Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje: http://teveclub.hu/naplo/276348
|
2008-08-11 Cukrász receptek
Cukrász receptek
A receptek lényege: előre elkészíthető, több napig – hétig - hónapig eltartható, friss marad!
Nálunk, menyiségtől függően, max. 3 nap alatt elfogyott, még nem volt alkalmam kipróbálni, hogy valóban eláll két hétig-hónapig vagy sem... de ha valaki nevesebb alkalomra, pl: esküvőre, ballagásra, stb készül, előre tud dolgozni, ha van hová eldugni :)
Sós, sajtos kockák
1 kg lisztet (fele sima, fele grízes) 25 dkg ráma margarint, kb. két csapott evőkanál asztali sót, 30 dkg sertés zsírt összemorzsolunk, ehhez 2 tojás sárgáját + egy egész tojást adunk
Másfél dl langyos tejben felfuttatott élesztőt készítünk elő.
15 dkg reszelt sajtot a fenti száraz anyaghoz adunk, majd a megkelt élesztővel az egészet összeállítjuk, nylonnal letakarjuk, reggelig a hűtőben tároljuk. Reggel újnyi vastagra nyújtjuk, a maradék fehérjével megkenjük. Szórhatunk rá sajtot, köménymagot, szezámmagot, stb.
Kockákra vágjuk, és világos rózsaszínűre sütjük. Jól záródó dobozban vagy nylon zacskóban hónapokig eltartható.
Mandulás, diós, omlós linzer
60 dkg lisztet (fele sima, fele grízes), 35 dkg margarint, 10 dkg porcukrot, 4 tojás sárgáját kikeverni, hozzáadni 1 sütőport, 1 mokkáskanál sót, 1 egész citromhéjat reszelve, durvára törött diót vagy mandulát, amit előzőleg száraz serpenyőben átpirítunk. Az egészet összeállítjuk, egy éjszakára pihentetjük nylonba csomagolva a hűtőben. Másnap kinyújtjuk 1/2 cm vastagra, figurális kiszúróval formázzuk, világosra sütjük és melegen vaníliás porcukorba forgatjuk. Kihűlés után jól záródó dobozban tároljuk.
Zsíros tészta
40 dkg lisztet (fele sima, fele grízes), 20 dkg margarint, kettő evőkanál porcukrot, 1 teáskanál szódabikarbónát összemorzsolni, 1 dl tejben felfuttatott 3 dkg élesztőhöz és 1 tojás sárgájához hozzáadva összeállítjuk. Kicsit pihentetjük és máris süthető.
Ez a tészta alkalmas pozsonyi kifli alapnak, valamint minden lepényszerű süteményhez is.
Mézes puszedli
13 dkg vajat vagy margarint, 13 dkg mézzel összeforralunk, majd langyosra hűtjük.
Kikeverünk 25 dkg porcukrot, 3 egész tojással, fél citrom levével és reszelt héjával, ezt hozzáadjuk a kihűlt mézhez.
Az előzőekhez 25 dkg rozslisztet és 26 dkg sima lisztet öntünk, melyekhez 2 teáskanál mézes fűszerkeveréket + 1 kávéskanál szódabikarbónát öntünk.
Mindezt összeállítjuk, egy éjszakára a hűtőben pihentetjük, nylonnal letakarjuk, hogy ne száradjon ki.
Sütése: Benedvesített kézzel diónyi gombócokat formálunk és kizsírozott lisztezett sütőlapra egymástól 3-4 cm távolságra helyezzük. Lehet a tetejére fél diót nyomni, esetleg a gombócok formázása közben cukrozott narancshéjat vagy más gyümölcsöt mintegy tölteléket belegöngyölni, világosbarnára sütni, szinte csak az alsó fele piruljon, nem kiszárítani!! Kihűlés után jól záródó edényben tároljuk.
Lehet katica tortabevonóba mártani a felső részét és a máz megkötése után az előzőekben leírtak szerint tároljuk.
Jó étvágyat!
|