Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

MetalTomi naplója


Ripper [9910 AL], gazdája MetalTomi
A féltékenység

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/9910
A féltékenység

A féltékenység csapdája


Csapdák a házasságban

A féltékenység kialakulása, és megjelenési formái a gyermekkora és a neveltetésre is visszavezethetők. Miért van az, hogy egyes emberek akár bántalmazni is képesek párjukat – féltékenység okán -, míg mások akár heteket is külön töltenek párjuktól, teljes nyugalomban? A féltékenység és a hűség között nem találhatunk reális összefüggést kivéve azt a néhány esetet, amikor párunk múltja, vagy éppen félrelépése valóban okot ad rá.


A féltékenység megöli a kapcsolatokat

A féltékenység, betegség. Nehezen vagy szinte alig gyógyítható. A féltékeny embernek nincs egy nyugodt pillanata, és önkéntelenül partnere zaklatottságáról is gondoskodik.


A féltékenység egy hamis filozófia

Sokak szerint a féltékenység természetes. Érvelésük szerint, ha valaki szereti a párját, akkor féltékeny rá, szeretné megtartani, kicsit uralni. Létezik az a szemlélet is, miszerint „a párom a tulajdonom is egyben”, és úgy kell őrizni, mint a házamat. Csakhogy a tárgyakkal ellentétben a partnernek van személyisége, önálló tudata és szabad akarata. Ennek csorbítása ellenállásba ütközik. A féltés és aggódás - ami tényleg természetes - nem lehet azonos a féltékenységgel és az uralkodással, a számonkéréssel.


A féltékenység: Szerelem vagy birtoklási vágy?

A féltékenységet sokszor az önmagunkkal való elégedetlenséggel, vagy a birtoklási vággyal azonosítják. Persze ez nem minden esetben helytálló: egy szeretetteli kapcsolatban természetes emberi reakció a szerelemféltés, a félelem attól, hogy az ember, aki legnagyobb bizalmunkat élvezi, visszaél helyzetével. Ugyanakkor gyakran előfordul, hogy csupán tévképzeteket kergetünk a sötétben.

A férfiak féltékenysége egyértelműen megállapítható, hiszen nyílt lapokkal játszanak, kinyilvánítják nem tetszését. Ugyanakkor a féltékeny nő burkolt kérdésekkel igyekszik fényt deríteni a férfi vélt- vagy valós félrelépéseire. Titokban elcseni a telefont és meglesi a híváslistát, vagy éppen előzékenyen felajánlja, hogy rendet rak az íróasztalon- hátha talál valami érdekeset.


Csak a nők féltékenyek?

Féltékenység: Csak a nők féltékenyek?A férfiakat ismerve nem csoda, hogy a nők a féltékenyebbek.

És általában pont a férfiak őrülnek meg párjuk féltékenységétől. Vajon miért lehet ez? Talán azért, mert a férfiak megfordulnak a nők után, ráfütyülnek, vagy éppen csak úgy bámulják, hogy majd kiesik a szemük. Persze ez mindaddig senkit nem érdekel, amíg nem kedvesük jelenlétében teszik, mert akkor már „pofátlanság”.

Nem csoda hát, hogy a férfiak azok, akik betegségnek tekintik a féltékenységet, és hisztisnek a féltékeny nőt. Mert ha netán egyszer is elismernék, hogy igen, ez valóban kellemetlen lehet a partner számára, akkor felhagyhatnának a bámulással. Mindazonáltal a férfiak között találni a legelfajultabb féltékenység képviselőit.

Míg egy nő legrosszabb esetben megcibálja a vélt- vagy valóban létező szerető haját, esetleg zaklatja telefonon, addig az extrém módon féltékeny férfiak a párjuk fizikai bántalmazásától sem riadnak vissza.

Mindent összevetve: a zöld szemű szörny könnyen elűzhető egy valóban jó kapcsolatból. Lehet valaki féltékeny anélkül is, hogy ezzel tönkretenné szerelme mindennapjait.


A féltékenység vírusa

A féltékenység vírusa a személyiségben és a neveltetésben rejtőzik. Aki egykeként mindig mindent megkapott, vagy nagyobb családban nevelkedett ugyan, de mindig ki tudta magának harcolni, amit akart, vagy aki naponta látott féltékenységi jeleneteket, szinte természetes, hogy saját párkapcsolatába is átcsempészi a tapasztalatokat. Sárkány születik.


A féltékenység hétfejű sárkánya

1. Hol jártál? Hová mész? Mikor jössz? - azaz az állandó számonkérés. Ez eleinte természetesnek tűnik, s ha nem mérgesedik el, akár a féltés és aggódás természetes jele is lehet. Ha már kezd túlmenni a tűréshatáron, akkor nyugodtan konstatálhatjuk: megszületett a sárkány első feje.

2. Hazudsz! - a második fej kifejlődésének biztos jelzése. Mindegy, hogy mit mond a partner, a kérdező azt nem hiszi el. Állandóan azt feltételezi, hogy a párja kicselezi, becsapja, átveri. Eleinte csak vádaskodik, majd elkezd nyomozni, utánatelefonálni, leskelődni, kérdezősködni. Ekkor már nemcsak a fej létében lehetünk biztosak, hanem abban is, hogy a fej tüzet okád.

3. Hogy nézel ki? - elsősorban a férfiak alkalmazzák a partnereikkel, de végül is egyenjogúság van. Ebben az esetben a férfi nem engedi partnerének a kivágott blúzt, a miniszoknyát, a sminket, nehogy a hölgy másoknak is feltűnjön. Ekkor meggyőzi a partnerét arról, hogy alapvetően ez a megjelenés neki nagyon előnytelen. A második fokozat szerint: nagyon erkölcstelen. A harmadik fokozat szerint: gusztustalan.

4. Hogy nézel rá? - ez meg a nők mániája. Nem tudják elviselni, ha partnerük megfordul egy formás nő után vagy bármilyen dicsérő megjegyzést tesz. Az ilyen férfi nem mesélhet dicsérőn a volt partneréről, de még a kolléganőjéről, a bolti eladóról sem. Ez a nő legszívesebben a vakkal házasodna, férjét pedig pórázon sétáltatná.

5. Ki volt eddig? - a leltározó partner a kapcsolat elején udvariasan és kíváncsian felmérte a helyzetet, hogy partnerének milyen kapcsolatai voltak, kivel hogyan ismerkedett meg. Majd élete végéig felhasználja a hallott információkat arra, hogy kombináljon. Meg van győződve arról, hogy a partner eddigi cseleit továbbra is megtartotta, és állandóan harcra kész állapotban van. A volt partnerekről csak egyszer lehetett mesélni, a továbbiakban vörös posztó, tabu téma, s ha az utcán találkoznak, kötelező átmenni az út másik oldalára. Az eddigre már ötfejűvé fejlődött sárkány hörög és dohog is mérgében.

6. Azt csinálod, amit én akarok! - azaz a partner átveszi a teljes uralmat. A férfiak kalickában tartják feleségeiket, az idősebb férfiak a fiatalabb partnereiket legfeljebb arany kalickában, de ez a tényen mit sem változtat. A nők annyira beosztják a férfi idejét, hogy ne legyen ideje, kedve és energiája másik nőre még gondolni sem. Ha ügyes és cseles a nő, a férfi ezt észre sem veszi. Ha durvább: még a nyakörvet is a párjára rakja.

7. Megöllek! - ez a sárkány hetedik, tüzet okádó, ordító és félelmetes feje. Nem lehetsz másé sem, ha már az enyém nem (úgy) vagy (ahogy én akarom). A gyilkosságok nagy része az egész világon, még ma is szerelemféltésből van. A feldühödött sárkány már vak és tombol. Esze nincs, csak indulata.

A féltékenység pszichés zavarokhoz vezethet

A sárkány a birtoklási és uralkodási vágy. Ez egy idő után rögeszmévé válik, sokszor komoly elmebajhoz is vezethet. A gondolatok csak egyetlen téma körül forognak, s miközben rabságban akarja tartani a párját, nem veszi észre, hogy maga lett az érzése rabja.

Mi a megoldás? Ha valaki felismeri magán a „betegségre” utaló jeleket, sürgősen próbáljon változtatni rajta, mert elviselhetetlen partner lesz. Ha nem sikerül? A féltékeny embert el kell hagyni. Másikat, egy toleránsabbat kell választani helyette.


A féltékenység megzabolázása

Kétségtelen, hogy kifinomult ízléssel rendelkezel. Imádott kedvesed elkápráztató, okos, humoros és pokolian szexis. Sajnos azt is tudod, hogy nem te vagy az egyetlen, aki így gondolja. Bármennyire is megbízol abban, hogy ő számodra az egyetlen, nem könnyű nem észrevenni, amikor az a magas szőke a helyiség másik végéből csábító pillantásokat vet partneredre. Végy egy mély lélegzetet és próbáld meg a következő tanácsokat, hogy legyőzd a benned lakozó zöldszemű szörnyet.

1. Ismerd meg az ellenséged

Ne feltételezd azonnal, hogy a figyelemre méltó idegen épp a te kedvesedre pályázik. Lehet, hogy csupán kollégája, egyik barátjának testvére, vagy egy új szomszéd. Próbáld meg megóvni szerelmed a jóhiszeműnek nem nevezhető kirohanásaidtól.

2. Állj ellen a fizikai erőszaknak

Titokban – vagy esetleg nem is annyira titokban – szeretnél rárontani a csábítóra, ha már galád módon kedvesedre emelte tekintetét, és Mike Tyson módjára legszívesebben behúznál neki egyet. Bölcsebb azonban, ha lefogod az öklöd, hacsak nem akarod, hogy a partnered elmeneküljön tőled, hiszen kezdesz pszichopataként viselkedni.

Ehelyett élj a lehetőséggel, légy büszke, hogy ilyen elbűvölő személy a társad. És mi legyen azokkal, akik flörtölnek a partnereddel? Amikor távozol kéz a kézben szerelmeddel, küldj egy önelégült mosolyt irányukba.

3. Ne kötözködj szándékosan

Te is észreveszed, ha egy vonzó személy elsétál az utcán melletted, így ne várdd el partneredtől se az ellenkezőjét. Vagy pedig ígérd meg magadnak, hogy visszafogod a habzsoló tekinteted, mintha a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” szabály sem létezne.

4. Időkérés

Ha kedvesed azzal a bizonyos ellenkező nemű „barátjával” beszélget számodra túl hosszasan, akiről te úgy gondolod, hogy több is lehet köztük a barátságnál, benned pedig lassan felmegy a pumpa, menekülj el pár percre, hogy lehiggadj. Kedvesed le lesz nyűgözve, hogy ennyire bízol benne, hogy nem is gyanakszol, te pedig felhasználhatod az időt arra, hogy összeszedd magad, mielőtt szétrobbannál a féltékenységtől. Ez a félrevonulás azt szimbolizálja, hogy ilyesmi nem sértheti köreidet. Egy futó puszi vagy más finom, intim gesztus pedig az „ellenfeled” számára mutatja ki, hogy kapcsolatotok mély és őszinte, és semmi nem teheti tönkre.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat