Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

BSZ naplója


Púpos kisfiú [116025 AL], gazdája BSZ
2005.01.10.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/116025
2005.01.10.

Erdélyi kopó folytatása:
A falkában tartott kutyák a régi udvarházak reprezentatív tartozékai voltak, egy-egy kiváló kopóért akár egy jó csikót is megadtak.
A kopózás egykori formájában ma már nem művelhető, ahogy agarászni is csak igen körülhatárolt jogi keretek között lehet. Az erdélyi kopó - a magyar agár és a drótszőrű magyar vizsla társaságában - a legveszélyeztetettebb helyzetben lévő magyar fajta.
Kialakulási történetéből adódóan, önállóságra hajlamos, rendkívül intelligens, jó tájékozódó képességű, kiváló szaglású fajta. Egy igazi erdélyi kopó nem agresszív, de nem is gyáva, hanem kiegyensúlyozott idegrendszerű, nemes jószág. Külleme jól tükrözi, milyen feladatra használták évszázadok óta.
Kitartó, futásra képes atlétikus felépítés jellemzi, bőre soha nem lebernyeges, csontozata szilárd, nem vékony. A hosszúlábú változat marmagassága 55-65 cm, a rövidlábúé 45-50 cm. A hosszúlábú alapszíne fekete, nem túl sötét cserszínű jegyekkel a szemboltíven, a fangon és a végtagokon, mely határozottan elkülönül a feketétől. Fehér jelzés lehet az orron, mely homlokcsíkban folytatódhat, továbbá a nyakon gallér formájában és a farkvégen. A testfelület 1/5 részénél több fehér szín nem kívánatos. A rövidlábú változat alapszíne zsemlesárga, fehér jegyek a hosszúlábú kopóval azonos testrészeken fordulhatnak elő.
Az erdélyi kopó összhatásában rusztikus, mégis nemességet, harmóniát sugárzó, gyönyörű kopófajta. Rövid szőre miatt lakásban is tartható, szőrét nyírni, trimmelni nem kell, ezért gondozása egyszerű, tartása olcsó. Nem szabad azonban lebecsülni az erdélyi kopó veleszületett vadászszenvedélyét. Mozgásigényét nem csak hosszú sétákkal, hanem rengeteg foglalkozással és sok-sok játékkal kell kielégíteni. Aki városi kedvencként tart erdélyi kopót, az is kipróbálhatja a vaddisznós gyakorlókertekben, hogyan reagál kutyája a vadra, és megfelelő előképzettség esetén hivatalos vaddisznó hajtóvadászatokon is részt vehet vele, vagy nehezített vércsapa-versenyen is kipróbálhatja kopója rátermettségét.
Az erdélyi kopó meghálálja a sok türelmet, a következetes nevelést és a gazda sportos életvitelét. Remek társsá válik, ha megértjük alapvető tulajdonságait.

Megjegyzés: Ha tehetném, tuti ilyen kutyám lenne....



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat