Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Pamacs naplója


Azagthoth [106123 AL], gazdája Pamacs
Where is my mind???

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/106123
Where is my mind???

Azt hiszem, az emberek hajlamosak azt hinni, hogy az életben azok a fontos dolgok, amiket ők fontosnak hisznek, és nem azok, amik igazán fontosak. És gyakran ilyen nem igazán fontos, csak fontosnak gondolt dolgokon buknak el, miközben az igazán fontosak elmennek mellettük... vegyük pl. a pénzt. Most olvastam az Utas és holdvilágot, 1xűen fantasztikus könyv, és az első, ami olvasás közben eszembe jutott az az volt, hogy lehet 1ilyen embert, aki ilyen brutálisan lélekbevágóan ír, koncentrációs táborba küldeni és végignézni, ahogy ott végzi be életét??? ez olyan rettenetes gondolat, hogy nem is igazán merem végiggondolni, mert attól tartok, elveszteném a romlott emberiségbe vetett maradék hitemet is. Álljon most itt egy idézet a könyvből a pénzzel kapcsolatban, és remélem azáltal, hogy én ezeket a gondolatokat alaposan átrágtam és meghánytam-vetettem magamban, hozzájárultam ahhoz, hogy valamivel adózzak Szerb Antal emlékének..
"...a pénz...egyszerűen nem számít. Nem számít ott, ahol a lényeges dolgok számítanak. Pénz mindig kell hogy legyen, és ha az ember nem törődik vele, akkor van is mindig. Hogy mennyi és meddig és honnan, az egészen lényegtelen. Aminthogy minden lényegtelen, ami a pénzzel összefügg. Pénzért semmit sem kaphatsz, ami fontos, és amit pénzért kaphatsz, az esetleg életszükséglet, de nem fontos.
Sosem az kerül pénzedbe, amiért igazán érdemes élni. Egy krajcárodba sem kerül, hogy szellemed be tudja fogadni a dolgok ezerféle nagyszerűségét, a tudományt. Egy krajcárodba sem kerül az, hogy Olaszországban vagy, hogy olasz ég van fölötted, hogy olasz utcákon járhatsz és olasz fák árnyékában ülhetsz le, és hogy mikor este lesz, olaszul megy le fölötted a nap. Egy krajcárodba sem kerül, ha tetszel egy nőnek, és neked adja magát. Egy krajcárodba sem kerül, hogy néha boldog vagy. Pénzbe csak az kerül, ami körülötte van, a boldogság körül, az ostoba és unalmas kellékek. Az nem kerül pénzbe, hogy Olaszországban vagy, de pénzbe kerül, hogy odautazhass, hogy ott fedél alatt alhass. Az nem kerül pénzbe, hogy nő a szeretőd, csak az, hogy közben ennie és innia kell, és fel kell öltöznie ahhoz, hogy levetkőzhessék. De a nyárspolgárok már oly régóta abból élnek, hogy ellátják egymást a lényegtelen és pénzbe kerülő dolgokkal, hogy már el is felejtették azokat a dolgokat, amik nem kerülnek pénzbe, és azt tartják lényegesnek, ami sokba kerül. És ez a legnagyobb őrület. Nem, Mihály, a pénzt nem szabad tudomásul venni. El kell fogadni, mint a levegőt, amit az ember beszív, és nem kérdi, hogy honnan jött, ha nincs szaga".
Hát igen, azt hiszem, van még mit tanulnunk, embertársaim...



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat