Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Marton Fanni Luca naplója


Sanyiöcsi [17511 AL], gazdája Marton Fanni Luca
Dr.Oetker Puding

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/17511
Dr.Oetker Puding

ben egy bielefeldi gyógyszertár szertárában a fiatal gyógyszerész, Dr. August Oetker különböző porokkal kísérletezett, és megalkotta a Backin nevű sütőport, amely pontosan 1 font liszthez volt elegendő. Vegyi összetételét tekintve nátrium-hidrogénkarbonátot és a foszforsav savanyú sóját vagy dinátrium-dihidrogén-difoszfátot tartalmaz, ezek szabályozzák sütéskor a vegyület elbomlásakor keletkező szén-dioxid gyors vagy lassú felszabadulását. Az Oetker-sütőpornak megközelítőleg egyharmada nátrium-hidrokarbonát, s ezen összetétel a mai napig lényegében változatlan maradt. Bár a sütőport már korábban felfedezte a német Justus von Liebig, ő a nagyüzemi gyártókat célozta meg, míg a Dr. Oetker a háztartásoknak kínálta termékét. A sütőpor rövid idő alatt sikeres lett, 1906-ban már 50 millió tasaknál több volt az éves eladás. A sütőport később más termékek is követték, megjelent a pudingpor, aromák és az étkezési keményítő.
A Dr. Oetker bielefeldi gyára és a Dr. Oetker Welt Múzeum

A vállalat vezetését 1918-tól, az alapító halálát követően Richard Kaselowsky vette át, aki 1916-ban a verduni csatában elhunyt örökös, Rudolf Oetker özvegyének új élettársa volt. Kaselowsky a vállalat tevékenységét mind belföldön mind a szomszédos országokban erősítette, 1944-ben egy bombatámadás következtében életét vesztette.

Ezután a cégalapító unokája, Rudolf-August Oetker vette át a vállalat vezetését. Az ő irányítása alatt bővült a Dr. Oetker cégcsoport nem élelmiszeripari cégekkel is, erősítve a vállalatcsoport több lábon állását. Ő 1981-ben átadta a vezetést idősebb fiának, az ifjabb August Oetkernek.

Az alapító dédunokájának vezetésével a vállalatcsoport diverzifikációja tovább folytatódott, 2005-ben az árbevétel legnagyobb részét, azaz 43,2%-át a cég Hamburg Süd nevű tengeri hajózással foglalkozó leányvállalata adta. 2010. január 1-jén ifjabb August Oetker testvérének, Richárd Oetkernek adta át a csoport irányítását.
A vállalatcsoport struktúrája

Az évek során differenciált vállalati portfólió egyes elemeit hat főbb csoportba sorolja a cég, melyek a következők:

élelmiszeripar (például a Dr. Oetker, Martin Braun márkák),
sör és alkoholmentes italok (például a Radeberger, Schöfferhofer, Clausthaler márkák),
bor, pezsgő, égetett szeszek (például a Henkell, Törley, Gorbatschow Wodka márkák),
hajózás (Hamburg Süd, Aliança márkák),
bank (Bankhaus Lampe márka),
egyéb érdekeltségek (Budenheimben egy vegyi üzem, hotelek).

A vállalat ábrás védjegyének története
Sütőpor 1902-ből
A Dr. Oetker régi logója
Johanna Kind

Dr. August Oetker szinte a kezdetektől fogva több védjegy jogosultja volt. 1893-ban egy habzó kupa szerepelt a termékeken, amely nem volt más, mint a család neve mellett megjelenő, a patikus múltra utaló vegyészpohár. Később az ábrás logót már jelmondat is kísérte.

1899-ben a cég tulajdonosa grafikusok számára kiírt egy tervező pályázatot. Számos munka érkezett, közülük Theodor Kind litográfus pályaműve volt a legmeggyőzőbb, amely Johanna lánya fejének sziluettjét ábrázolta. 1900-ban védjegyként bejegyezték a berlini Birodalmi Szabadalmi Hivatalban márkajelként a „Világos fej” emblémát. Az új védjegy 1901 után váltotta fel a vegyészpoharat.

Az ábra 1933-ban újult meg, a fej piros hátteret kapott. 1956-ban ismét apróbb változásokon esett át, de jelentősebben csak 2001-ben reformálták meg. Ekkor a régi védjegy kicsinyített mása köré került egy nagyobb ábra, amelynek közepébe beleírták a tulajdonos család vezetéknevét. Így Johanna Kind fejének sziluettje már több mint száz éve kíséri a márkát a cég termékein, és hivatalos kommunikációs anyagain.
A Dr. Oetker Magyarországon
A magyarországi leányvállalat története

Dr. Oetker célja az volt, hogy sütőporával gazdaságosan és garantált eredménnyel lehessen ínycsiklandó süteményt készíteni. Erre utal a cég régi szlogenje is: „Világos fej, biztos siker”. A cég régi logója ugyanis egy fehér, női fej volt, amelyet 1901-től az összes terméken feltüntették, így Dr. August Oetker a márkagyártás egyik megalapozójának számít Németországban. A cég mai jelmondata, „A minőség a legjobb recept” is a sikert állítja a középpontba.

Az 1910-es években egy Bécs melletti székhelyű vállalat által törtek be Magyarországra is az Oetker-termékek, a céget 1924-ben jegyezzék be Magyarországon. A gyár és az iroda Budapesten, akkori nevén a Conti, mai nevén a Tolnai Lajos utca 25. szám alatt működött a a VIII. kerületben. 1926-tól a magyarországi céget Weisz Frigyes vezette, egészen 1944-ig.

A háborús években a magyarországi Oetker-vállalat újra német kézbe került. 1945 után a céget jóvátétel fejében a Szovjetunió kapta meg, a német és osztrák ügyvezetőket oroszok és magyarok váltották fel, ezt követően a márka ideiglenesen eltűnt a magyar piacról.

Az 1970-es években újra megjelentek Magyarországon a Dr. Oetker-termékek: a Győri Keksz- és Ostyagyár licenc alapján kezdi gyártani a cég néhány termékét.

A rendszerváltást követően az 1992-ben alakult Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft. visszavásárolta a licencet a győri vállalattól. A cég jelenleg a bielefeldi Dr. Oetker Nahrungsmittel KG 100%-os leányvállalata.

1995-ben zöldmezős beruházásként felépült a jánossomorjai gyáregység, ahonnan a mai napig nem csupán a magyar, de több külföldi piacot is ellát a cég termékeivel.
A magyarországi leányvállalat termékei, termékcsoportjai

A magyar leányvállalat termékeit nyolc nagyobb csoportra oszthatjuk, amelyek a következők:

sütési hozzávalók,
süteményporok,
dekortermékek,
desszertek és édes ételek,
hűtött desszertek,
müzlik,
befőzőszerek, illetve a
mélyhűtött pizzák és snack-ek.

A sütési hozzávalókhoz sorolhatóak azok a termékek, amelyek sütemények készítésére használatosak. Ilyen például a vanillin cukor, a sütőpor, az instant élesztő, az étkezési keményítő, a kakaópor vagy a különböző aromák, zselatinok.

A süteményporok (pl.: brownies, muffin alapporok) legfőbb előnye, hogy még a konyhában kevésbé járatos sütni vágyók is kevés hozzávalóval, gyorsan és biztos eredménnyel készíthetnek süteményt belőlük.

A vállalat dekortermékeivel (pl.: marcipán, fondant, dekorcukrok és ostyák) nem csak szép és kreatív édességek készíthetők, de segítségükkel a család minden tagja számára élménnye varázsolható a sütés.

A desszert kategóriát a főzőpudingok (talán legtöbben ezzel a termékkel azonosítják a céget), a nemzetközi desszertkülönlegességek (pl.: tiramisu, mousse), a fagyiporok, a desszertöntetek, a forró csokoládék, az édes ételek , valamint a főzés nélküli desszertkrémek alkotják. Utóbbi termékcsoportban a klasszikus Gála és Aranka krémpuding mellett a pohárkrémek is megtalálhatók. Az édes ételek olyan gyorsan elkészíthető kész ételeket jelentenek, mint például a tejberizs, valamint a császármorzsa alap.

A hűtött desszert kategóriát a Felhőcske krémpudingok, illetve a Paula és Paula mini termékek alkotják. A habosan lágy krémpudingok 3, míg a mókás foltos finomságok 6 ínycsiklandó ízben kaphatók.

A vállalat müzli családja a Vitalis jelenleg 7 különböző ízben kínál kiváló minőségű alapanyagokból készített reggelit a család minden tagja számára. Bár a müzli és különböző gabonapelyhek reggelire való fogyasztása Nyugat-Európában sokkal elterjedtebb, mint Magyarországon, ugyanakkor az elmúlt években a hazai piac esetében is folyamatos fejlődésnek lehettünk szemtanúi.

A befőzőszerek - mint például a befőzőcukrok, dzsemfixek - a lekvárok, dzsemek, befőttek készítéséhez kínálnak gyors, kényelmes és egyszerű megoldást.

A cégnek több pizza és snack termékcsaládja is van. A Ristorante a vékonytésztás, olasz stílusú mélyfagyasztott pizzák, a Guseppe a vastagtésztás, amerikai stílusú mélyhűtött pizzák, míg a Bistro baguette-ek a hamisítatlan francia ízek kedvelőit hivatottak rabul ejteni.
További információk

A Dr. Oetker magyar nyelvű honlapja
A Dr. Oetker Gruppe német nyelvű honlapja
A Dr. Oetker német nyelvű honlapja
A vállalatról az Index.hu oldalon

Kategória:

Németországi vállalatokÉlelmiszeripari cégek

Navigációs menü

Nem vagy bejelentkezve
Vitalap
Közreműködések
Fiók létrehozása
Bejelentkezés

Szócikk
Vitalap

Olvasás
Szerkesztés
Laptörténet

Keresés

Kezdőlap
Tartalom
Kiemelt szócikkek
Friss változtatások
Lap találomra
Tudakozó

Részvétel

Kezdőknek
Segítség
Közösségi portál
Kapcsolatfelvétel
Adományok

Nyomtatás/ exportálás

Könyv készítése
Letöltés PDF-ként
Nyomtatható változat

Társlapok

Wikimédia Commons

Eszközök

Mi hivatkozik erre
Kapcsolódó változtatások
Speciális lapok
Hivatkozás erre a változatra
Lapinformációk
Wikidata-adatlap
Hogyan hivatkozz erre a lapra

Más nyelveken

English
Deutsch
Español
Français
Italiano
Português
Română
Slovenčina
Türkçe

Linkek szerkesztése

A lap utolsó módosítása: 2016. június 2., 08:47
A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licen



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat