Az én oldalam - Naplóm

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje
http://teveclub.hu/naplo/
A japán harcosok rendje

Minden japán gyermek úgy nő fel,hogy szamuráj akar lenni...

Övében két kard:egy hosszú és egy rövid,ezt tartották a legnagyobb becsben.Csak a szamuráj,a legelőkelőbb japán osztály.a harcosok rendjének tagja viselhetett két kardot,hatalmának halálosztó jelképét.
Kimonója fölött lebegő,szoknyaszerű nadrágot és rövid,bő kabátot viselt.Feje búbját tarra borotválta,kétoldalt és hátul piperkőc kontyba tűzte haját.
Vezéreik szarvas sisakot és rémisztő maszkot viseltek.
A szamuráj nem siet,nem várnak tőle munkát.Annyi a dolga,hogy harcra készen legyen,s ha vész fenyeget,megvédje a kormányt.Ezért kapta rizsjárandóságát.
Ha netán a közrendű tiszteletlenül viselkedne vele,-ritkán érvényesített-joga,hogy helyben megölje az illetőt.
A fennsőbbség a szamuráj veleszületett előjoga.
Uralmuk éppoly erőszakos és kíméletlen,ugyanakkor gazdag kultúrájú volt mint az ókori Róma.
Tekintélyüket a nyers erőre alapozva váltak uralkodó osztállyá.Igen jól éltek a feudális társadalomban.
A szamuráj szó jelentése:-szolgáló személy-és egy katonai elitcsapatot alkottak.
Hagyomány szerint a császár parancsolt nekik,mig nem hatalomra jutottak,a császár uralma névlegessé vált,egy katonai vezető,a sogun mellett.E tisztség a szamurájok újfajta hatalmát jelezte.
Felesküdtek egy-egy hadúrnak,aki harcosokkal védte hűbér birtokát.
A klánok között gyakori volt az összecsapás.
A szamuráj harcos a csata végeztével ünnepélyesen átnyújtotta vezérének a levágott fejeket,aki arannyal,ezüsttel vagy a legyőzött birtokával jutalmazta.
Ha úgy érezte ,veszélybe került a becsülete,akkor a halált választotta.
A legyőzött szamuráj szeppukuval kerülte el fogságba esését: a hasát felmetszve öngyilkos lett.Ezt a gesztust a legyőző is tiszteletben tartotta.
A csatából levágott fejekkel hazatérő szamuráj alighanem hívő buddhista volt.A vallás követelte szigorú fegyelem jól illett a harci technikáit tökéletesítő törekvéseihez.
Olyan kifinomult időtöltéseknak hódoltak,mint a versírás,a virágrendezés(ikebana),a nó (színházi előadások) vagy a teaszertartás.Sem a vallás sem a kifinomult kúltúra nem fojthatta el a szamuráj vezérek vágyát a hatalom iránt.Háborúik mérhetetlen károkat okoztak.
Később a harcok megszüntek és a szmurájok henye,állami pénzen élő arisztokratákká váltak,de még mindíg ők álltak a társadalmi ranglétra csúcsán.Hatalmuk megvolt,ám a dícsőségük szertefoszlott.Haditudományuk elsatnyult,gazdagságuk elhomályosult a kereskedők mellett.Harc nélkül olyan a szamuráj,mint a kalitkába zárt madár.Elmúlt a harci dicsőség ideje,befellegzett a hadi erényeknek.Az urukat vesztett szamurájok(ronisok) alázatos szerzetesként a vidéket járva gyüjtöették az alamizsnát.
Végül a császárhű erők megdöntötték a fékezhetetlen harcos rend uralmát.A harcosok rendje közel 700 évig (1185-1867-ig) uralta Japánt.

A szamuráj szellemisége még ma is él Japánban.


by:Marcsi







© Napfolt Kft. - Médiaajánlat

 


© Napfolt Kft. - Médiaajánlat