és ezek hogyan kerülnek bele? Mi történik a vízzel, akár hosszú évezredeken át? Mi az útja az esőcsepptől a poharunkig? Milyen környezetből, honnan kerül a víz az asztalunkra? A kérdéseknek vége nincs…

A vízzel és a forrásvizet adó természettel kapcsolatban most rengeteget megtudhat kicsi és nagy - a Theodora Tanösvénynek köszönhetően. A Balaton északi partján, a gyönyörűséges Káli-medence szívében, a Balatoni Nemzeti Park védett természeti területén működő 15 állomásos tanösvényen ugyanis megismerkedhetünk e vidék ásvány- és forrásvizeivel, rengeteg érdekességet megtudhatunk környezetünkről, de a vidék növényzetéről, állatvilágáról, kultúrájáról is. A Tanösvény maga gyalogosan bejárható útvonal, a Kékkúti ásványvízpalackozótó forrásától indul, majd a Sásdi patak mentén a Kornyi-tó irányában halad. A tavat megkerülve a kővágóörsi Mosóház-forrás érintésével tér vissza Kékkútra. Ez mintegy 8 km, amit akár gyerekekkel is bárki megtehet.

A Tanösvény állomásainál információs táblák segítenek, elmesélik a terület természeti értékeit és a hely hagyományos életét, természettudományos és helyenként kultúrtörténeti vonatkozású ismereteket is az orrunk alá dörgöl. Mosóház a vidéken például minden faluban volt. Ide hordták az asszonyok a ruhát sulykolni, mosni. És míg a télen-nyáron 18 fokos vízben súrolták a ruhát, kiteregették a falu szennyesét is… És bár a szóban forgó Mosóház szinte teljesen elpusztult, must újjáépítve várja az érdeklődőket, hogy a táj és a természet szépségei mellett a hajdani élet pillanataiba is betekinthessenek.

A Theodora Tanösvény ábráit, fényképeit és illusztrációit is magába foglaló táblákat a terület kiváló ismerői és kutatói - Gerstenkorn András geológus, Voith Petra hidrológus, Bauer Norbert botanikus, és Kenyeres Zoltán zoológus – készítették. Ők nem csak nagytudású emberek, de lelkes megszállotjai is szakmájuknak (tényleg!!!!), és hittel, szeretettel, meggyőződéssel mutatják meg bárkinek e csodálatos vidéket, aki erre jár. Ritka dolog, de itt működik.

A Tanösvényen végigmehet mindenki, akinek kedve szottyan rá. Ingyenes és gyönyörű. Ráadásul érdekes is. Ha valaki lelkesebb, vagy netán egész iskolás csoporttal érkezne, kérhet vezetést is. Nem jár rosszul, mert elképesztően elhivatott szakértő- és pedagóguskíséretben lesz része. És ez itt most tényleg nem a reklám helye. Ritka dolog ma olyan megszállott szakértőkbe botlani, akik nem csak tökéletesen ismerik a szakterületüket, a régiót, de szívükön viselik a természetvédelmet is, és minderről gyereknek és felnőtteknek egyaránt izgalmasan, érdekesen beszélnek. Mindezt magyarázza az a szándék, amiért maga a Tanösvény – többek között – létrejött. Az alkotók vágya ugyanis, hogy a terület természeti értékeinek megismertetése mellett ráirányítsák a figyelmet hazánk természeti kincseinek védelmére. Ezért a Theodora Tanösvény rendszeresen fogad osztályokat az ország minden részéről, az erdei iskolai programok keretében. Így a Tanösvény az ismeretterjesztés mellett oktatási feladatok ellátására is alkalmas.

Szép napot, kedves tevetartók! :o)
Tibor



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat