Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Árpi naplója


Dromi Papi [150092 AL], gazdája Árpi
2005. április 9.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/150092
2005. április 9.

Ma ígéretemhez híven tovább kalandozunk a geológia kincsestárában . Szerintem egy olyan részhez értünk ami minden geológus álma a TŰZHÁNYÓK , ha nem is mindig izgalmas de a leg látványosabb.
Valahogy úgy gondolom , hogy a vulkán egy liftakna a litoszférán keresztül. A vulkánok lehet felépítetségük ,és kovasav tartalmuk alapján besorolni.Vannak széles nyugodt PAJZS vulkánok pl: Hawaii vulkán csoport , és vannak a kúp alakú RÉTEG vulkánok pl: Fuji Jama Stromboli , Vezúv.Pajzs vulkánok legtöbbször a föld forró pontjai fölött alakulnak ki , ez a pont mindig a magma egy „gomoly áramlása „felett található amely egy helyen átüti a földkérget.
A másik fajta tűzhányó vulkáni hamu, közet olvadék ,és vulkáni tufák rétegződéséből épül fel.
A másik fajta besorolás a vulkáni anyag SIO2 (kovasav) tartalma alapján határozza meg a vulkánokat.
Kis kiegészítés míg az anyag a föld mélyében van addig MAGMÁNAK nevezzük ,miután a felszínre kerül és a gázok nagytöbbsége kiszabadul belőle Lávának hívjuk.
Ha sok a magmában a szilicium-dioxid akkor könnyen folyós kevésbé robbanás veszélyes (Hawaii ,Hekla), ha magas a kovasav tartalma ultra-bázisosnak (savanyú ) kőzetnek hívjúk .Ez a láva hamar megszilárdul és sokszor elzárja a magma kürtőt ezért nagyobb az ijen vulkán robbanás veszélye(Stromboli Vezúv ,Mont Pelée).
Az általános vulkán felépítése a „gyökerénél” kezdődik ahol az óceáni litoszféra tábla beolvad a folyékony asztenoszférába.Itt alakul ki az elsődleges magma kamra és elkezdi útját felfelé a hő és a nyomás hatására áthalad a Gutenberg-féle övön,majd egy mélykürtőn keresztül eljut a másodlagos magmakamrába, amely 10-50 kilóméter mélyen található a tűzhányó alatt. A kovasav tartalom függhet az elsődleges magmakamra „fészekmélységétől” minél mélyebb annál nagyobb a kovasav tartalom általában.Ks mélységnek nevezzük 170-190Km , közepesnek 200-380Km , és mélynek ami 390-800Km -ig terjed.
A múltúnk rengeteg nagy kitőrést élt át pl: zantorini nagy kataklizmáról valósuínűleg mindenki hallott,amely során kb: 72-74 köbkilóméternyi anyag semmisült meg mikor a vulkán belezuhant a saját magmakamrájába. a robbanás kb : 4800 kilóméterre is lehet hallani.Vagy gondoljunk Pompei ,és Herculaneum pusztulására, vagy akár a közelmúltban a Mont Pelée 28000 embert ölt meg.
Földtörténetünk során rengeteg hatalmas kitörés volt és a mai megfigyelések alapján még ebben az évezredben több súlyos is lesz.
Következő fejtágításunk a földrengésekről fog szólni.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat