Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Kétii naplója


HeNriett [76105 AL], gazdája Kétii
2005. január 10.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/76105
2005. január 10.

Ma Magyarországon 20000-húszezer gyerek stabilan éhezik.


Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

3. cikk
Minden személynek joga van az élethez, a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz.

5. cikk
Senkit sem lehet kínvallatásnak, avagy kegyetlen, embertelen vagy lealacsonyító büntetésnek vagy bánásmódnak alávetni.

9. cikk
Senkit sem lehet önkényesen letartóztatni, őrizetbe venni vagy száműzni.

13. cikk
1. Az államon belül minden személynek joga van szabadon mozogni és lakóhelyét szabadon megválasztani.
2. Minden személynek joga van minden országot, ideértve saját hazáját is, elhagyni, valamint saját hazájába visszatérni.

17. cikk
1. Minden személynek, mind egyénileg, mind másokkal együttesen joga van a tulajdonhoz.
2. Senkit sem lehet tulajdonától önkényesen megfosztani.

19. cikk
Minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához, amely magában foglalja azt a jogot, hogy véleménye miatt ne szenvedjen zaklatást és hogy határokra való tekintet nélkül kutathasson, átvihessen és terjeszthessen híreket és eszméket bármilyen kifejezési módon.


Galgóczi Erzsébet: Vidravas

"1935 óta mozog a föld, kormányokat, társadalmi osztályokat nyelt el; kastélyok, katedrálisok dőltek romba, a földbirtokokat szétszedték, de az országot is; a gyárak vezérigazgatói székébe proletárokat ültettek, de a tudósokat Recskre küldték követ törni; az egyetemek padsorait mezítlábas, tudásra éhes nyomorultakkal, Dózsa György unokáival töltötték meg, de szolgáknak próbálták nevelni őket, s aki megtanult gondolkodni, rögtön gyanússá vált; a nép verejtékét, ezt a mindennél drágább, mindennél értékesebb "valutát" siserehadak gyűjtötték össze, de nem osztották szét újra az emberek között, hanem a hozzá nem értés, a közöny, a hamis tudat csatornáin valami Holt-tengerbe ömlesztették... nagy cápák és kicsi piócák martalékául A szavak és a tettek között nagyobb a szakadék, mint a Niagara..."


Hamvas Béla: Poeta sacer

A járvány úgy kezdődött, hogy mindenki trónkövetelő lett. Úgy folytatódott, hogy mindenki elkezdett igényt támasztani a papságra, aztán az arisztokráciára, aztán a tudásra. Nem nagy dolog, szóltak. Mindenkiből lehet uralkodó, pap, tudós, művész. Mindnyájan egyenlők vagyunk, mindnyájan mindent tudunk, és ha nem tudjuk, megtanuljuk. Mintha megtanulható lenne a királyság, a főnemesség és a papság.
Amikor a királyok ezt hallották, leköszöntek; a papok, a tudósok, a katonák, az államférfiak szintén. Volt néhány, aki szavát fölemelte, azt szétmarcangolták. A többi azt mondta: ha ez nektek uralom, legyetek uralkodók; ha ez nektek nemesség, legyetek nemesek. Mit tehettek?
Később a járványnak már evangéliuma is támadt, és megindult a világ nagy átfestése visszafelé, beszennyezni mindent, ami tiszta, lerángatni azt, ami nagy, eltaposni, akinek feje kiemelkedik és megmérgezni azt, ami egészséges. Így vész és veszett el az állam, a nemzet, a nép, a munka, a gazdagság, a vallás, a szerelem, a szépség, az erő, a háború, a játék, az ízlés, az igazság...



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat