Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Utópia Karaván naplója


GyalogKakukk [328902 AL], gazdája Utópia Karaván
5-6. napom mrs. Flowerrel

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/328902
5-6. napom mrs. Flowerrel

Formája szerint a klasszikus utópia útibeszámoló. Többnyire egy eltévedt vagy balesetet szenvedett utazó számol be valamilyen egzotikus vidéken, többnyire egy szigeten átélt élményeiről. Fontos, hogy az utópia színhelyére nem lehet szándékosan elutazni, oda csak rendkívüli körülmények miatt – baleset, hajótörés – kerül a főhős. Ezáltal szakadás van az aktuális világ és az utópia világa között, az olvasó kikerül a mindennapokból. Az utazó szemüvegén keresztül a másik világ övétől különböző társadalmi viszonyait láthatja. Furcsaságok és kalandok sorozata következik, majd az utazó megérkezéséhez hasonló csodálatos körülmények között visszatér indulási országába.
(A nagy földrajzi felfedezések korában rendszeresen jelentek meg színes beszámolók az Új Világról. Az irodalmi művek ezeknek a stílusában íródtak. A sziget motívuma másrészt a nyugat-európai politikai közbeszédben utalásul szolgált Angliára.)
Az utópia tükörként szolgál: a másik világ furcsaságai a saját világ jellemzőit új színben tüntetik föl, eltávolítják az olvasótól, relativizálják azokat.
Ha a két világ – az utópia világa és az olvasó aktuális világa – közötti különbséget tekintjük, kétféle utópiatípust különböztethetünk meg:
a pozitív utópiákban a fiktív világ jobb, mint a létező;
a negatív utópiában (másként antiutópia vagy disztópia) rosszabb. A negatív utópia gyakran ironikus.
A furcsaságok eredete szerint szintén kétféle utópiát különböztethetünk meg:
Ha valamilyen valódi, aktuálisan létező társadalmi tendencia valósul meg, teljesedik ki az elképzelt másik világban, akkor mintegy a saját jövőjét láthatja előre az olvasó. Itt időben összekapcsolódik az aktuális és az eljövendő, ezért ez az utópia politikailag orientál, cselekvési alternatívákat mutat. A tudományos előrejelzések szélsőséges esetben efféle utópiává válhatnak.
Valamilyen absztrakt elv, érték vagy szokás uralma valósul meg. Itt szakadék áll fönn az aktuális és a fiktív világ között. Mivel nem látható előre az esetleges átmenet útja, gyakorlati szempontból ennek kisebb a jelentősége.

A barát az, aki teljes szabadságot ad neked, hogy kibontakoztasd magad.
Jim Morrison
20

Egy új ismeretség a legszebb ajándék, amit adhatunk valakinek.
Francois Lelord
21
Kapcsolatok

Meggyógyítja sebes szívünket a barátság.
Johann Christian Friedrich Hölderlin
22

Vigasz

Az ember elárulja egy barátját, hogy egy asszonyt meghódíthasson - s hogy egy asszonnyal vacsorázzon, ahhoz egy barátot hív segítségül.
Paul Géraldy
18

Minél többet beszélgetünk valakivel, annál erősebb lesz a kapcsolat kettőnk között.
Susan Greenfield
77

Beszéd

A barátság az, ahol nem lehet szakítani, akármi történik.
Szabó Gergely
116

Szükségetek volt egymásra. Nem foszthattalak meg annak felfedezésétől, mire vagytok képesek együtt - a barátságtól, ami meghatároz titeket, úgy, ahogy azt még nem is sejtitek.
Star Trek c. film
45

Film

Ha nem létezne megbocsátás, senkinek sem volnának barátai.
Arfred Capus
86
Megbocsátás

A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.
Christian Nestell Bovee
119

A barátság legszebb aktusa az, midőn barátunkat hibáira figyelmessé tesszük.
Berzsenyi Dániel



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat