Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

maszat naplója


Dr.Zozó [116742 AL], gazdája maszat
ÚTINAPLÓ VII.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/116742
ÚTINAPLÓ VII.

PARAJD


Kirándulásainkra Szidi is velünk tartott, mert bármennyire is meglepő, nem ismerte a közeli
nevezetességeket. De ez csak azért van így, mert mióta Korondon élnek, Ő alig-alig jár haza Magyarországról az iskola miatt. Így aztán külön öröm volt, hogy együtt fedezhetjük fel a környéket.
Sajnos az időjárás sok dologba közbeszólt. Az eső miatt elmaradt egy nagy közös családi horgászás, illetve az is, hogy 2-3 napot fenn töltsünk a Hargitán. Haj, pedig milyen közel voltunk hozzá.
Egyik nap átkocsikáztunk a parajdi sóbányához. Rengeteg ember nyüzsgött a bejárat körül, s persze itt is az elmaradhatatlan vásári hangulat. Nagy meglepetésemre egy jól kiszolgált autóbusz szándékozott levinni minket a mélybe. Bár igaz, utaztam én ennél ócskább járgányon is. Pl. annak idején egy szabályos fapados pléhdoboz vitt fel bennünket a Retyezát lábáig. Nem igen van lehetőség válogatni, vagy gyalogolsz, vagy dobozolsz. Lefelé jövet meg aztán szinte királyi hintónak tűnik bármiféle 4 kerekű szerkezet, főleg ha az ember agyon van ázva, és elfogyott a kajája.
Mint a heringek, úgy ácsorogtunk a buszon, mellénk épp egy középkorúakból álló, magyarországi motoros banda szorult. Amolyan szimpatikus vén hippik. Az egyik meg is jegyezte: "Gyerekek, én legalább 20 éve nem utaztam buszon."
Szép lassan gurultunk lefelé a sötét lyukban, mindenféle furcsa zörejek kíséretében. Később rájöttem, hogy itt teherautók is közlekednek, amik az újabb vájatokból hordják fel azt a kincset, amelyikkel a legkisebb királylány igyekezett bemutatni édesapja őfelségének, mennyire is szereti őt.
Egy hatalmas terem bejáratánál magunkra hagyott minket járművünk, innen már sétálhattunk kedvünkre. Hát mit is mondjak? Lenyűgözött a látvány. Egyrészt a monumentális méretek, másrészt, hogy milyen színvonalasan van kiépítve a régi bányarész. Mindenütt telis-teli fából készült asztalokkal, padokkal, hintákkal, mászókákkal, hogy a beteg gyerekek számára gyorsabban teljen a lenn töltött idő. Lehet uzsonnázni, homokozni, tollasozni, kiállítást nézni, s ha szíved békéjét keresed, beülhetsz a templomba, ami szintén gyönyörűen van megépítve , s különböző időpontokban különböző istentiszteleteken lehet részt venni.
A levegő furcsa, szinte ránehezedik az emberre a nagy sótartalom, még a bőrömbe is beleívódott. A fal vonz maga felé, hogy megérintsd, és szádhoz emeld az ujjad egy röpke nyalintásra, megérezni az ismerős ízt.
Ahogy a hűvösből újra a felszínre értünk, az élménytől és a napfénytől elkábulva indultunk következő kalandunk elé.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat