Az én oldalam - Naplóm

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje
http://teveclub.hu/naplo/
Evolúció J.R. szerint I.

...
Figyeltem, ahogy az első anyag berobbant az univerzumba, és rájöttem, hogy ez az anyag egyáltalán nem volt még szilárd. Egy bizonyos szinten rezgő, vibráló energia alakjában jelent meg, és a kezdetekben csupán a legegyszerűbb rezgésformában létezett: a hidrogénnek nevezett elem formájában. Az univerzum akkoriban csak hidrogénből állt.
Megfigyeltem, ahogy a hidrogénatomok egymásféle gravitálnak: mintha ennek az energiának az volna az alapvető rendező elve, hogy olyan mozgást végezzen, amely bonyolultabb létállapotot eredményez. És amikor a hidrogén tömegei elértek egy bizonyos sűrűséget, az anyag áthevült, és égni kezdett, így jött létre az, amit mi csillagnak nevezünk; a hidrogénatomok, pedig égés közben fúzión mentek keresztül, és magasabb rezgésállapotot értek el; létrejött a hélium.
Ezek az első csillagok elöregedtek, végül felrobbantak, a maradék hidrogént és az újonnan keletkezett héliumot szétszórták a térben. És újra kezdődött az egész folyamat. A hidrogén és a hélium összezuhant, a hőmérséklet egy idő után elérte az új csillagok keletkezéséhez szükséges hőfokot, beindult a fúzió, és héliumból kialakult a lítium, amelynek rezgése egy szinttel ismét magasabb volt.
És így tovább… a csillagok minden következő generációja olyan anyagot hozott létre, amely korábban nem létezett, míg végül kialakult és mindenütt szétszóródott az alapvető kémiai elemek széles spektruma. Az anyag evolúció útján fejlődött a legegyszerűbb rezgésű energiától, a hidrogéntől a szénig, amelynek rezgése rendkívül magas. Együtt volt a díszlet a színpadon, hogy lejátszódjék az evolúció következő fejezete.








© Napfolt Kft. - Médiaajánlat

 


© Napfolt Kft. - Médiaajánlat