Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Árpi naplója


Dromi Papi [150092 AL], gazdája Árpi
2005. április 8.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/150092
2005. április 8.

Ma egy másik félelmetes földtani eseménnyel foglalkozunk a FÖLDRENGÉSEKKEL.
A földrengések besorolása is kétféle modon zajlik a rengés kipattanásának fészek mélysége és a rengésben felszabaduló energia mennyisége után (Richter skála 1-12 fokig). A fészekmélységekről már volt szó az előzőekben a legpusztítóbb rengések a „sekélyfészkű” 0-70km mélységből vannak , ezek általában a kőzetlemezek találkozásánál (alábukó) alakulnak ki. A közepes fészekmélységűek 70-300 km és a mélyfészkűek 300-700 km -ről rázzak meg a talajt. sohasem a Gutenberg-féle övből vagy az alatta lévő földköpenyből. ennek az az oka ,hogy csak a litoszféra táblák olyan ridegek , hogy bennük elegendő mechanikai energia halmozódjon fel, ennek hatásására törések jönnek létre benne és ennek feloldása a földrengés. Kijelenthetjük tehát fölgrengés csak a litoszférában keletkezik.
Akkor most ismerkedjünk meg a másik mérési skálával : az 1-2-es fokozatú rengés szinta csak műszerekkel állapítható meg.A 3-as t már lehet érzékelni (összecsendülnek a poharak, enyhén meginog a csillár). A 4-5-ös fokozatúnál már leeshetnek a képek megrepedhet az ablak üveg. A 6 -os nál már gyengébb károk keletkezhetnek , a 7-es nél már lehullhat egykét cserép a házak falan repedések jöhetnek létre. A 8-asnál már a lakóházak is megsérülhetnek vagy akár lakhatatlanná válhatnak.
A 9-es nél vagy ennél nagyobb rengésnél már katasztrófáról beszélünk. egy 12-es rengés átalakíja a földfelszín arculatát (folyók változtatnak útvonalat , hegyek omlanak össze).
A rengés pusztító hatását a földfelszín anyaga is rokozhatja egy agyagos homokos talajon pl: 6-os rengés 10-espusztításnak felel meg a felszíni anyag ilyenkor szinte folyadékká válik és az építmények egyszerűen elsüllyednek benne vagy a talaj egyszerűen elúszik. Az eddigi legtragikusabb rengés Kínában volt 1556-ban 8-9-es rengés de akkoriban a parasztság löszös talajú barlanglakásokban élt; ezek beomlottak és közel 830 ezer ember halt meg.
A következöben a földtani események utáni katasztrófákról és az állatok rengés előrejelzéseiről beszélünk

Földrengésmentes jó napot kívánok!
Dromi Papi



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat