Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Alice M. Dracoseir naplója


Alice Dracoseir [226581 AL], gazdája Alice M. Dracoseir
Gynt 4. óra

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/226581
Gynt 4. óra

Mivel bátyáméknál leszek csak így tudom a gynt-t leadni^^
Ánizs
Az ánizs ismert fűszernövény.
Népies nevei: ánizsmag, illatos ánizs, közönséges ánizs, bécsi- vagy édeskömény.
Származása illetve termőhelye:
A Földközi-tenger mellékéről származik, de már nagyon sokfelé termesztik, mint például nálunk is. Fűszerként már az ókori Egyiptomban is használták, de fizető eszközként használták az ókori Keleten. Pannóniába római katonák hozták be. A középkorban kedvelt fűszernövény volt.
Megjelenése, termesztése
A közönséges ánizs egyéves, lágyszárú növény. A legtöbb talajon elég jól fejlődik. Meleg és tápanyag igényes az ánizs. Magról szaporítható; március közepén – április elején 30–40 cm-es sortávolságra vetik. A fő- és mellékernyők érésekor, általában júliustól aratják, és cséplés után szellős helyen tárolják. Fűszerként szürkésbarna, 3,5–5 mm hosszú termését használjuk; . illata jellemző, kellemes. A köménymagra emlékeztető, de annál erősebb szagú, édesen aromás ízű fűszer.
A hatóanyagait most át ugorjuk, és jöjjön az Ánizs felhasználása.
Magját általában egészben használjuk, ha kell összetörjük, de mindig csak a szükséges mennyiséget, mert gyorsan elveszíti jellegzetes aromáját.
Általában főzelékekben vadas ételek, mártások ízesítésére használjuk.
Gyakran teszik édességekbe gyümölcskompótokba, édes rizsbe, köhögés elleni cukorkákba, pudingokba, tésztákba, süteményekbe, egyes vidékeken még a kenyérbe és a sós süteményekbe is. Sokféle italhoz adják, így puncsokhoz, szirupokhoz, likőrökhöz, édes borokhoz és teákhoz, de leginkább a likőrgyártásban jelentős.
És most térjünk rá a gyógyhatására
étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, felfúvódást szüntető,gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként is használják az Ánizst. Magvaiból vízgőzzel illóolajat párolnak le (ánizsmagból 6–9%-t lehet lepárolni)
Használják illatosításra, gyenge hashajtónak A tetveket gyorsan elpusztítja, ezért kenőcsként vagy borszeszes oldatban fejtetvek ellen is alkalmazzák.
A bőrt érzékenyítő és/vagy enyhén irritáló tulajdonságai miatt tartós, több hetes használata nem ajánlott.
A háziállatok féregűző szereinek egyik alkotója.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat