Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Árpi naplója


Dromi Papi [150092 AL], gazdája Árpi
2005. április 6.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/150092
2005. április 6.

Kedves baktató tevetársaim, ahogy ígértem folytatom földünk geológiai ismertetését.

Először is egy „ronda”szóval ismerkedünk meg: TÁBLATEKTONIKA a tábla szóval nem lesz problémánk a tektonika pedig (geológiai) szerkezetet jelent.Földünkön hat óriási és mint egy húsz kisebb litoszféra tábla található.
A hat legnagyobb: az Eurázsiai-tábla, Afrikai-tábla, Indiai-tábla, Csendes Óceáni-tábla, Amerikai-tábla és az Antarktiszi-tábla, költőien úgy is mondhatnánk a „föld sakktáblája”.Ezeknek a tábláknak az elmozdulásai határozzák meg földünkön a földrengések és egyes vulkánok kitöréseit.
Körülbelül úgy kell ezt elképzelni mint egy befagyott tó jegét ami őssze van törve és alatta folyamatosan áramlik a víz (folyékony földköpeny-asztanoszféra), de a jégtáblák egymástól alig tudnak mozdulni.
Az asztenoszféra folyamatos mozgása végett háromféle elmozdulás alakult ki a litoszféra tábláknál:
az egymástól való ELTÁVOLODÁS, ami a magma folyamatos feltüremkedéséből ered(Európa ,Afrika, Amerika),
az ALÁBUKÁS avagy egymáshoz való TORLÓDÁS (Dél-Amerika és a Csendes Óceáni melléktábla),
és az ELCSÚSZÁS (Észak amerika és a Csendes Óceáni tábla /Szent András törés- vonal/, Afrikai és az Indiai tábla) lásd Indonéziai nagy földrengés tsunami.

Ezek miatt a mozgások miatt sok érdekes geológiai folyamat alakut ki: például az Atlanti hátság mentén rengeteg mikrorengés és vízalatti vulkánkitörés zajlik.Az alábukásnál lánchegységek gyűrődnek fel (Andok ,Himalája) az alábukó és beolvadó kőzetek sorozat- vulkánokat hoznak létre és a lezökkenések miatt heves sekély rengések vannak. Az elcsuszásnál pedig az egymáshoz feszülő litoszféra táblák hirtelen mozgási energiái okoznak pusztító rengéseket; manapság a Szent András törésvonal mentén várható nagyobb rengés mivel kb 15-20 éve nem volt elmozdulás - a tudósok kb 9-es erősségőre jövendölik a rengést. Ez körülbelül megfelel a mostani Malaiziai földrengés erejének, amely során a tengerfenék 150-300métert emelkedett vagy zökkent le és kb 30métert csúszott arrébb; ez az energiamennyiség a hirosimai atombomba energiájának 807- szerese.

Földünk arculata folyamatosan változik... érdekes lenne látni úgy 100 millió év múlva!

Folytatás holnap a vulkánokról
Dromi Papi



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat