Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Alice M. Dracoseir naplója


Alice Dracoseir [226581 AL], gazdája Alice M. Dracoseir
2012-01-23 GyNT

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/226581
2012-01-23 GyNT

Gyógynövénytan

Definíció:
Gyógynövénynek nevezzük mindazon növényeket, amelyeknek valamely részét a bennük lévő hatóanyagok miatt gyógyászati célokra használjuk.

Gyógynövények gyűjtése
Gyökereket kora tavasszal vagy ősszel,
Leveleket virágzás előtt és alatt,
Termést a teljes érés idején,
Virágokat a virágzás kezdetekor gyűjtsük.
• Csak egészséges, tiszta, féregmentes növényeket gyűjtsünk. A gyűjtést lehetőleg napsütéses időben, a növény száraz állapotában (eső és harmat felszáradása után) végezzük.
• Használjunk vesszőkosarat, papírdobozt, zacskót vagy hálót, de nem szabad műanyagot használni, mert a növény befülled és a szárítás közben megfeketedik.
• Ne gyűjtsünk műtrágyázott szántóföldön, legelőn, szennyezett vizek partján, nagyforgalmú autópályák vagy utak, ipartelepek, illetve vasúti töltések környékén.
Szárítás
• A gyógynövényeket szárítás előtt ne mossuk meg. Aprítsuk fel, tiszta kendőn vagy papíron terítsük szét, árnyékban, szellős, meleg helyen szárítsuk. (Például padláson)
• A gyökerek, nedvdús termések, kérgek teljes kiszárításához, még feldarabolt állapotban is mesterséges hőre van szükség. A hőmérséklet ilyenkor sem lehet 35 °C-nál magasabb.
Tárolás
• Csak teljesen száraz növényeket tegyünk el télire. Tároláshoz zöld üvegeket, kartondobozokat, textilzsákokat használhatunk. Védjük a nedvességtől, a fénytől és fémekkel való érintkezéstől.
A bozda:
Népies nevei :
bocfa, csete, fái bodza, fekete bodza
Felhasználása
A gyalogbodza és a fekete bodza bogyós terméséből főleg a Dunántúlon lekvárt főznek: ez a csete.
Gyógyhatása:
Köptető, veseműködést szabályzó, izzasztó. A virág teája megfázásnál izzasztó és köptető. Mandula- és torokgyulladás ellen régen tejjel leforrázva ajánlották. Vérnyomáscsökkentő, nyugtató, hashajtó, veseműködést szabályozó gyógyteákban is megtalálható. A gyümölcs főzetével a görcsszerű fejfájást gyógyítják.
Honnan ismerjük fel?
Maga a fa 3-10 méter magasra növő terebélyes cserje. Ha egyik ágat eltörjük láthatjuk a fehér, lágy belüket. Levelei sötét zöldek, az ágakon egymással szemben helyezkednek el, szélük fogazott. Virágai aprók, jellegzetesen illatosak, a virágzat bogernyő. A termés fekete színű húsos bogyó.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat